Ετικέτες

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Σενέρ Ελτσίλ, Τ/Κ συνδικαλιστής: Ο Κυπριακός βοράς είναι μια φυλακή. Η Τουρκίας μας έχει αποικία!


Το μόνο που ενώνει Κεμαλιστές, Στρατό, Ερντογάν και "Γκιουλενικούς" είναι η θέση τους στο Κυπριακό...
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑ
Χρήσιμη για την υπόθεση της επανένωσης της Κύπρουθεωρεί την εκλογή ενός Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή ο Γ.Γ. της συντεχνίας Τ/κ Δασκάλων (ΚΤΟS) Σενέρ Ελτσίλ, ο οποίος μιλούσε προχθές στην εκπομπή του ΑΣΤΡΑ 92.8 «Ο γέγονε, γέγονε» και τον δημοσιογράφο Νεόφυτο Νεοφύτου. Δήλωσε μάλιστα ότι θα τον τιμούσε ιδιαίτερα τυχόν συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Μιλώντας στη συνέχεια στη «Χ», ο κ. Ελτσίλ κατήγγειλε ότι η Τουρκία κρατά τους Τ/κ σε μια ανοικτή φυλακή στα κατεχόμενα, τα οποία έχει μετατρέψει σε αποικία. 
Υποδεικνύοντας ότι, όπως η Τρόικα επιβάλλει νεοφιλελεύθερα μέτρα στους Ε/κ, έτσι και η Αγκυρα επιβάλλει τις ίδιες πολιτικές στους Τ/κ, ο συνδικαλιστής επισημαίνει ότι έγινε μόδα η φυγή των νέων από το βορρά εντείνοντας τον κίνδυνο εξαφάνισης της κοινότητας από την Κύπρο. Παράλληλα, ο κ. Ελτσίλ αναφέρει ότι η πολιτική κρίση στην Τουρκία με την επακόλουθη υποτίμηση της τουρκικής λίρας φτωχοποιεί περισσότερο τους Τ/κ, ενώ σημειώνει ότι, παρ' όλες τις διαφορές και συγκρούσεις τους, Ερντογάν και Γκιουλέν έχουν κοινή θέση στο Κυπριακό όπως είχαν στην προηγούμενη διαμάχη ο Τούρκος Πρωθυπουργός με το στρατό και τους κεμαλιστές. Ο Τ/κ συνδικαλιστής καλεί τους προοδευτικούς Κυπρίους να πιέσουν την Τουρκία προς μια σωστή λύση του Κυπριακού, ενώ ζητά από τους δυο ηγέτες να αφήσουν τα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών και να δείξουν πολιτική βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
*Πόσο αισιόδοξος είστε για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού σε συνάρτηση και με τα οικονομικά προβλήματα;
Όλοι οι Κύπριοι τώρα αντιμετωπίζουν τις σκληρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και την παγίωση των τετελεσμένων της τουρκικής κατοχής. Μόνο με τη λύση μπορεί να τερματιστεί η οικονομική κρίση και για τις δυο κοινότητες. Oι Τ/κ την περίοδο 2003-04 γέμισαν τους δρόμους και τις πλατείες υπέρ της λύσης. Ακόμη και σήμερα στο βάθος της ψυχής μας υπάρχει η ελπίδα για λύση και επανένωση. Πιστεύω ότι εάν υπάρξει φως στο τούνελ, τότε ξανά θα βρεθούμε στις πλατείες υπέρ της λύσης.
Η ε/κ κοινότητα πρέπει να πω είναι αρκετά συντηρητική. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι Κύπριοι είναι μόνο οι Ε/κ. Πρέπει να καταλάβουν οι Ε/κ ότι η μοίρα τους με τους Τ/κ είναι κοινή. Όταν χάνει η μια κοινότητα, χάνουν όλοι οι Κύπριοι. Δυστυχώς η πλειοψηφία των Ε/κ σκέφτονται μόνο το δικό τους και δεν θέλουν να μοιραστούν το μέλλον τους με τους Τ/κ. Εκείνοι όμως που βιώνουν από πρώτο χέρι την κατοχή είναι οι Τ/κ που έγιναν μειονότητα στο βορρά. Ως συντεχνία αγωνιζόμαστε ενάντια στην κατοχή και αντιμετωπίζουμε φυσικά τεράστιες δυσκολίες. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έκαναν πρόβλημα κάποιοι Ε/κ και κάποιες οργανώσεις στην παρουσία μου στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία δασκάλων… Φανταστείτε ακόμη εάν εκλεγόταν ένας Τ/κ ευρωβουλευτής και μιλούσε ενάντια στην κατοχή στις Βρυξέλλες πόσο περισσότερη εντύπωση θα προκαλούσε στους Ευρωπαίους!
*Πώς βλέπετε όλη αυτή τη διαμάχη για το κοινό ανακοινωθέν;
Πιστεύω ότι υπάρχουν μερικές λέξεις πλέον και παίζουν με αυτές. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι οι δυο πλευρές ασχολούνται με την κυριαρχία. Μπορούν εάν έχουν την πολιτική βούληση να καταλήξουν. Όταν θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε λεπτομέρειες. Η βάση για τη λύση υπάρχει. Η λύση δεν θα ικανοποιεί τους πάντες. Μετά από δεκαετίες συνομιλιών δεν θα έχουμε το ιδανικό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επανενώσουμε το λαό μας και να διώξουμε όλους τους ξένους στρατούς από τη χώρα μας. Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μόνη λύση. Δεν πρέπει κάποιοι είτε στη μια πλευρά, είτε στην άλλη πλευρά να θεωρούν τη διζωνικότητα ως δυο χωριστά κράτη. Πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Λεκτικά ο Έρογλου αποδέχθηκε τη μια κυριαρχία. Όταν ήρθε στο βορρά ο Νταβούτογλου τού επέβαλε να δηλώσει κάτι τέτοιο. Ο Έρογλου όταν κάνει επισκέψεις λέει διαφορετικά πράγματα για δυο κράτη και δυο κυριαρχίες.
*Υπήρχε τελικά αναγκαιότητα να ανοιχθεί τέτοιο ζήτημα πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;
Αυτό συμφώνησαν οι δυο ηγέτες. Για μένα δεν χρειαζόταν. Το ζήτημα της μιας κυριαρχίας είχε μπει στα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια- Ταλάτ. Για μένα τα πράγματα είναι πολύ απλά. Υπάρχει η βάση για τη λύση. Εάν βρήκε την ευκαιρία ο Ερογλου να επιμένει σε διπλή κυριαρχία και ο Αναστασιάδης να καθυστερεί βλέποντας και την κρίση στην Τουρκία, απλά δημιουργούμε πρόβλημα. Θεωρώ ότι το ΔΗΚΟ, κάποιες ομάδες εντός του ΔΗΣΥ και η ΕΔΕΚ με άλλα μικρά κόμματα δεν αφήνουν τον Αναστασιάδη να προχωρήσει.
Εγώ πιστεύω ότι και οι δυο πλευρές δεν έχουν την πολιτική βούληση να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
*Είχατε με τη συμμετοχή σας στη «Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης- Ενωμένη Κύπρος» ζητήσει από τους δυο ηγέτες στις 23 Δεκεμβρίου να προχωρήσουν με επανέναρξη των συνομιλιών. Τότε είχατε πει ότι θα επιδιώκατε να τους συναντήσετε. Τι έγινε με αυτό το ζήτημα;
Αυτή την εβδομάδα ζητήσαμε γραπτώς από τους δυο ηγέτες, τα κόμματα και στις δυο κοινότητες καθώς και τα ΗΕ συναντήσεις για να ενημερωθούμε. Βλέπουμε να υπάρχει ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών αντί προώθηση των διαπραγματεύσεων και δεν υπάρχει πραγματική ενημέρωση του λαού για το τι γίνεται. Αναμένουμε να μας απαντήσουν θετικά και να συναντηθούμε.
*Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στα κατεχόμενα κοινωνικά;
Στο βορρά υπάρχουν περίπου 130 χιλιάδες Τ/κ, ενώ σύμφωνα με την απογραφή υπάρχει ένα πληθυσμός 293 χιλιάδων. Ο πληθυσμός φυσικά αγγίζει τις 500 χιλιάδες και όλοι το ξέρουν. Στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και στο βορρά προωθούνται σε κάθε τομέα τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η κατάσταση και για τους Τ/κ σε οικονομικό επίπεδο χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Όπως στο νότο η Τρόικα επιβάλλει νεοφιλελεύθερα μέτρα, στο βορρά τα επιβάλλει η Τουρκία με τα οικονομικά πακέτα της. Οι μισθοί όσων μπήκαν στην εργασία το 2010 μειώθηκαν κατά 40%. Για παράδειγμα ένας νέος δάσκαλος στο βορρά ξεκινά με μισθό μόλις 600 ευρώ. Η ανεργία είναι πολύ μεγάλη παρ' όλο που δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί. Με όλα αυτά περισσότεροι νέοι Τ/κ αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό εντείνοντας μια κατάσταση που προϋπήρχε. Εμείς πάντοτε προειδοποιούσαμε για τον κίνδυνο εξαφάνισης των Τ/κ από το βορρά.
Τα τεράστια σκάνδαλα στην Τουρκία χειροτέρευσαν κατά πολύ την κατάσταση. Οι εξελίξεις στην Τουρκία υποτίμησαν την ΤΛ κατά 26%. Πέραν των μειώσεων που προηγήθηκαν είναι λες και πήραν από την τσέπη μας ακόμη 26% με αυτή την υποτίμηση. Πριν από την κρίση στην Τουρκία είχαμε ζητήσει όπως οι μισθοί υπολογίζονται σε ένα σταθερό νόμισμα όπως το ευρώ, αλλά το απέρριψαν.
Η φτώχεια αυξάνεται, ενώ υπάρχει διαφθορά και στο βορρά που ελέγχεται από την Τουρκία πλήρως.
Η Τουρκία μαζί με τα στρατιωτικά κονδύλια δίνει κάθε χρόνο στο βορρά περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια, ενώ με την υποτίμηση μέσα σε μια εβδομάδα χάθηκαν 500 εκατομμύρια. Πέρσι οι εισαγωγές από την Τουρκία έφθασαν το ένα δισεκατομμύριο κάτι που καταδεικνύει ότι ο βορράς είναι απλά μια αποικία της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν μας βοηθά. Ελέγχει τα πάντα και μας εκμεταλλεύεται.
Πολλοί Ε/κ νομίζουν ότι η Τουρκία εφαρμόζει εμπάργκο μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία εφαρμόζει εμπάργκο πρώτα και κύρια στους Τ/κ. Μας θέτουν διάφορα εμπόδια και μας κρατούν αποκλεισμένους από τον έξω κόσμο. Ο βορράς στην πράξη είναι μια μεγάλη ανοικτή φυλακή.
*Πώς μπορεί να επηρεάσουν οι εξελίξεις στην Τουρκία το Κυπριακό κατά την άποψή σας;
Η Τουρκία χρειάζεται τη Λευκωσία για να προχωρήσει στην ΕΕ. Αν λυθεί το Κυπριακό και ανοίξει η προοπτική της Τουρκίας προς την ΕΕ, τότε η Αγκυρα θα έχει σημαντικά οφέλη και θα ανθίσει ξανά η οικονομία της. Η Τουρκία θέλει μια λύση, αλλά φυσικά μιλά για μια λύση διαφορετική από αυτή που επιθυμούν όλοι οι Κύπριοι. Εμείς πρέπει να πιέσουμε την Τουρκία να αποδεχθεί μια σωστή λύση στην Κύπρο.
*Μπορούμε όμως να έχουμε σωστή λύση με ένα Τ/κ ηγέτη όπως ο Ερογλου;
Ο Ερογλου είναι ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία είναι πίσω από τον Έρογλου. Όσο κι εάν θέλει δυο κράτη δεν μπορεί να το προωθεί χωρίς την υποστήριξη της Άγκυρας. Γι' αυτό πρέπει οι προοδευτικοί Κύπριοι από κοινού να πιέσουμε την Τουρκία. Η σοβινιστική ηγεσία των Τ/κ προσπάθησε για χρόνια να φέρει την Τουρκία στην Κύπρο. Τελικά την έφεραν οι φανατικοί Ε/κ με το πραξικόπημα. Οι ίδιοι φανατικοί κάνουν σήμερα ό,τι μπορούν και στις δυο πλευρές για να παραμείνει η Τουρκία. Η απάντησή μας πρέπει να είναι η κοινή πάλη για να σώσουμε την πατρίδα μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την υπόθεση της λύσης μόνο στους δυο ηγέτες και στα ΗΕ αν θέλουμε επανένωση.
Εμείς πιστεύουμε ότι η Κύπρος είναι αρκετά μεγάλη για να ζήσουμε μαζί, αλλά την ίδια ώρα είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να διχοτομηθεί. Ο φυσικός πλούτος είναι αρκετός για όλους τους Κυπρίους και μπορούμε κατ' αναλογία να είμαστε ο πλουσιότερος λαός στην ΕΕ. Εάν όμως δεν βρούμε λύση στο Κυπριακό που θα είναι προς όφελος του λαού μας, οι ξένοι θα εκμεταλλευτούν ξανά τον φυσικό μας πλούτο. Όπως έκαναν με τα μεταλλεία στο παρελθόν, όπου μας έκλεψαν τον πλούτο μας και μας άφησαν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, εάν δεν βρούμε λύση θα μας λεηλατήσουν και το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
*Ως KTOS έχετε αγωνιστεί κατά της εισαγωγής του ισλαμισμού στην τ/κ παιδεία. Ήταν αυτό προϊόν πολιτικής του Ερντογάν ή του κινήματος του Γκιουλέν;
Το προώθησαν μαζί όταν ήταν σύμμαχοι. Συνεχίζουν να το προωθούν και τώρα παρά τις σημερινές συγκρούσεις τους. Το μόνο που έχει μείνει κοινό μεταξύ τους είναι η πολιτική για την Κύπρο. Έτσι γινόταν πάντοτε όποια και εάν ήταν η αντιπαράθεση στην Τουρκία. Κεμαλιστές, στρατός, Ερντογάν και Γκιουλέν όσο και εάν σκοτώνονται μεταξύ τους έχουν κοινή θέση στο Κυπριακό…
Στο βορρά υπάρχουν πολλοί γκιουλενικοί, κυρίως ανάμεσα στους έποικους. Ο Γκιουλέν έχει ισχυρές ρίζες στους εργοδότες τόσο στην Τουρκία όσο και στη βόρεια Κύπρο, ενώ πιστός στο κίνημα Γκιουλέν είναι και ο «πρέσβης» της Τουρκίας στη Λευκωσία. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας κατά των ισλαμικών σχολείων και προχθές Παρασκευή ανοίξαμε υπόθεση στα «δικαστήρια» αφού, βάσει του «συντάγματος», η παιδεία πρέπει να είναι κοσμική.
*Ως συνδικαλιστές αγωνιστήκατε ενάντια στα νεοφιλελεύθερα πακέτα της Τουρκίας. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση;
Δυστυχώς προωθούνται αυτά τα μέτρα. Παρ' όλους τους αγώνες μας δεν κατορθώσαμε να τα σταματήσουμε. Είμαστε δυσαρεστημένοι και με τη στάση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Το ΡΤΚ πριν κερδίσει τις «εκλογές» ήταν αντίθετο. Τώρα δέχεται τα πάντα που έρχονται από την Τουρκία… Απλά παρέπεμψαν την εφαρμογή των «ιδιωτικοποιήσεων» για την ηλεκτρική για το 2015.
Πηγή: Χαραυγή, 19/01/14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου