Ετικέτες

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Δεν έπεισε τον Πούτιν ο Νετανιάχου


21.11.2013

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν κατόρθωσε κατά τη διάρκεια της έκτακτης επίσκεψής του στη Μόσχα να στρέψει τη ρωσική ηγεσία κατά μιας συμφωνίας των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Παρά τη θετική ατμόσφαιρα που κυριάρχησε στις πολύωρες συνομιλίες του στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πολιτικοί παρατηρητές διαπίστωσαν ότι οι δύο πλευρές διατήρησαν τις θέσεις τους.

Τη στιγμή που ο ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου για πραγματική συμφωνία και για διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου από την Τεχεράνη, ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο για αμοιβαία αποδεκτή λύση που πρέπει να βρεθεί στο προσεχές μέλλον.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε την Πέμπτη, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Μόσχα ότι «το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα», απαντώντας στις δηλώσεις του ιρανού ανώτατου πνευματικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Τεχεράνη, ότι «το σιωνιστικό κράτος είναι καταδικασμένο να εξαφανισθεί».
Στην τελική ευθεία οι συνομιλίες Ιράν – 5+1 στη Γενεύη
Στη Γενεύη, οι εκπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν εισέρχονται την Πέμπτη στην ουσία της διαπραγμάτευσης και θα προσπαθήσουν να συμβιβάσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους, το δικαίωμα της διατήρησης της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου από την ιρανική πλευρά και της ανάγκης για ένα αυστηρό πλαίσιο από την πλευρά της ομάδας 5+1.
REUTERS/DENIS BALIBOUSE
Το Ιράν δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εάν δεν περιλαμβάνει την εγγύηση του δικαιώματός του να προχωρεί στον εμπλουτισμό ουρανίου, δήλωσε ο Αμπάς Αραγτσί, επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας.
«Καμία συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό του ουρανίου από την αρχή μέχρι το τέλος δεν θα γίνει αποδεκτή», έγραψε ο ιρανός αξιωματούχος στον λογαριασμό του στο Twitter, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Irna.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε ότι ελπίζει ότι το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις θα καταλήξουν σε μία «στέρεη συμφωνία», τονίζοντας ότι αυτή δεν είναι δυνατή παρά επί μίας «αυστηρής βάσης».
«Προς το παρόν οι Ιρανοί δεν έχουν πεισθεί ότι πρέπει να αποδεχθούν τη θέση των έξι (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία). Ελπίζω ότι θα την αποδεχθούν», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναφέροντας ότι υπάρχουν διαφωνίες και εντός του ιρανικού στρατοπέδου.
«Το Ιράν έχει το απόλυτο δικαίωμα να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά όχι και για ατομική βόμβα. Αυτή είναι η κοινή θέση που υπερασπιζόμαστε», είπε.
«Κόκκινες γραμμές»
Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών των χωρών της ομάδας 5+1 με το Ιράν για τον πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης άρχισε την Τετάρτη στη Γενεύη. Οι διαπραγματευτές θα συζητήσουν την Πέμπτη επί των λεπτομερειών ενός κειμένου που έχει εγκριθεί από την ομάδα 5+1, το οποίο προβλέπει την θέσπιση περιορισμών επί του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα τη χαλάρωση του καθεστώτος των κυρώσεων.
Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ της ιρανικής αντιπροσωπείας υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και των δυτικών δυνάμεων υπό την επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Αστον. Το υπό συζήτησιν κείμενο διαμορφώθηκε στη Γενεύη στις 9 Νοεμβρίου κατά τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.
Τα δύο μείζονα θέματα είναι η διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, μαζί με την τύχη του αποθέματος των 185 κιλών εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου - το οποίο μπορεί ταχέως να εμπλουτισθεί στο 90% και να επιτρέψει την κατασκευή ατομικού όπλου - καθώς και ο υπό κατασκευήν αντιδραστήρας βαρέος ύδατος του Αράκ, ο οποίος θα επιτρέπει την παραγωγή πλουτωνίου για στρατιωτικούς σκοπούς.
«Όλο το πρόβλημα συνίσταται στον συμβιβασμό ανάμεσα στις κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών», δήλωσε δυτική διπλωματική πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου