Ετικέτες

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Σπάει κάθε ρεκόρ το ψηφιακό νόμισμα


Kάθε προηγούμενο ρεκόρ έσπασε χθες το ψηφιακό άυλο νόμισμα Bitcoin, φτάνοντας στα διαδικτυακά ανταλλακτήρια μια μονάδα να πωλείται μέχρι και έναντι 900 δολαρίων.








Σπάει κάθε ρεκόρ το ψηφιακό νόμισμα
Αν και λίγες ώρες μετά η αξία του Bitcoin έπεσε περίπου στα 675 δολάρια, η εκτόξευση της αξίας του (πριν από περίπου έναν μήνα ένα Bitcoin ανταλλασσόταν για περίπου 200 δολάρια) οφείλεται στο γεγονός πως κατά τη διάρκεια σχετικής ακρόασης σε ειδική επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας επίσημα χείλη Αμερικανών αξιωματούχων χαρακτήρισαν το ψηφιακό νόμισμα ως «νόμιμο μέσο συναλλαγής» ενώ ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε ότι τα «ψηφιακά νομίσματα είναι πολλά υποσχόμενα για το μέλλον».

Οι εν λόγω χαρακτηρισμοί προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Θεμάτων για την υπόθεση της ιστοσελίδας Silk Road, η οποία πριν από μερικούς μήνες είχε κλείσει έπειτα από τη σύλληψη και την άσκηση δίωξης για λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών εναντίον του διαχειριστή της Ρος Ουίλιαμ Ούλμπριχτ. Oντως οι περισσότερες συναλλαγές στην ιστοσελίδα Silk Road γίνονταν σε Bitcoins καθώς οι θιασώτες του θεωρούν πως διασφαλίζει την ανωνυμία των συναλλαγών.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στις αγορές του Bitcoin συμμετέχουν όλο και περισσότεροι Κινέζοι, κάτι που έχει συμβάλει στην εκτίναξη των τιμών του ψηφιακού νομίσματος, όπως τονίζει το Bloomberg. Συγκεκριμένα σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης η μετατροπή yuan σε Bitcoin φτάνει το 21% του συνόλου των μετατροπών, ενώ το ευρώ φτάνει μόλις στο 6%.
Παράλληλα στην Κίνα ο κύκλος των συναλλαγών που γίνεται με Bitcoins συνεχώς διευρύνεται, μετά την απόφαση μιας θυγατρικής της Baidou, της μεγαλύτερης κινεζικής μηχανής αναζήτησης στο Ιντερνετ, να δέχεται πληρωμές σε Bitcoins.
Αποτέλεσμα το ανταλλακτήριο της Κίνας BTC China να ξεπεράσει σε κίνηση όλα τα υπόλοιπα διαδικτυακά ανταλλακτήρια Bitcoins και οι ανταλλαγές να αγγίζουν τις 1.100 την ημέρα.
Οπως πάντως τονίζουν αρκετοί οικονομολόγοι, το Bitcoin ενέχει όπως και κάθε άλλο νόμισμα σοβαρούς κινδύνους για όσους συναλλάσσονται με αυτό. Συνολικά στην πλατφόρμα λειτουργίας του Bitcoin που παρουσιάστηκε το 2008 από τον ανώνυμο χρήστη του Διαδικτύου με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο έχει προβλεφθεί η συνολική κυκλοφορία των Bitcoins να μην ξεπεράσει ποτέ τα 21 εκατομμύρια «κομμάτια» και προς το παρόν κυκλοφορούν συνολικά 12 εκατομμύρια, τα οποία όμως καλύπτουν συναλλαγές αξίας 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου