Ετικέτες

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΙΑ – «Η BMW έχει τη Μέρκελ στο τσεπάκι της»


«Η BMW έχει τη Μέρκελ στο τσεπάκι της»Δριμεία κριτική τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από περιβαλλοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ έλαβαν χορηγία ύψους 690.000 ευρώ από τη BMW για να μπλοκάρει απόφαση της ΕΕ, με την οποία περιορίζεται η εκπομπή καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό κοινοβούλιο, η οικογένεια Quandt/Klatten που κατέχει το 47,6% της βαυαρικής αυτοκινητοβιομηαχνίας προσέφεραν χορηγία 30.000 ευρώ έκαστος στο κόμμα της Καγκελαρίου στις 9 Οκτωβρίου 2013.
Οπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το LobbyControl, άσκησε δριμεία κριτική στο κόμμα της Μέρκελ για τη χορηγία. «Οι μεγαλύτερες δωρεές στην εκλογική χρονιά ήλθαν λιγότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογές. Αυτό εγείρει το ερώτημα αν η Quandt/Klatten διατήρησε την υποστήριή της εκτός της προεκλογικής εκστρατείας», τόνισε η κριστίνα Ντέκβιρτ, μέλος της οργάνωσης.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ ενέδωσαν στις γερμανικές απαιτήσεις για απόρριψη μίας συμφωνίας για τις εκπομπές αερίων των αυτοκινήτων, καθώς το Βερολίνο ισχυριζόταν ότι τα όρια θα κόστιζαν θέσεις εργασίας και θα ήταν πλήγμα για την αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας.
Επειτα από μήνες έντονων πιέσεων από τη Γερμανία, οι υπουργοί από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ξαναρχίσουν το διάλογο τον Ιούνιο. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler και BMW παράγουν βαρύτερα και πιο ενεργοβόρα αυτοκίνητα με αυτά της ιταλικής Fiat. Πράγμα που σημαίνει ότι έβλεπαν δύσκολο να συμφωνήσουν στο προτεινόμενο όριο της ΕΕ για 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο για όλα τα νέα αυτοκίνητα έως το 2020, επισημαίνουν αναλυτές.
«Η BMW έχει τη Μέρκελ στο τσεπάκι»
Το LobbyControl, άσκησε δριμεία κριτική στο κόμμα της Μέρκελ για τη χορηγία. «Οι μεγαλύτερες δωρεές στην εκλογική χρονιά ήλθαν λιγότερο από ένα μήνα μετά τις εκλγοές. Αυτό εγείρει το ερώτημα αν η Quandt/Klatten κράτησαν εσκεμμένα την χορηγία τους εκτός της προεκλογικής περιόδου».
Ο Κλάους Ερνστ, βουλευτής της Αριστεράς, δήλωσε ότι «πρόκειται για την πιο κραυγαλέα περίπτωση εξαγοράς εδώ και πολύ καιρό. Η BMW έχει τη Μέρκελ στο τσεπάκι. Κανείς δεν έκανε κάτι τέτοιο τόσο απροκάλυπτα».
Περιβαλλοντολόγοι τονίζουν από την πλευρά τους ότι η Γερμανία κλωτσάει την ευκαιρία να κάνει τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα περισσότερο επαρκή σε ενέργεια και να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές καυσίμων.
Η παρέμβαση της Μέρκελ για λογαριασμό της βιομηχανίας αυτοκινήτου προκάλεσε την οργή ορισμένων ευρωπαίων εταίρων, που έχουν παρακολουθήσει το κυβερνητικό της λόμπι να μάχεται σκληρά για να τορπιλίσει τη συμφωνία για τα 95 γραμμάρια από τον Ιούνιο. Πρώτον, η Γερμανία εκφοβίζει μικρότερες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία, για να υποστηρίξουν τη γραμμή της, καθώς σε αυτές τις χώρες οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίές διαθέτουν εργοστάσια.
Στη συνέχεια, η Γερμανία άρχισε να προσεγγίζει τις μεγάλες χώρες της ΕΕ. Στη σύνοδο του Ιουνίου, διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Μέρκελ δεν προέβαλε αντίσταση στη Βρετανία, με αντάλλαγμα μία άλλη συμφωνία: εάν μας βοηθήσετε με τα αυτοκίνητα, εμείς θα κάνουμε παραχωρήσεις στα σχέδια μίας νομισματικής ένωσης, κάτι που ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θεωρεί ως πλήγμα στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου.
Τη Δευτέρα η επίτροπος της ΕΕ για θέματα περιβάλλοντος, Κόνι Χέντεργκαρντ εξέφρασε την απογοήτευσή της για το μπλοκάρισμα της συμφωνίας για τις εκπομπές αερίου, η οποία επεσήμανε ότι μια προσπάθεια συμφωνίας για ένα στόχο που είχε τεθεί πριν πέντε χρόνια απέτυχε.
«Δεν είναι και πολύ ευχάριστο δείγμα το γεγονός ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία ούτε σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα», συμπλήρωσε.
Ανησυχία στην αντιπολίτευση
Η δημοσίευση αυτή για τη χορηγία έχει προκαλέσει ανησυχία στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία τονίζουν ότι ο χρόνος κατά την οποία συνέβη αυτό, φαίνεται ύποπτος.
Το CDU, ωστόσο και η οικογένεια Quandt αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
«Οι χορηγίες δεν συνδυάζονται σε καμία περίπτωση με πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών.
Τόσο η αντιπολίτευση, όσο και μη κυβερνητικές οργανώσεις κατά της διαφθοράς ζητούν αυστηρότερα μέτρα. Ο Σοσαλδημοκράτης ειδικός για το περιβάλλον, Ούλριχ Κέλμπερ, έγραψε στο Twitter ότι το CDU αποδέχθηκε χρήματα χωρίς ντροπή από «κερδοσκόπους της αντίστασης της Μέρκελ στα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος».
Η Μη κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, να λάβει πιο αυστηρά μέτρα για τις πολιτικές χορηγίες μετά τα 690.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε το κόμμα της Μέρκελ από τη BMW.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63903996

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου