Ετικέτες

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Κίνα : Μια δικιά της οικονομική ζώνη, στο δρόμο του μεταξιού



04_Silk_road

Στις 7 Σεπτεμβρίου, στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping, πρότεινε επισήμως τη δημιουργία




{…



μιας οικονομικής ζώνης κατά μήκος του δρόμου του μεταξιού



}



Αυτό αποτελεί ένα πρωτότυπο σχέδιο οικονομικής συνεργασίας μιας περιοχής που εκτείνεται από τον Ειρηνικό έως τη Βαλτική Θάλασσα. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας τεράστιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, της οποίας ο πληθυσμός ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο.



Η δήλωση αυτή  έγινε κατά τις προετοιμασίες για τη 13η σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης ( SCO ), ενός οργανισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν το υπόβαθρο για τη δημιουργία της νέας ζώνης.



Η πρόταση αυτή έγινε μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας και το νεό Ιρανό Πρόεδρο.



Η συμφωνία όλων των παραπάνω δείχνει την αμετάκλητη επιθυμία τους να δημιουργήσουν ένα νέο πολυπολικό κόσμο.



Η επιθυμία αυτή θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εάν καταφέρουν (με την τωρινή συνεργασία τους) να αποφύγουν ένα νέο χτύπημα στη Συρία.



Αυτό που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο τις ΗΠΑ είναι η επιμονή των Κινέζων να γίνονται οι περισσότερες συναλλαγές εντός της εν λόγω ζώνης σε γουάν (!).



Για να προωθήσει τα σχέδια του το Πεκίνο έχει δεχθεί να χρηματοδοτήσει με πολύ χαμηλότοκα δάνεια μια σειρά από έργα που αφορούν αυτοκινητόδρομους, σιδηρόδρομους, οπτικές ίνες και αγωγούς, εφοδιαστικά κέντρα, ακόμη και την ίδρυση νέων πόλεων κατά μήκος του άξονα που αναφέρθηκε.



Μια πολύ σημαντική παρατήρηση είναι ότι ο δρόμος του μεταξιού (αυτός που φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί) περνά μέσα από το Αφγανιστάν. Η επίθεση των ΗΠΑ στην εν λόγω χώρα πριν από μια δεκαετία περίπου, ήταν ένα πλήγμα στους σχεδιασμούς αυτούς. Επομένως



{…



ακόμα και εάν δεν υπήρχαν τρομοκράτες εκεί, έπρεπε να βρεθούν



}

Είναι προφανές ότι το σχέδιο της Κίνας βρίσκει ανταπόκριση και προχωρά διότι



  • οι οικονομίες της Ρωσίας και της Κίνας είναι συμπληρωματικές
  • η Γερμανία επικροτεί αυτές τις εξελίξεις, προσπαθώντας για μια ακόμη φορά να λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα



Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται φανερό ότι η Αραβική Άνοιξη ήταν μόνο μία από τις προωθούμενες αντιδράσεις των ΗΠΑ στους σχεδιασμούς αυτούς. Το ερώτημα που προκύπτει αφορά τις επόμενες αντιδράσεις της εν λόγω υπερδύναμης όταν η Αραβική Άνοιξη αποτύχει λόγω



  • της σθεναρής αρνητικής στάσης της Ρωσίας και της Κίνας και
  • της αντίστασης των λαών λόγω του απολυταρχισμού και της βίας που συνοδεύει τον ακραίο ισλαμισμό.



Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ανάγκη των ΗΠΑ να συνεχίσουν να επιβάλλουν το δολάριο (ένα νόμισμα που κινδυνεύει με συνεχή υποτίμηση εάν οι ΗΠΑ χάσουν τη στρατηγική υπεροχή τους) καθιστούν την ανάγκη τους για μια γρήγορη ανακατάληψη του εδάφους που έχει χαθεί, μια επικίνδυνη υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου