Ετικέτες

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Εδρα του η Αγκυρα – Στόχος η αλλαγή του Συντάγματος



undefined
Το έμβλημα του νέου κόμματος Γκεζί
Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τα αιματηρά γεγονότα του πάρκου Γκεζί στη Κωνσταντινούπολη, ιδρύθηκε το πρώτο κόμμα των διαδηλωτών που είχαν ξεχυθεί τότε στους δρόμους της Τουρκίας. Το Κόμμα Γκεζί θα είναι γνωστό με τα αρχικά GZP.
Ο πρόεδρος του GZP, Ρεσίτ Τζεμ Κιοκσάλ κατέθεσε την σχετική αίτηση την 1η Οκτωβρίου στο υπουργείο Εσωτερικών και η άδεια λειτουργίας της παράταξης εκδόθηκε οκτώ ημέρες μετά. Το έμβλημα είναι ο κορμός ενός δέντρου που έχει σχήμα ανθρώπινου σώματος με ανοικτά χέρια που κρατούν μια μπάλα σε χρώμα πράσινο που γράφει Γκεζί.
Ως έδρα του κόμματος έχει δηλωθεί η Άγκυρα και όχι η Κωνσταντινούπολη, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστός ο αριθμός των ιδρυτικών μελών του.
 
«Δεν γίνεται να αποκτήσουμε ένα δημοκρατικό σύνταγμα χωρίς να δώσουμε μάχη. Κανείς δεν θα έρθει να μας προσφέρει τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το δίκαιο σύνταγμα που δικαιούμαστε, οπότε η είσοδος στη Βουλή είναι απαραίτητη προκειμένου να αλλάξει το τουρκικό σύνταγμα», αναγράφεται χαρακτηριστικά στην σελίδα του νεότευκτου κόμματος στο Facebook.
Τονίζεται επίσης ότι ο τίτλος του «προέδρου» για τον Κιοκσάλ είναι άτυπος, αφού η παράταξη δεν θα έχει τίτλους και οφίκια, αλλά ο εκάστοτε επικεφαλής, που θα αλλάζει περιοδικά, απλώς θα λειτουργεί ως ο εκπρόσωπος του GZP. Ο Κιοκσάλ είναι γνωστός κιθαρίστας στην Τουρκία και έχει συμμετάσχει σε αρκετά ροκ συγκροτήματα.
Τον Ιούνιο χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν το πάρκο Γκεζί στην Πόλη για να εμποδίσουν την οικοδόμηση ενός ακόμη εμπορικού κέντρου. Την αρχή των διαδηλώσεων έκαναν μερικοί πολεοδόμοι και περιβαλλοντολόγοι για να προστατέψουν τα δέντρα του πάρκου, όμως σύντομα η διαδήλωση πήρε μαζική μορφή συγκεντρώνοντας χιλιάδες πολίτες απογοητευμένους από τον συντηρητισμό της κυβέρνησης του ισλαμιστή πρωθυπουργούΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου