Ετικέτες

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ο ρόλος του διευθυντή της ΜΙΤ στη χάραξη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής


O Hakan Fidan στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος Barack Obama στην τουρκική αντιπροσωπεία στο Λευκό Οίκο το περασμένο Μάιο.
O Hakan Fidan στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος Barack Obama στην τουρκική αντιπροσωπεία στο Λευκό Οίκο το περασμένο Μάιο.
Στο ρόλο του επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) Hakan Fikan στις εξελίξεις στη Συρία και τις σχέσεις της ΜΙΤ με αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καθεστώτος Assad, αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση των Adam Entous και Joe Parkinson. Η ανταπόκριση δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, με τίτλο «Turkey’s Spymaster Plots Own Course on Syria» (σελ. Α1).

Όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση, στον απόηχο των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, ο Hakan Fidan αναδύθηκε ως ο κύριος αρχιτέκτονας της τουρκικής στρατηγικής για την περιφερειακή ασφάλεια, προσανατολίζοντας ενίοτε τα συμφέροντα της κυβέρνησης Erdogan ενάντια σ΄αυτά των ΗΠΑ. Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, οι ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση του Προέδρου Ομπάμα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Μάϊο, ο Αμερικανός Πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε ότι η Τουρκία άφηνε να διαρρέουν στη γειτονική Συρία όπλα και αντάρτες (της αλ Κάιντα) χωρίς διακρίσεις, ακόμη και εάν αυτά είχαν ως προορισμό τζιχαδιστές – πολέμιους της Δύσης. Η άνοδος του επικεφαλής της ΜΙΤ στο προσκήνιο συνοδεύτηκε από μια αξιοσημείωτη άμβλυνση της αμερικανικής επιρροής στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αμφότεροι ο κ. Fidan και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu χρησιμοποίησαν τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης για να διευρύνουν την περιφερειακή ηγεμονία της Τουρκίας. Παράλληλα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Fidan προκάλεσε ανησυχία στην αμερικανική κυβέρνηση πριν από τρία χρόνια, όταν εικάζεται ότι γνωστοποίησε στο Ιράν εμπιστευτικές πληροφορίες που είχαν συλλέξει ΗΠΑ και Ισραήλ.
Οι θέσεις των αρχηγών των υπηρεσιών πληροφοριών Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για τη Μέση Ανατολή.
Οι θέσεις των αρχηγών των υπηρεσιών πληροφοριών Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για τη Μέση Ανατολή.
Σήμερα, όπως υποστηρίζει ο Emre Uslu, αναλυτής σε θέματα κατασκοπείας, ο HakanFidan είναι ο υπ’ αριθμόν 2 σημαντικότερος αξιωματούχος στη χώρα, μετά τον Εrdogan, καθώς θεωρείται πολύ ισχυρότερος από οποιονδήποτε Υπουργό και πολύ πιο ισχυρός από τον Πρόεδρο Abdullah Gul. Μάλιστα, η άνοδος του Fidan στο πλευρό του κ. Erdogan αντιμετωπίζεται με το δέοντα προβληματισμό από Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, λόγω του ρόλου του στη διαμόρφωση της στρατηγικής για το Ιράν, καθώς σύμφωνα με ανώτατο Ισραηλινό αξιωματούχο έχει καταστεί πλέον σαφές στο Ισραήλ, ότι ο επικεφαλής της τουρκικής ΜΙΤ «δεν είναι εχθρός του Ιράν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου