Ετικέτες

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΠΑ: πώς αντιμετωπίζουν τις εκλογές στη Γερμανία.



Οι γερμανικές εκλογές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσον και από πλευράς ΜΜΕ, δίνεται σε γενικές γραμμές η εικόνα ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση ανάμεσα στα δυο μεγάλα γερμανικά κόμματα, υπογραμμίζοντας όμως τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε οικονομικό επίπεδο.
undefined

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τις τελευταίες μέρες, επισημαίνεται η αυξημένη πιθανότητα για δημιουργία “μεγάλου συνασπισμού” Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών υπό την Άγγελα Μέρκελ. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται από μερίδα Αμερικανών αναλυτών η πιο ενθαρρυντική, γιατί θα μπορούσε να συμβάλει να αναζητηθεί ισορροπία μεταξύ της σκληρής λιτότητας και των πολιτικών τόνωσης της ανάπτυξης.

Οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Βερολίνου δεν ήταν οι καλύτερες τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δεν οφείλεται μόνο στις διαφορές Ομπάμα – Μέρκελ απέναντι στην οικονομική κρίση, αλλά και για μια σειρά άλλων ζητημάτων, που αφορούν κυρίως τη συνεργασία Γερμανίας – Ρωσίας σε ενεργειακά θέματα.
Οι αποκαλύψεις για το πρόγραμμα αμερικανικών ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων εντός της Γερμανίας συνέτεινε ακόμη περισσότερο στην ενίσχυση του κλίματος δυσπιστίας στις αμερικανογερμανικές σχέσεις. Παρ’ όλα αυτά και παρά τις διαφωνίες σε ζητήματα οικονομίας, προστασίας των δεδομένων, ακόμη και στη συριακή κρίση, εκτιμάται ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας δεν είναι άσχημες και ούτε θα αλλάξουν δραματικά ανάλογα με το ποιο κόμμα θα κυβερνά στο Βερολίνο.
Ένα ουσιώδες θέμα που θεωρείται ότι θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι και οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις, διατυπώνεται η άποψη ότι η Μέρκελ και ο Στάινμπρουκ θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, στη βάση της προοπτικής ότι θα δοθεί ώθηση στο εμπόριο και στην ανάπτυξη.
Για την εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές θεωρούν ότι η πολιτική σκηνή βρίσκεται σίγουρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιταλία και την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα δεν επλήγη από την κρίση στην ευρωζώνη και η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Ορισμένοι εξ αυτών τονίζουν το γεγονός ότι η Γερμανία ωφελήθηκε, ειδικά από τα δανειακά προγράμματα κρατών του ευρωπαϊκού Νότου.
Σε όλες σχεδόν τις αναφορές για τις γερμανικές εκλογές συμπεριλαμβάνεται το “ελληνικό πρόβλημα” και η εκτίμηση ότι μετά την Κυριακή, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την τραπεζική ένωση και για το μέλλον των πακέτων βοηθείας στην ευρωζώνη και ειδικά στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν τελικά οι δημόσιοι πιστωτές δεχθούν απώλειες, ώστε να μείνουν πιστοί στη δέσμευσή τους για επιπλέον βοήθεια, αλλά και ποια θα είναι τα νέα βάρη που θα επωμιστεί η Ελλάδα, ώστε το πρόγραμμα να παραμείνει στην “ορθή πορεία”.
Σε σχέση με το θέμα της τραπεζικής ένωσης, υποστηρίζεται ότι δεν αναμένεται μεγάλη αλλαγή στη στάση του Βερολίνου μετά τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου