Ετικέτες

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Η Γαλλία επιστρέφει πιο δυνατή απο ποτέ.



undefined
Είναι δεδομένο οτι η Γαλλία ανήκει στις χώρες που διακατέχεται απο το σύνδρομο της αυτοκρατορίας, καθώς υπήρξε μια χώρα με πολύ μεγάλη δύναμη και εξουσία σε όλη την Ευρώπη και οχι μόνο. Ο ρόλος της στον 21ο αιώνα , έδειξε οτι βρέθηκε σε μια δεινή θέση τόσο διπλωματικά όσο και σε στρατιωτική αξιολόγηση. Αποτέλεσμα ήταν να περιθωριοποιηθεί απο την Γερμανία και να μειωθεί ο δραστικός ρόλος της στο ΝΑΤΟ απο Βρεττανία.


Τα πράγματα όμως αλλάζουν και ειδικά μετά την επέμβαση στην Λιβύη με την απόφαση Σαρκοζί, η Γαλλία δείχνει να θέλει να πάρει και πάλι τα σκήπτρα εκμεταλλευόμενη την αδράνεια της Γερμανίας λόγω εκλογών αλλά και την καταψήφιση βοήθειας απο Βρεττανία στο θέμα της Συρίας. Η Γαλλία σύμφωνα με δηλώσεις Ολάντ, παραμερίζει το γεγονός πως δεν υπάρχει ακόμα απόφαση απο ΟΗΕ και δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει μαζί με ΗΠΑ σε μια δράση στην περιοχή. Ταυτόχρονα κάνει αλλαγές σε ηγεσίες υπηρεσίων , ξοδεύει πολλά χρήματα για τεχνολογική ανάπτυξη υπηρεσιών πληροφορίας και λειτουργεί σχεδόν “αδρανοποιητικά” σε πιθανές “φλέγουσες συγκρούσεις” μεταξύ άλλων χωρών (π.χ. Ρωσία – Βρεττανία)
Τα κέρδη της πολλαπλά απο αυτό. Πρώτον θα επηρρεάσει μια περιοχή που ήδη πολλές πολυεθνικές της έχουν τοποθετήσει ώς πεδίο δράσης τους συν φυσικά οτι θα μπεί ενεργά πλέον ώς ενα δυναμικό έθνος στην χάρτα ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή που άλλες χώρες άλλωστε μειώνουν το στρατιωτικό τους δυναμικό , η Γαλλία αναπτύσει ισχυρές δυνάμεις , με απόδειξη το τι έγινε στο Μαλί και στην Λιβύη όπου κυριολεκτικά μόνη της ξεκίνησε και διατήρησε δράσεις μέχρι την σύμπραξη των υπολοίπων.
Στην μέχρι στιγμής εικόνα λοιπόν , φαίνεται η Γερμανία να διστάζει λόγω εκλογών αλλά και κάποιας κόντρας με ΗΠΑ, η Ε.Ε. γενικά δεν μπαίνει σε δράσεις, το ΝΑΤΟ περιμένει την απόφαση του ΟΗΕ, η Βρεττανία αρνείται… Είναι ίσως η ευκαιρία της Γαλλίας για πρώτη φορά μετά το 1778 να δράσει μαζί με ΗΠΑ εκτός συμφώνων και συμμαχιών , αποκαθιστώντας μια εικόνα ισχυρής δυνάμης.. που μην γελιόμαστε.. θα έχει μεγάλο αντίκτυπο πέρα απο το ΝΑΤΟ.. και εντός της Ε.Ε. Μια χώρα με αποδεδειγμένα ισχυρή στρατιωτική δύναμη δεν περιθωριοποιείται.. είναι γνωστό άλλωστε πως η Διπλωματία είναι τόσο ισχυρή όσο η δύναμη στρατού που την στηρίζει.
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Owner of IISCA (www.iisca.eu)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου