Ετικέτες

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Νέος επικεφαλής της διπλωματίας της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας




Ο ποντίφικας πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα αύριο την επιλογή του

Τον νέο επικεφαλής της διπλωματίας και ισχυρότερο υπουργό του Βατικανού επέλεξε ο πάπας Φραγκίσκος. Πρόκειται για τον αρχιεπίσκοπο Πιέτρο Παρολίν, 58 ετών, ως σήμερα διπλωματικό αντιπρόσωπο της Αγίας Έδρας στην Βενεζουέλα.Ο ποντίφικας πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα αύριο την επιλογή του Παρολίν ο οποίος θα αντικαταστήσει τον καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε, 79 ετών.Σύμφωνα με ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόθεση του πάπα να προχωρήσει στην αλλαγή του στενότερου εκ των υψηλόβαθμων συνεργατών του είχε γίνει γνωστή εδώ και αρκετές ημέρες.
Όπως σχολιάζουν παρατηρητές ο Μπερτόνε βρισκόταν στο επίκεντρο μιας υπόγειας «σύγκρουσης για την νομή της εξουσίας» ανάμεσα σε επιφανείς κληρικούς και φέρεται να συνέβαλε στην παραίτηση του πάπα Βενέδικτου τον Φεβρουάριο.
Ο Μπερτόνε είχε επιλεγεί ως επικεφαλής της διπλωματίας της Αγίας Έδρας από τον προκάτοχο του Φραγκίσκου, Βενέδικτο Ιστ’, στις 22 Ιουνίου 2006.
Κατά την διάρκεια της θητείας του ξέσπασε το σκάνδαλο υποκλοπής απόρρητων εγγράφων του ποντίφικα, γνωστό ως VatiLeaks, έγινε επίμονη αναφορά στην ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας στην διαχείριση της τράπεζας του Βατικανού IOR όπως και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές σε υποψίες που αφορούν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η σύλληψη του υψηλόβαθμου κληρικού Νούντσιο Σκαράνο, τον περασμένο Ιούνιο, ο οποίος διαχειριζόταν μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του παπικού κρατιδίου και κατηγορείται, τώρα, για διαφθορά, φέρεται να οδήγησε τον πάπα Βεργκόλιο να επισπεύσει την αντικατάσταση του Μπερτόνε, η οποία, είχε ούτως ή άλλως προγραμματισθεί για τους επόμενους μήνες.
Κύριος στόχος του ποντίφικα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανανέωσης.
Newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου