Ετικέτες

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

BBC: Κατάσκοποι που έκαναν τον κόσμο άνω κάτω (video)



undefined
Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Τι γνώριζαν οι κυβερνήσεις Μπους και Μπλερ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ; Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες φάρσες της ιστορίας; Ποιο ρόλο διαδραμάτισε το δίκτυο κατασκόπων και ο τρόπος διαχείρισης και διάχυσης κρίσιμων πληροφοριών;To ρεπορτάζ που ακολουθεί, προϊόν της σειράς Panorama του BBC, έχει κριθεί αμφιλεγόμενο, καθώς πολλοί θεωρούν ότι δεν δίνει τη δέουσα έμφαση στις ευθύνες των Μπους και Μπλερ ως προς την απόφαση εισβολής στο Ιράκ. Στόχος του η διαλεύκανση των άγνωστων και σκοτεινών «διαδρομών» των πληροφοριών που σχετίζονταν με τα όσα έλαβαν χώρα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Υπεενθυμίζεται ότι Ο Πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου 2003 από τις ΗΠΑ υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους του νεώτερου και το Ηνωμένο Βασίλειο υπό την πρωθυπουργία του Τόνι Μπλερ, με στόχο την ανατροπή του τότε ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, και αποτέλεσε μέρος του γενικότερου Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας.
Η πρώτη φάση του πολέμου άρχισε με την εισβολή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στις 20 Μαρτίου 2003, και ολοκληρώθηκε στα τέλη Απριλίου του 2003 με τα γεγονότα της πτώσης της Βαγδάτης στις 9 Απριλίου 2003 και της κυβέρνησης Χουσεΐν.
Ακολούθησε η σύλληψη των ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης Χουσεϊν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς και η σύλληψη του ίδιου του Χουσεΐν στις 13 Δεκεμβρίου του 2003, ο οποίος τελικά απαγχονίστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2006. Η δεύτερη και μακρύτερη φάση του πολέμου ξεκινά με την εξέγερση Ιρακινών κατά των δυνάμεων κατοχής και της νέας Ιρακινής κυβέρνησης το 2004.
Η συνεχιζόμενη ένταση οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών από το Φεβρουάριο του 2006 έως τον Μάιο του 2008.Στις 31 Αυγούστου 2010, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε το τέλος του πολέμου και διέταξε τους Αμερικανούς στρατιώτες να αποχωρήσουν από το Ιράκ. Οι τελευταίες Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την χώρα τον Δεκέμβριο του 2011.
Παρακολουθείστε το ρεπορτάζ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου