Ετικέτες

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Σεξ: Γιατί τα δύο φύλα το βλέπουν αλλιώς;

Όταν απουσιάζει από την σχέση, αυτή κινδυνεύει ακόμα και με ρήξη. Όταν απουσιάζει από την ζωή μας γενικότερα η ψυχολογική μας κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Η υγιής σεξουαλική ζωή αναμφίβολα είναι καθοριστικής σημασίας και για τα δύο φύλα.

Γιατί όμως; Ποια είναι η σημασία του σεξ στην ζωή μας; Τι προσφέρει και ποια τα οφέλη του;

«Κατ’ αρχήν το σεξ είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη. Ένα μέσο εκπλήρωσης και ψυχολογικών και βιολογικών και συναισθηματικών αναγκών», εξηγεί η κ. Τάνια Μπαταλαμά, Σεξολογος και Ψυχοθεραπεύτρια.

«Όσον αφορά τον τομέα της υγείας, πέρα από το γεγονός ότι προσφέρει όλα τα θετικά στοιχεία της αερόβιας άσκησης στον οργανισμό, όπως για παράδειγμα η καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου και η καύση θερμίδων, προσφέρει και ευεξία μέσω των ενδορφινών, δηλαδή των ορμονών που παράγονται την ώρα του οργασμού», προσθέτει.

Πέρα όμως από την σωματική υγεία, το σεξ προσφέρει πολλά και στον ψυχικό κόσμο του ατόμου ή του ζευγαριού. Μάλιστα στην δεύτερη περίπτωση, αυτήν την σχέσης, η σημασία του είναι μεγάλη και η έλλειψή του μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα.

«Στον τομέα της ψυχολογίας, όταν το σεξ γίνεται υπό συνθήκες αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού ανεβάζει την καλή διάθεση, τονώνει την αυτοπεποίθηση και φέρνει πιο κοντά τους συντρόφους. Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή, ότι το σεξ σφυρηλατεί περισσότερο μια σχέση», αναφέρει η κ. Μπαταλαμά.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι οι σεξολόγοι σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρούν ότι όταν το σεξ είναι καλό σε μια σχέση, μπορεί να «προσφέρει» σε αυτήν ένα 20 με 30 τοις εκατό. Όταν δεν είναι καλό όμως, μπορεί να «αφαιρέσει» ένα 70 με 80% από αυτήν και να την οδηγήσει ακόμα σε ρήξη. Είναι όμως αρκετό το καλό σεξ για να «δέσει» μια σχέση; Όχι πάντα.

«Το σεξ στην σχέση είναι αναγκαίο όμως όχι επαρκές. Με άλλα λόγια, όταν δύο σύντροφοι κάνουν καλό σεξ, χρειάζεται σίγουρα να υπάρχουν και άλλα πράγματα παράλληλα για να είναι υγιής η σχέση τους.

Όταν όμως το σεξ είναι κακό, υπάρχουν προβλήματα όπως έλλειψη επικοινωνίας και σεξουαλικές δυσλειτουργίες, τότε είναι πιθανό να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα, ακόμα και διάλυση της σχέσης», τονίζει η ίδια.

Το σεξ και τα δύο φύλα Όσον αφορά την σημασία της σεξουαλικής πράξης στα δύο φύλα, αυτό που εντοπίζουμε είναι ότι οι άντρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες, είναι πιο εύκολο να κάνουν σεξ για σωματική ικανοποίηση χωρίς συναισθηματική εμπλοκή και χωρίς να υπάρχει απαραίτητα σοβαρή δέσμευση μεταξύ των συντρόφων.

«Σε αυτό παίζει ρόλο και η κοινωνικοποίηση. Ο άνδρας μεγαλώνει λαμβάνοντας τα κοινωνικά μηνύματα τα οποία του υπαγορεύουν ότι το φύλο του έχει δικαίωμα να κάνει μια σχέση για σεξουαλική ικανοποίηση και μόνο, ενώ η γυναίκα πρέπει να έχει μια συναισθηματική δέσμευση στο σεξ για να μην χαρακτηριστεί αρνητικά από τον περίγυρο», επισημαίνει η κ. Μπαταλαμά για τα στερεότυπα των δύο φύλων όσον αφορά την σεξουαλική πράξη.

Για τις γυναίκες συγκεκριμένα πάντως, η ωρίμανση συμβάλλει στην «απελευθέρωσή τους». Όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια: «Οι μεγαλύτερες γυναίκες, άνω των 35, είναι πιο πιθανόν να παραδεχτούν ότι κάνουν σεξ για σωματική ικανοποίηση σε σχέση με μια γυναίκα στα 20 της.

Η σεξουαλικότητα στις γυναίκες δεν μειώνεται όσο μεγαλώνει, αντιθέτως, κορυφώνεται μετά τα τριάντα και σε αυτό παίζουν ρόλο οι εμπειρίες που έχει αποκομίσει». Οι γυναίκες δηλαδή, ενώ μεγαλώνουν νοιώθουν πολύ πιο άνετα να επιλέξουν αυτό που θεωρούν σωστό για τις ίδιες και απελευθερώνονται από την κοινωνική πίεση που πιθανώς είχαν σε μικρότερες ηλικίες.

«Αν πάλι κάνουμε ένα γκάλοπ στους άνδρες και ρωτήσουμε τους λόγους που θα έκαναν σεξ, ανεξαρτήτως το ποια είναι η ηλικία τους, θα ακούσουμε περισσότερο την δικαιολογία της σωματικής απόλαυσης, παρά τους συναισθηματικούς λόγους. Στους άνδρες επίσης, συγχέεται περισσότερο η σχέση σεξ και έρωτα, ενώ στις γυναίκες είναι πιο ‘καθαρή’ η διαφορά στο μυαλό τους.

Για παράδειγμα, ένας άντρας είναι πιο πιθανό να πει ότι είναι ερωτευμένος όταν κάνει καλό σεξ, αγνοώντας άλλες παραμέτρους, ενώ μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να λάβει υπόψη της και παράγοντες όπως η επικοινωνία, ο σεβασμός, η κατανόηση, ο τρόπος επίλυσης των διαφορών και άλλα», τονίζει η κ. Μπαταλαμά.

Οι συνέπειες του «κακού» σεξ Τι συμβαίνει σε μια σχέση όταν δεν είναι καλό το σεξ λόγω διαφόρων προβλημάτων όπως κάποιας μορφής σεξουαλική δυσλειτουργία ή ακόμα και πλήξη ή συνήθεια; Τότε αρχίζουν να δημιουργούνται προστριβές, όπως συγκρούσεις, μικροκαβγαδάκια, τσακωμοί και πιο σοβαρά προβλήματα όπως απιστία ή ακόμα και αντίποινα.

«Πολλές φορές όταν ο ένας σύντροφος αρνείται το σεξ, ο άλλος μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο προνόμιο στη σχέση ή να χρησιμοποιήσει το σεξ ως αντάλλαγμα για να κερδίσει κάτι από αυτήν. Για παράδειγμα μια γυναίκα μπορεί να φτάσει να πει στον σύντροφό της ότι αν την βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού, θα κάνουν πιο συχνά σεξ.

Είναι συνήθη περιστατικά αυτά», εξηγεί η ίδια. Η χρήση αυτή «αντιποίνων» είναι πιο συχνή από την πλευρά της γυναίκας, μιας και η χαμηλή επιθυμία για σεξ παρατηρείται στο γυναικείο φίλο. Ο λόγος είναι ότι για τον άντρα δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό να παραδεχτεί ότι έχει χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, θεωρείται κάτι σαν ταμπού.

Μια σεξουαλική δυσλειτουργία στην σχέση είναι «πλήγμα» για τον εγωισμό του. Η γυναίκα από την άλλη θα το πει πιο άνετα στις φίλες της και θα το συζητήσει πλήρως απενοχοποιημένα. Τα σεξουαλικά σημεία των καιρών Η ίδια παρατηρεί δύο αλλαγές στην σεξουαλική αντίληψη των ανθρώπων σήμερα συγκριτικά με περασμένες δεκαετίες, μια θετική και μια αρνητική.

«Το θετικό είναι ότι σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη απελευθέρωση και οι άνθρωποι πολύ πιο εύκολα πλέον θα μιλήσουν για μια σεξουαλική δυσλειτουργία σε κάποιον ειδικό, κάτι που παλαιότερα ήταν αδιανόητο κυρίως στην Ελλάδα.

Το αρνητικό είναι ότι εξαιτίας αυτής της απελευθέρωσης υπάρχει μεγαλύτερη πίεση σε ζευγάρια για απόδοση και σεξουαλικές επιδόσεις. »Το ζευγάρι μπορεί την ώρα που κάνει σεξ να μην έχει βασικό στόχο την απόλαυση όπως θα έπρεπε, αλλά την επίδοση.

Ο άνδρας να έχει πολύωρη στύση και πολύ καλό έλεγχο εκσπερμάτισης και η γυναίκα να νοιώθει πίεση για οργασμό, κάτι που παλαιότερα δεν υπήρχε. Έτσι το ζευγάρι χάνει το νόημα του σεξ, το οποίο είναι η απόλαυση και πέφτει σε παγίδες επίδοσης», καταλήγει.


Πηγή :  www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου