Ετικέτες

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Τζαβάρας:Υποχρέωση της πολιτείας η στήριξη του Ελλην. κινηματογράφo


Σε μία εποχή που η Ελληνική πολιτεία παρακολουθεί άπραγη την τουρκική προπαγάνδα να σαρώνει στην Ελλάδα και διεθνώς μέσω υπερπαραγωγών, ο Κώστας Τζαβάρας θέτει τις βάσεις για την Ελληνική αντεπίθεση πολιτισμού μέσω της στήριξης και προώθησης των Ελληνικών κινηματογραφικών παραγωγών.

«Η ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής καθώς και η προώθηση των ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση για την πολιτεία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ.Κώστας Τζαβάρας, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Γρηγόρη Καραντινάκη.

Παράλληλα ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Όπως μάλιστα επεσήμανε, στο άμεσο μέλλον θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, όπως προβλέπεται από τον Νόμο 3905, η οποία θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της εσωτερικής οργανωτικής δομής του ΕΚΚ, προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικός και πιο αποτελεσματικός ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας.

Αναλύοντας τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους κινείται ο διάλογος που είναι σε εξέλιξη με τους αρμόδιους φορείς για την αναβάθμιση του ελληνικού κινηματογράφου, ο κ. Τζαβάρας υπογράμμισε ότι μεταξύ των στόχων είναι η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα εστίασε στην ανάγκη να καλυφθεί το έλλειμμα που υπάρχει στην προβολή του ελληνικού κινηματογράφου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται να δημιουργηθεί και ένα τμήμα ελληνικού κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης».

Επίσης, όπως ανέφερε, είναι αναγκαία η ενίσχυση της παραγωγής ελληνικών κινηματογραφικών έργων με στόχο την προβολή της Ελλάδας αλλά και η θεσμοθέτηση ενός ανταγωνιστικού πλαισίου κινήτρων προκειμένου να γίνει η χώρα μας ελκυστικός τόπος για το γύρισμα ξένων κινηματογραφικών εταιριών, μία πρωτοβουλία από την οποία θα προκύψουν «πολλαπλά οφέλη για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα περιφερειακά Φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που διοργανώνεται στη Δράμα αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για νέους, εφήβους και παιδιά της Αρχαίας Ολυμπίας τα οποία, όπως σημείωσε, «θα πρέπει να αποκτήσουν τη θεσμική οντότητα που απαιτείται για την ενίσχυση και βελτίωση τους».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός τόνισε: «Ολοκληρώνουμε και εκσυγχρονίζουμε ένα πλαίσιο κανόνων που να ανταποκρίνεται στις αληθινές ανάγκες που έχει η κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα, προκειμένου να γίνει πιο εξωστρεφής και να αποδώσει οφέλη στον πολιτισμό, στον τουρισμό και στην οικονομία». Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Γρηγόρης Καραντινάκης περιέγραψε τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει σχετικά με τους στόχους που είχαν τεθεί από το ΕΚΚ όπως η αποπληρωμή των χρεών του Κέντρου, η διεκδίκηση των οφειλών του Δημοσίου προς το ΕΚΚ αλλά και η ανεύρεση πόρων.

Παράλληλα, ενημέρωσε για την προετοιμασία των αφιερωμάτων για τον ελληνικό κινηματογράφο που θα προβληθούν στα Φεστιβάλ του Τορόντο και του Ρέικιαβικ το φθινόπωρο του 2013, για τις ενέργειες που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της μείωσης των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου, αλλά και για τη συμμετοχή του ΕΚΚ στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων ο Υπουργός τόνισε: «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει υπογραφεί η απόφαση που θα καθορίζει το ωράριο στους Αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία. 

Οι επιλογές έχουν ως εξής: Στους Χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, με βάση τα στοιχεία τα στατιστικά που έχουμε, το ωράριο θα είναι από τις 8.00 το πρωί έως 8.00 το βράδυ. Στους χώρους με μικρότερη επισκεψιμότητα, το ωράριο θα είναι από 8.00 το πρωί έως 5.00 το απόγευμα. Και υπάρχει βέβαια και η υπουργική απόφαση η οποία ήδη έχει καταρτισθεί και αφορά την περίπτωση όπου έχουμε ομαδικές επισκέψεις από κρουαζιερόπλοια, ή άλλες επισκέψεις για πολιτιστικούς λόγους στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, μετά τη λήξη του νομίμου ωραρίου.

Σε αυτή την περίπτωση το θέμα έχει διευθετηθεί. Όλα αυτά τα ζητήματα τελούν υπό την άμεση εποπτεία και την επιτήρηση της ομάδας η οποία έχει συσταθεί στο Υπουργείο και στην οποία συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου, καθώς και εκπρόσωποι των ενώσεων των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και ενδιαφέρονται για τη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ώστε να μην δημιουργούνται φαινόμενα όπου πηγαίνουν ομάδες επισκεπτών και βρίσκουν πόρτες κλειστές στα μουσεία ή και στους αρχαιολογικούς χώρους».




Πηγή :  www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου