Ετικέτες

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογές στην Αλβανία


by admin
Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα άρχισαν ήδη να εμφανίζονται
undefined

Δολοφονία ενός 52χρονου έξω απο εκλογικό κέντρο στην πόλη Λατς – Επεισόδια και παρατυπίες αμαυρώνουν την εκλογική διαδικασία

Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα άρχισαν ήδη να εμφανίζονται στα εκλογικά κέντρα στην Αλβανία όπου οι πολίτες ψηφίζουν σήμερα για να ανανεώσουν το κοινοβούλιό τους.

Παρά τα ισχυρά μέτρα που έχει λάβει η αστυνομία, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρείς τραυματίστηκαν, δυο εκ των οποίων  σε εκλογικό κέντρο στην πόλη Λατς.
Όλα ξεκίνησαν από μια λογομαχία με πολιτικά κίνητρα, η οποία κατέληξε στη δολοφονία ένός 52χρονου μέλους επιτροπής εκλογικού κέντρου, που ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης της αντιπολίτευσης.
Τα αίματα άναψαν νωρίς το πρωί έξω από το εκλογικό τμήμα όταν ένας εκ των ψηφοφόρων του δεξιού κόμματος του Μπερίσια έβγαλε όπλο και πυροβόλησε εναντίον του 52χρονου από το σοσιαλιστικό κίνημα σκοτώνοντας τον και τραυματίζοντας άλλους δυο ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr άλλος ένας πολίτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκών μεταξύ δεξιών και αριστερών σε άλλο εκλογικό κέντρο έξω από τα Τίρανα
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στα Τίρανα Ετορε Σεκουι καταδίκασε τη δολοφονία και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την ειρηνική διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.
«Ενθαρρύνω τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη της Αλβανίας, σε αντάλλαγμα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη», δήλωσε νωρίτερα και ο Όιγκεν Βόλφαρτ, επικεφαλής της αποστολής στα Τίρανα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Τώρα η αστυνομία αναζητεί τους δράστες, ενώ η αντιπολίτευση εκφράζει αυξανόμενη ανησυχία για εκλογικές παρατυπίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Την ίδια ώρα, δεκάδες μικροεπεισόδια έχουν σηιμειωθεί σε πολλά άλλα εκλογικά κεντρα, ενώ δεν λείπουν και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους.
Σημειώνεται ότι τις σημερινές εκλογές παρακολουθούν από κοντά πάνω από 9000 παρατηρητές απο τους οποίους περίπου 1000 ξένοι, ενώ μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1990, τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβητούνται συστηματικά.
Πάντως είναι γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας στα 700 περίπου εκλογικά κέντρα είναι δρακόντεια παρά τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η «τάξη» θα παραμείνει σταθερή καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Π.Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου