Ετικέτες

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ανακαλύφθηκε βυθισμένη πόλη – θρύλος, η Ομηρική Ηράκλεια


God_Hapi





Για αιώνες θεωρείτο πόλη-θρύλος. Ο Ομηρος την εκθείαζε για τον πλούτο που έκρυβε και ανέφερε ότι την είχε επισκεφθεί η Ωραία Ελένη με τον Πάρη.
Το Ηράκλειο ήταν χτισμένο στο Δέλτα του Νείλου και καταποντίστηκε πριν από 1.200 χρόνια.
Οι ενάλιοι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν εδώ και μία δεκαετία έρευνες εντόπισαν την πόλη, 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον σημερινό Κόλπο του Αμπουκίρ, και δημιούργησαν μια εικονική αποτύπωση της μορφής που πρέπει να είχε κατά τη φαραωνική περίοδο της ακμής της.

Οι ερευνητές, όπως λέει η εφημερίδα «Τέλεγκραφ», έχουν εντοπίσει τα υπολείμματα περισσοτέρων από 64 πλοίων στα ιζήματα και τη λάσπη του πυθμένα, καθώς και πλήθος χρυσών νομισμάτων.
Επιπλέον, εντόπισαν και ανέλκυσαν 16 γιγάντια αγάλματα, ενώ εκατοντάδες άλλα μικρότερα,  πολλά εκ των οποίων αναπαριστούν θεότητες, βρίσκονται ακόμη στον βυθό.
Βρέθηκαν επίσης λίθινες πλάκες με εγχάρακτες επιγραφές στα ελληνικά και τα αρχαία αιγυπτιακά, καθώς και δεκάδες σαρκοφάγοι από ασβεστόλιθο. Ο δρ Ντάμιαν Ρόμπινσον, που είναι διευθυντής του Κέντρου Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος της ερευνητικής ομάδας, λέει πως «η πόλη έχει διατηρηθεί με θαυμαστό τρόπο και αποκτούμε μια λεπτομερή εικόνα για το εμπόριο εκείνη την περίοδο και τη διακίνηση αγαθών από την Ελλάδα και άλλες περιοχές».
Ο αριθμός των πλοίων που έχουν βρεθεί είναι ο μεγαλύτερος που έχει εντοπιστεί ποτέ σε ένα μέρος. Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν περισσότερες από 700 άγκυρες. Ο ενάλιος αρχαιολόγος Φρανκ Γκόντιο, που ανακάλυψε την πόλη όταν ερευνούσε την περιοχή για γαλλικά ναυάγια από τον 18ο αιώνα, είπε πως θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια ερευνών ακόμη για να αποκαλυφθεί πλήρως η βυθισμένη πόλη.  L1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου