Η εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης των στρατιωτικών μονάδων και η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων, είναι οι δύο βασικές επιδιώξεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μέσω της νέας δομής δυνάμεωντο αξιόμαχο και η αποτρεπτική ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με βάση τα δεδομένα και τα ζητούμενα του παρόντος και του μέλλοντος χρόνου.
Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου «κεντρικό στοιχείο στη νέα δομή είναι η ενίσχυση των μάχιμων μονάδων και σχηματισμών των ενόπλων δυνάμεων και η ταυτόχρονη κατάργηση ή συρρίκνωση των διοικητικών δομών οι οποίες εξυπηρετούσαν ανάγκες του παρελθόντος».
Μεταξύ των αλλαγών που περιλαμβάνει η νέα δομή καταγράφονται τα ακόλουθα:
i. Καταργούνται τα Στρατηγεία των Α και Β Σωμάτων. Στις έδρες των δύο Σωμάτων εξακολουθούν να παραμένουν άλλες μονάδες
ii. Οι δυνάμεις που διατίθενται στην 1η Στρατιά κατηγοριοποιούνται κατά είδος τακτικής αποστολής, σε:
• Δυνάμεις Άμυνας
• Δυνάμεις Αντίδρασης
• Δυνάμεις Ασφαλείας
iii. Διαλύεται η Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων η οποία ενσωματώνεται στο Στρατηγείο της ΑΣΔΥΣ ως ειδικό Επιτελείο.
iv. Καταργείται το Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Άμεσης Αντίδρασης.
v. Συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.
vi. Η 70 ΣΔΥ που έχει έδρα την Αθήνα καταργείται και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πυροβολικού.
vii. Η Μεραρχία Υποστήριξης ΜΕΡΥΠ που έχει έδρα την Λαμία μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη και στην έδρα της παραμένει το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου καθώς και Μονάδες Διοικητικής Μέριμνας.
viii. Η 10η Ταξιαρχία Πεζικού η οποία έχει έδρα τις Σέρρες μεταπίπτει σε Σύνταγμα με την ίδια έδρα.
ix. Η 97η ΣΔΥ που έχει έδρα την Χαλκίδα καταργείται και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πεζικού.
x. Η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης η οποία έχει έδρα την Κοζάνη καταργείται και στην έδρα της μεταφέρεται η 9η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.
Στο Πολεμικό Ναυτικό οι όποιες καταργήσεις και μετασχηματισμοί πραγματοποιούνται μέσα στους ίδιους κτιριακούς Σχηματισμούς-Συγκροτήματα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και στο κέντρο εκπαίδευσης «Κανελλόπουλος».
Στο αρχηγείο Στόλου:
1. Καταργείται η Μοίρα Υποστήριξης της Διοίκησης Φρεγατών. Τα υπαγόμενα σε αυτή πλοία ενσωματώνονται στις δύο Μοίρες Φρεγατών που διατηρούνται.
2. Καταργείται η μία εκ των τριών της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών.
3. Καταργείται η 353η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας και εντάσσεται ως Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.
Γενικότερα καταργούνται ή συμπτύσσονται Διοικητικές Δομές του Ναυτικού για περισσότερη ευελιξία και για να ενισχυθούν μάχιμες μονάδες.
Στην Πολεμική Αεροπορία οι όποιοι ανασχηματισμοί και οι όποιες αναδιατάξεις και αλλαγές Διοικητικών Δομών πραγματοποιούνται μέσα στους ήδη υπάρχοντες σχηματισμούς, δηλαδή στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (Λάρισα), στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (Ελευσίνα) και στη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (Τατόι).
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη νέα δομή δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη διακλαδικότητα των ενόπλων δυνάμεων και στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα.
Συνεργάτες του κ. Παναγιωτόπουλου επισημαίνουν ότι «η νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί συλλογική προσπάθεια ηγεσιών και επιτελείων που ξεκίνησε το 2009» και εξυπηρετεί ένα σκοπό: «Να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα, το αξιόμαχο και η αποτρεπτική ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με βάση τα δεδομένα και τα ζητούμενα του παρόντος και του μέλλοντος χρόνου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου