Ετικέτες

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Φουντώνει” η κόντρα Βερολίνου- Κομισιόν για τη λιτότητα- Όχι στην Ευρώπη λένε έξι χώρες!

Όλο και περισσότεροι στην Ευρωζώνη ζητούν χαλάρωση της λιτότητας προς όφελος της ανάπτυξης, αλλά η Γερμανία το χαβά της…
Φουντώνει η κόντρα Βερολίνου- Κομισιόν για τη λιτότητα- Όχι στην Ευρώπη λένε έξι χώρες!
Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Βερολίνου και ΕΕ, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξαπολύει νέα επίθεση την Πέμπτη κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, λέγοντας ότι τα δεινά που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη δεν οφείλονται στις σκληρές πολιτικές λιτότητας και ότι «κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Μπαρόσο γι’ αυτό». Ο Μπαρόσο δήλωσε, αυτή την εβδομάδα, ότι «τα μέτρα λιτότητας έχουν φτάσει στα όρια τη λαϊκή ανέχεια», αναζωπυρώνοντας μια έντονη διαμάχη, σχετικά με το αν οι νομοθέτες πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους από τις μειώσεις των δαπανών στα κίνητρα, μια συζήτηση που έχει στρέψει πολλά μέλη της ζώνης του ευρώ κατά της Γερμανίας.
Η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Πέμπτη σε σύνοδο του τραπεζικού τομέα ότι «η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Για τη Γερμανία θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αυξήσει ελαφρά τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, αλλά για τις άλλες χώρες θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα».
Και το ΔΝΤ ζητει φρένο στα μέτρα

Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο, ανάγκασαν εκ νέου χθες το ΔΝΤ να παρέμβει. Μιλώντας από το Λονδίνο ο Ντέιβιντ Λίπτον, νούμερο 2 στο Ταμείο, κάλεσε ξανά τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα τη Γερμανία «να δράσουν άμεσα και να ενισχύσουν τις προοπτικές της ανάπτυξης». Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει «περισσότερα αντισυμβατικά μέτρα» κάτι που μπορεί να σημαίνει μείωση επιτοκίων.
Δημοσκόπηση- σοκ: Οι Ευρωπαίοι έξι χωρών λένε όχι στην Ευρώπη 
Κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και αύξηση σε ιστορικά επίπεδα του ευρωσκεπτικισμού ακόμα και σε παραδοσιακά «φιλοευερωπαϊκές» χώρες, με κυριότερη την Ισπανία, καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση σε έξι μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Σύμφωνα με την έρευνα η οποία διεξήχθη σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία, από τη δεξαμενή σκέψης «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων» (ECFR) με στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου και δημοσιεύθηκε σε έξι μεγάλες εφημερίδες (ανάμεσά τους και τον βρετανικό Guardian), ο ευρωσκεπτικισμός στα συγκεκριμένα κράτη αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό ώστε να ευνοείται η εκτροφή λαϊκιστικών, αντιευρωπαϊκών κινημάτων.
Τα συμπεράσματα λαμβάνουν ακόμα πιο ανησυχητικές διαστάσεις από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες χώρες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο-τρίτα των ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή περί τα 350 εκατομμύρια από τα 500 περίπου εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ.
Και οι Γερμανοί έγιναν ευρωσκεπτικιστές!
Πριν από πέντε χρόνια, το 56% των Γερμανών «έτεινε να εμπιστευτεί» την ΕΕ, ενώ σήμερα το 59% «τείνει να μην την εμπιστευτεί». Στη Γαλλία η δυσπιστία προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει ανέλθει από το 41% στο 56%, ενώ στην Ιταλία, όπου παραδοσιακώς οι πολίτες σε αντίθεση με την ιταλική πολιτική τάξη έτρεφαν φιλοευρωπαϊκά αισθήματα, το ποσοστό δυσπιστία έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 28% στο 53%.
Ακόμα και στην Πολωνία, η οποία εντάχθηκε με τυμπανοκρουσίες το 2004 στην ΕΕ, και είναι ο «μεγάλος οφελημένος» από τη διοχέτευση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ από τις Βρυξέλλες σε αυτή, η στήριξη προς την ΕΕ έχει «βουλιάξει» από το 68% στο 48%.
Αλλά και στην, παραδοσιακά ευρωσκεπτικιστική Βρετανία, η δυσπιστία έναντι της ΕΕ εκτοξεύθηκε από το 49% στο 69%, ποσοστό που αποτελεί και το δεύτερο υψηλότερο μετά την εντυπωσιακή στροφή της Ισπανίας.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου