Ετικέτες

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Σύροι μαχητές επιστρέφουν στην Ευρώπη για νέες τρομοκρατικές ενέργειες


undefined

Η Μ. Βρετανία περιμένει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι μυστικές υπηρεσίες αποδίδουν το γεγονός αυτό με την επιστροφή από τη Συρία μαχητών με βρετανικά διαβατήρια, που πολεμούν με την πλευρά της αντιπολίτευσης.  

Η έκθεση με την προειδοποίηση για τη πιθανότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων παρουσιάστηκε από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο της χώρας. Η κυβέρνηση ενίσχυσε τον έλεγχο στα αεροδρόμια και παρακολουθεί επισταμένως τους εν δυνάμει μετέχοντες σ’ αυτόν τον «τζιχάντ-τουρισμό». Με αυτά τα μέτρα όμως η κατάσταση δεν μπορεί να αντιστραφεί, διότι το πρόβλημα είναι η βρετανική εξωτερική πολιτική, «έμμονη ιδέα» της οποίας είναι η ανατροπή του Άσαντ, με ό,τι κόστος κι αν είχε αυτή. Μάλιστα η διάλυση του σημερινού καθεστώτος της Συρίας έχει τεθεί στην αιχμή της πολιτικής ενός ολόκληρου συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Και εδώ βρίσκεται το θλιβερό παράδοξο: το κοσμικό καθεστώς του Άσαντ αντιμαχόταν την ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση ολόκληρης της περιοχής και τη διείσδυση του ριζοσπαστισμού στην Ευρώπη. Τώρα η Ευρώπη βοηθά τους αντιπάλους του Άσαντ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ισλαμιστές εξτρεμιστές. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ακόμη περισσότερο από ό,τι ο Άσαντ μισούν τη Δύση, η οποία τόσο κοντόφθαλμα τους εφοδιάζει με όλα τα απαραίτητα.

Είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι οι Βρετανοί δεν θέλουν να διαπιστώσουν το προφανές, λέει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ιγκόρ Koρότσενκο:

Στο Λονδίνο είναι πολύ μεγάλο το στρώμα των μεταναστών από μουσουλμανικά κράτη, οι οποίοι είτε ήδη είναι Βρετανοί πολίτες, είτε έχουν άδεια παραμονής. Εκεί έχει δημιουργηθεί το αντίστοιχο κοινωνικό περιβάλλον, υπάρχουν ισλαμιστικοί πυρήνες, δηλαδή, υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για να πραγματοποιηθεί ένα χτύπημα στην «καρδιά της Ευρώπης» και αυτό είναι κάτι πολύ ρεαλιστικό.

Δεν είναι όλοι οι εμπειρογνώμονες τόσο απαισιόδοξοι. Η απειλή είναι αρκετά υπερμεγεθυμένη, εκτιμά ο αναλυτής του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Αζντάρ Κούρτοφ:

Οι ευρωπαϊκές χώρες ήδη από καιρό έχουν αναπτύξει αυστηρούς κανόνες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής. Άλλο ζήτημα ότι οι παράνομες τρομοκρατικές οργανώσεις είναι αδύνατο να ελεγχθούν πλήρως. Οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν αποκλείονται. Αλλά κάποια μαζική έξαρση είναι απίθανο να συμβεί, διότι οι ισλαμιστές προτιμούν να κρύβονται και να διαβιούν ήσυχα στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες και όχι να αναπτύσσουν εκεί δραστήριες εχθροπραξίες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών χαρακτηρίζεται από μια περίεργη ανοχή των Αρχών έναντι των πολιτών τους, οι οποίοι δημοσίως ξεσηκώνουν τους ομοθρήσκους τους σε «ιερό αγώνα» τζιχάντ. Αυτή η πολιτική μυωπία εξηγείται από τα μετααποικικά συμπλέγματα. Μιλά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Γεβγκένι Σατανόφσκι:

Η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες άνοιξε τις πόρτες της στο ριζοσπαστικό Ισλάμ. Εκατοντάδες και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων μουσουλμάνων είναι υποστηρικτές των πιο εξτρεμιστικών ισλαμικών κινημάτων. Η εξουδετέρωση αυτής της απειλής, φυσικά, μπορεί να γίνει. Αλλά γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί η αντίληψη της πολυπολιτισμικότητας, η οποία υπερίσχυσε της κοινής λογικής. Το σημερινό πολιτικό σύστημα της Ευρώπης δεν είναι ικανό γι’ αυτό.

Πιθανώς τίποτε τραγικό να μη συμβεί τελικά. Αλλά όχι γιατί οι μαχητές, που επέστρεψαν στην Ευρώπη θα κυριευθούν ξαφνικά από μανία τρυφερότητας προς τη νέα τους πατρίδα. Απλά υπάρχει η πιθανότητα ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα κατορθώσουν να εργαστούν για την πρόληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου