Ετικέτες

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ελβετία: Σάλος με την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας των νέων

Ελβετία: Σάλος με την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας των νέων

Για λόγους «προστασίας της κοινής ησυχίας» οι κάτω των 16 ετών τίθενται σε κατ' οίκον περιορισμό
Πέρυσι τον Ιούνιο ένα αυτοσχέδιο πάρτι στην Βέρνη μετατράπηκε σε ολονύχτια συγκέντρωση 25.000 ατόμων που χόρεψαν ως το πρωί.
Αρχής γενομένης από το θέρετρο Ιντερλάκεν της Ελβετίας, το 2006, ολοένα και περισσότερες ελβετικές πόλεις και κοινότητες επιβάλλουν  απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σε ανήλικους κάτω των 16 ετών, προκαλώντας έτσι την οργή τους.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η επίμαχη απαγόρευση είναι απαραίτητη για να αποφεύγεται η διατάραξη της κοινής ησυχίας, η ρύπανση και  βανδαλισμοί, που όπως ισχυρίζονται πυροδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την ασυλλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ από νέους και εφήβους.

Η κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα κάτω των 16 ετών είναι ήδη παράνομη στην Ελβετία, όμως για πολλές κοινότητες αυτό δεν είναι αρκετό καθώς θεωρούν προσβλητική τη θέα νέων που πίνουν μπίρες και άλλα οινοπνευματώδη ποτά σε πάρκα και δρόμους. Έτσι, στο Ιντερλάκεν για παράδειγμα, μετά τις 10.00 μ.μ.  οι νέοι κάτω των 16 ετών απαγορεύεται να κυκλοφορούν:  δεν τους επιτρέπεται να επισκέπτονται την πόλη, δημόσιους χώρους και δρόμους χωρίς τη συνοδεία των γονιών τους.

Μετά την εφαρμογή των μέτρων η ήδη ήσυχη κοινότητα στις Άλπεις έγινε ακόμη πιο ήσυχη, μειώθηκε η μεταμεσονύχτια φασαρία και οι βανδαλισμοί, γεγονός που ώθησε και άλλες ελβετικές κοινότητες να μιμηθούν το παράδειγμά της.

Βεβαίως οι νεαροί Ελβετοί δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια. Όταν το Κέρσατς, μια μικρή κοινότητα  κοντά στη Βέρνη έγινε η τελευταία που υιοθέτησε την απαγόρευση κυκλοφορίας, ντόπιοι έφηβοι αψήφησαν τις πολικές θερμοκρασίες και έκανα υπαίθριο πάρτι μετά τις 10.00 μ.μ. σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Πιστεύω ότι είναι απλά άδικο. Πο0λλοί από εμάς έχουμε φίλους που είναι πάνω από 16 ετών και θέλουμε να βγούμε έξω μαζί τους. Γιατί πρέπει να φεύγουμε όταν αρχίζει το κέφι;», λέει ένα 15χρονο κορίτσι.  «Δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η απαγόρευση κυκλοφορίας. Και τέλος πάντων, αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να το αποφασίζουν οι γονείς μας και όχι το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό ο νόμος μόνο προβλήματα θα προκαλέσει.», προσθέτει ένα αγόρι της ίδιας ηλικίας.

Αμφιβολίες όμως εκφράζουν και πολλοί ενήλικες. «Τι θα συμβεί αν ένας   από τους γιους μου επιστρέφει στο σπίτι από το σινεμά ή την προπόνηση αμέσως μετά τις 10.00 μ.μ.; Θα συλληφθεί;», ρωτάει μία μητέρα.

Και όλα αυτά την ώρα που μόνο οι δημόσιοι χώροι ενδείκνυνται για τους νέους κάτω των 16 ετών. Τα κλάμπ είτε τους απαγορεύουν την είσοδο είτε είναι απαγορευτικά ακριβά, αφήνοντάς τους μόνο πάρκα, δρόμους και πλατείες για να συναντιούνται και να κοινωνικοποιούνται.  
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου