Ετικέτες

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

«Εξωτερικές απειλές» το νέο δόγμα της Άγκυρας



Σε λογική Ερντογάν - Νταβούτογλου κινείται και ο τουρκικός στρατός με χρήση του Κουρδικού
Τη λογική του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κινούνται και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται εγκαταλείπεται το δόγμα για τις «εσωτερικές απειλές» και θα επικεντρωθεί σε απειλές που προέρχονται από έξω. Η αλλαγή δόγματος στέλνει διπλό μήνυμα προς το εσωτερικό της Τουρκίας αλλά κυρίως προς τις γειτονικές της χώρες οι οποίες πλέον θα βρίσκονται υπό την απειλή επίθεσης από την Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα κρίνει πως αποτελούν πηγή απειλής για την εθνική της ασφάλεια.

Τη γενική ευθύνη για αναδιοργάνωση του τουρκικού στρατού την έχει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Νετζντέτ Οζίλ, αλλά είναι εμφανές ότι πίσω από όλο τον σχεδιασμό βρίσκονται το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου. Η αλλαγή του δόγματος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο αναφερόταν σε «εσωτερικές απειλές» και υιοθέτηση μιας νέας μορφής πρακτική που σχετίζεται με «εξωτερικές απειλές» θεωρείται ως μια ακόμα κίνηση του Ερντογάν κατά του στρατιωτικού κατεστημένου, καθώς το δόγμα «εσωτερικές απειλές» εκτιμάται ότι είχε να κάνει με τον θρησκευτικό συντηρητισμό, από το χώρο που προέρχεται και ο ίδιος ο νυν Τούρκος πρωθυπουργός. 
Σύμφωνα με το νέο δόγμα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα επικεντρώνονται σε απειλές που προέρχονται απ’ έξω και τερματίζεται η όποια αναφορά σε εσωτερικές απειλές.
Η Άγκυρα -και στην προκειμένη περίπτωση- χρησιμοποιεί το κουρδικό ζήτημα προκειμένου να προωθήσει ενέργειες και πολιτικές οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. 
Το δόγμα «εξωτερικές απειλές» ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να προβεί σε επιχειρήσεις εναντίον οποιασδήποτε χώρας στην περιοχή, με πρόσχημα ότι απειλείται η ασφάλειά της. Δηλαδή, δεν περιορίζεται μόνο στην περίπτωση της Συρίας και του Ιράκ όπου υπάρχει έντονο το κουρδικό στοιχείο. Με το πρόσχημα της απειλής, και όχι ότι κινδυνεύει η εσωτερική της ασφάλεια, όπως ήταν το προηγούμενο δόγμα, η Άγκυρα μπορεί να επιτεθεί εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας στην περιοχή. Στη βάση των σημερινών δεδομένων η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει το νέο δόγμα εναντίον της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και ενδεχομένως και οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν» η αναδιοργάνωση στοχεύει στην αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του τουρκικού στρατού στις συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες όπου αποδεδειγμένα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αλλά και για την αποτροπή των απειλών του 21ου αιώνα. 
Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Οζίλ επιδιώκει τον εκμοντερνισμό των ενόπλων δυνάμεων τεχνολογικά και οικονομικά. Βάσει των σχεδίων του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων οι στρατιωτικοί διοικητές υπεύθυνοι για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις θα έχουν την ευθύνη του καθορισμού ενεργειών επί τόπου αντί να λαμβάνουν εντολές από το Γενικό Επιτελείο και παράλληλα θα αποκτήσουν μεγαλύτερες ευθύνες στη διάρκεια του συντονισμού στρατιωτικών επιχειρήσεων. Βάσει των σχεδίων, με την ανάληψη αποφάσεων από τους τοπικούς διοικητές, θα καταστεί ο τουρκικός στρατός πιο ευέλικτος και αποτελεσματικός, καθώς εκτιμάται ότι βάσει της σημερινής διαδικασίας όπου αναμένονταν εντολές από το Γενικό Επιτελείο χανόταν πολύτιμος χρόνος.

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πιστεύει πως μέσα από τις ευρύτερες αλλαγές θα μπορέσει να κερδίσει τη μάχη κατά της «τρομοκρατίας», όπως χαρακτηρίζει τις συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες. Μια προσπάθεια που συνεχίζεται για τρεις δεκαετίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στόχος το 1,5 δισ. για στρατιωτικές εξαγωγές
Το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολία» σε σχετική είδηση αναφέρει ότι η Τουρκία ευελπιστεί ότι μέχρι το 2012 θα καταφέρει να φτάσει το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε εξαγωγές. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως αναμένεται αύξηση των εξαγωγών κατά 60 με 70 τοις εκατόν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Ένωσης Εξαγωγέων, οι εξαγωγές που αφορούν στρατιωτικό και αεροπορικό υλικό ήταν 661 εκατομμύρια δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011. Κατά την αντίστοιχη φετινή περίοδο σημειώθηκε αύξηση 51,87% και έφτασαν το 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους οι συνολικές εξαγωγές να φτάσουν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Έτοιμο να βοηθήσει το ΝΑΤΟ
ΤΟ ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί το μέλος του, την Τουρκία, η οποία απάντησε με πλήγματα αφού βλήματα όλμου που εβλήθησαν από τη Συρία έπεσαν μέσα στο τουρκικό έδαφος, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στη διάρκεια μιας συνεδρίασης στην Πράγα.
«Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί την Τουρκία, τη σύμμαχό μας. Έχουμε πολλά σχέδια για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την Τουρκία και ελπίζουμε ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα αποτρέψουμε επίσης την πραγματοποίηση επιθέσεων στην Τουρκία», δήλωσε ο Ράσμουσεν.
Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ καλωσόρισε επίσης τη συμφωνία που συνήφθη το Σαββατοκύριακο από τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να σχηματίσουν ένα νέο συνασπισμό. «Μια διαιρεμένη αντιπολίτευση είναι φυσικά πρόβλημα, έτσι χρειαζόμαστε μια περισσότερο ενωμένη αντιπολίτευση που να περιλαμβάνει και περισσότερους», δήλωσε.
«Αυτό που συνέβη στην Ντόχα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν τουλάχιστον ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Μένει να δούμε αν αυτή η περισσότερο ενωμένη αντιπολίτευση είναι αρκετά ισχυρή», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

Ενίσχυση και της στρατιωτικής βιομηχανίας
ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ
ΜΕΣΑ στους προγραμματισμούς του τουρκικού Γενικού Επιτελείου περιλαμβάνονται και μειώσεις στο στρατιωτικό προσωπικό, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη δύναμη ισχύος που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις. Η Τουρκία είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη σε στρατιωτική δύναμη χώρα του ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με προσωπικό που φτάνει τις 800 χιλιάδες. Εκτιμάται πως με τη σημερινή τους μορφή οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν μείνει πίσω στον ανασχεδιασμό σε σύγκριση με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν προχωρήσει στη σύσταση μικρότερων αλλά πιο ευκίνητων μονάδων προς αντιμετώπιση των σημερινών απειλών.

 Οι αλλαγές αυτές σκοπεύουν και στη μεταφορά κεφαλαίων για τον εκσυχρονισμό οπλικών συστημάτων. Στα σκαριά βρίσκονται σειρά προγραμμάτων που αφορούν την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (τα γνωστά UΑV), κατασκευή τουρκικών αρμάτων μάχης, υποβρυχίων, ελικοπτέρων, φρεγατών, ακόμα και μαχητικών.

Η κίνηση στην κατασκευή τουρκικών UΑV αποτελεί μια προέκταση της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ. Η Τουρκία έχει σήμερα 13 UΑV τα οποία αγόρασε από το Ισραήλ, αλλά λόγω της γνωστής αντιπαράθεσης των δύο χωρών η ισραηλινή πλευρά αρνείται την παραχώρηση τεχνικής υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου