Ετικέτες

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Η Καταλονία έτοιμη να συγκρουστεί με την Ισπανία



Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Οκτωβρίου 15, 2012
 
Η Καταλονία έτοιμη να συγκρουστεί με την Ισπανία
Έτοιμη να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια κατά της Ισπανίας δηλώνει η Αυτόνομη Περιφέρεια της Καταλονίας, σε περίπτωση που η κεντρική κυβέρνηση της χώρας επιχειρήσει να παρεμποδίσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της.
«Εάν δεν μας επιτραπεί να συμβουλευτούμε τη γνώμη των πολιτών μας για την ανεξαρτητοποίηση, τότε θα πρέπει να διεθνοποιήσουμε τη σύγκρουση αυτή», δήλωσε ο περιφερειακός πρωθυπουργός Αρτούρ Μας.
Ο Μας θα διεκδικήσει την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές της 25ης Νοεμβρίου, σε μία προσπάθεια να διοργανώσει δημοψήφισμα σχετικά με το εάν η οικονομική ατμομηχανή της Ισπανίας, με πληθυσμό πάνω από 7 εκατ. κατοίκους, θα γίνει «ένα κράτος εντός της Ευρώπης».
Μία απόλυτη πλειοψηφία του στις εκλογές, θα καταστήσει ευκολότερη τη διαπραγμάτευση της Καταλονίας με τη Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, τόνισε ο Καταλανός πολιτικός.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως μία ανεξάρτητη Καταλονία «αρχικά» θα παραμείνει εκτός του άμβωνος της ΕΕ. Αλλά «μιας που η Ευρώπη ουδέποτε έχει βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοια κατάσταση, ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σαφήνεια, τι μέλλει γενέσθαι», δήλωσε ο Μας.
Σημειώνεται ότι η ισπανική κεντρική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αποτρέψει ένα καταλανικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, επιχειρηματολογώντας πως βάσει του Συντάγματος του 1978 επιτρέπεται μόνον στην κεντρική κυβέρνηση να διοργανώνει δημοψηφίσματα.
Η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει «κάθε νομικό μέσο στη διάθεσή της» για να εξασφαλισθεί πως «οι νόμοι τηρούνται στην Καταλονία», δήλωσε η γγ του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Ραχόι Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ. Η ανεξαρτησία θα οδηγήσει την Καταλονία «στην καταστροφή», δήλωσε η ίδια από τη Μαδρίτη.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου