Ετικέτες

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η Τουρκία κορυφαία παραγωγός οπίου

 

 

Η Τουρκία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην καλλιέργεια οπίου (παπαρούνας), μεταξύ των έξι χωρών στον κόσμο που παράγουν νομίμως το περιβόητο φυτό, υπό την εποπτεία πάντοτε των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, η Ινδία καλλιεργεί το μεγαλύτερο μέρος οπίου που χρησιμοποιείται από τις παγκόσμιες φαρμακευτικές βιομηχανίες για την παραγωγή κωδεΐνης, μορφίνης, ναρκοτίνης, θηβαίνης, παπαβερίνης, και άλλων ιατρικών προϊόντων.
Όπως ανακοίνωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολία, σύμφωνα με τον μέσο όρο των στοιχείων των τελευταίων πέντε ετών από το Τουρκικό Συμβούλιο Σιτηρών (TMO), οι τουρκικές φάρμες οπίου καταλαμβάνουν το 54% των συνολικών εκτάσεων καλλιέργειας παπαρούνας, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι άλλοι νόμιμοι καλλιεργητές της παπαρούνας είναι η Ινδία, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ουγγαρία. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία και η Ινδία αναγνωρίζονται ως παραδοσιακοί καλλιεργητές της παπαρούνας.
Σχεδόν 70.000 Τούρκοι αγρότες, σε 13 επαρχίες, έχουν τη δυνατότητα – καθώς καλύπτονται από τα Ηνωμένα Έθνη - να φυτέψουν παπαρούνες.
Η παγκόσμια κατανάλωση οπιούχων σκευασμάτων, για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς, φτάνει περίπου τους 350 τόνους ανά έτος. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας της ουσίας αυτής, οι Ηνωμένες Πολιτείες, εισάγει το 80% της ζήτησής της, από την Τουρκία και την Ινδία.

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου