Ετικέτες

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΚΛΑΥΘΜΟΙ

«Ελπίζαμε ότι υπερψηφίζοντας το σχέδιο Ανάν θα αιρόταν η απομόνωση. Τελικά η απομόνωση δεν ήρθη. Αυτοί που μας υπόσχονταν ότι δεν πρόκειται να μας αφήσουν στα κρύα του λουτρού, αφού μας ενέπαιξαν για ένα χρονικό διάστημα, άρχισαν να λαμβάνουν αποφάσεις σε βάρος μας. Στην αρχή μας ζήτησαν την επιστροφή του Βαρωσίου στους Ελληνοκύπριους και να μας αφαιρεθεί το δικαίωμα να ελέγχουμε τα λιμάνια μας. Ακολούθησε το αίτημα για να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια της στους Ελληνοκύπριους και ωσάν να μην έφθανε αυτό, με αποφάσεις οργάνων της Ε.Ε., μας ζητήθηκε να υποκύπτουμε στην ε/κ διοίκηση. Αποδέχτηκαν τις αποφάσεις των ε/κ δικαστηρίων που αφορούσαν την ΤΔΒΚ. Ενώ περιμέναμε την άρση της απομόνωσης, το αγγλικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή για πτήσεις Τύμπου-Αγγλίας.
Ενώ λοιπόν προσδοκούσαμε κέρδη, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εδραίωση της απομόνωσης. Πριν το δημοψήφισμα οι υποσχέσεις ήταν ξεκάθαρες. «Όσοι απορρίψουν το δημοψήφισμα θα υποστούν κυρώσεις ενώ όσοι το υπερψηφίσουν θα επιβραβευτούν». Μας είπαν ακόμη ότι «αν η τουρκική πλευρά το υπερψηφίσει και η ε/κ το καταψηφίσει, αυτό θα σημάνει μια νέα περίοδο για την ΤΔΒΚ».  
Έγινε λόγος για μοντέλο Ταϊβάν και για προσπάθεια αναγνώρισης της ΤΔΒΚ.  
Άλλα μας υποσχέθηκαν και έπεσαν στο κενό οι ελπίδες μας. Και δεν φθάνει που δεν εκπληρώθηκαν οι ελπίδες μας, άρχισαν και κάποιες αρνητικές για μας εξελίξεις. Άρχισαν να πιέζουν για επικυριαρχία της ε/κ διοίκησης στο βορρά.  
Να ανακαινιστούν και να αρχίσουν να λειτουργούν οι εκκλησίες και οι μονές, να αποδεχτούμε ότι οι περιουσίες στην ΤΔΒΚ ανήκουν στους Ε/κ , να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από το νησί. Ενώ περιμέναμε κέρδη, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που επέφεραν κέρδη στους Ε/κ.  
Πιστεύαμε ότι με το «Ναι» στο δημοψήφισμα θα αναγνωρίζονταν οι υπηρεσίες μας αλλά συνέβη το αντίθετο και για τη δραστηριοποίηση των υπηρεσίων απαιτείτο η συγκατάθεση των Ε/κ, αναγνωρίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπον της ε/κ κυριαρχία. Η τότε προπαγάνδα προέβλεπε τη διάθεση των προϊόντων μας στο εξωτερικό. Τελικά δεν έγινε. Υπήρξαν εμπόδια στις εξαγωγές μας. Σύμφωνα με την προπαγάνδα τα πάντα θα ήταν καλύτερα, θα ανοιγόμασταν στην Ευρώπη. Ούτε και αυτό έγινε. Αντί για τις προσδοκίες μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν περιμέναμε.  
Οι Τ/κ δεν βρήκαν τίποτα από όλα όσα ήλπιζαν από τις ξένες δυνάμεις .Έτσι αντιληφθήκαμε ότι δεν είναι δυνατόν να τις εμπιστευόμαστε, με πρώτη και κύρια την Ε.Ε.». Αρθρο του Αχμέτ Κερίμ στη «Βατάν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου