Ετικέτες

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ενα κακόγουστο αστείο

της Ελίνας Γαληνού
Πολλές σοβαρές παρεξηγήσεις με δυσάρεστα αποτελέσματα, οφείλονται στο ότι "η γλώσσα προτρέχει της διανοίας"..Ενα τέτοιο παράδειγμα, αποτελεί η περίπτωση της νεαρής αθλήτριας με το ατυχές μήνυμα στο twitter. Ας υποθέσουμε ότι το διαβάζει κανείς αμερόληπτα, ή αδιάφορα...
Το πιθανότερο είναι ότι θα το αισθανόταν σαν ένα κακόγουστο αστείο, το οποίο αποτυγχάνει να προκαλέσει γέλιο.  Οι κάπως πιό ευαίσθητοι, ίσως να παρατηρούσαν ότι η παραπομπή στους Αφρικανούς για το κουνούπι του Νείλου, να ενέχει και κάποιους κινδύνους παρεξηγήσεων, εφ΄όσον αναφέρεται σε εθνοτικά, ή φυλετικά χαρακτηριστικά με σκωπτικό τρόπο. Κάποιοι άλλοι, ίσως να σκέφτονταν ότι παραπέμπει στη δυσφορία που έχει προκληθεί από την ανεξέλεγκτη ροή λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Οπωσδήποτε όμως, ο τρόπος που διατυπώθηκε, παραπέμπει σε κάτι εντελώς ανόητο για να ακούγεται και να γράφεται.

Είναι βέβαιο ότι καθένας που μετέχει στους Ολυμπιακούς, εκτός από τις αθλητικές ικανότητες, οφείλει να προσέχει πολύ την συμπεριφορά του, για να μην εκθέσει αρνητικά τη χώρα που εκπροσωπεί..Αν μάλιστα εκπροσωπεί την Ελλάδα-τη μήτρα των Ολυμπιακών αγώνων- τότε το βάρος που σηκώνει είναι διπλό.
Ο αποκλεισμός ενός αθλητή της χώρας μας από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου τώρα, δεν ήταν ό,τι καλύτερο και τα δηλητήρια που χύνονται εναντίον μας, τα περιμέναμε.. Το τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει ένα χοντροκομμένο αστείο, είναι βέβαιο ότι το έχει μάθει καλά η ίδια η αθλήτρια, αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Ομως σ΄αυτή τη ζωή, υπάρχουν και ατυχείς στιγμές για όλους, όπως όλοι υπόκεινται σε σφάλματα και ολιγωρίες. Γι΄αυτό υπάρχει η μεταμέλεια και η συγνώμη.
Η Ελλάδα βέβαια, οφείλει και πρέπει να είναι αυστηρή στην τήρηση των κανόνων και αρχών που διέπουν τους Ολυμπιακούς αγώνες, τους οποίους και δημιούργησε. Το ολυμπιακό ιδεώδες, πρέπει να τιμάται εμπράκτως από τους μετέχοντες και τους διοργανωτές, υπενθυμίζοντας κάθε τέσσερα χρόνια το πανανθρώπινο μήνυμα ειρήνης, συμφιλίωσης των λαών και ευγενούς άμιλλας. Το να συγχέεται λοιπόν ένα κακόγουστο αστείο με ζητήματα ικανά να πυροδοτήσουν εντάσεις φυλετικού ή εθνοτικού χαρακτήρα, όταν μάλιστα υπάρχει τόση συναισθηματική φόρτιση γι΄αυτά τα θέματα, είναι μάλλον σφάλμα. Και κάθε άλλο παρά συνάδει με το ουσιαστικό πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων.
Αλίμονο αν ένας λαός ή μια χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς, που αγκάλιασε τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου και που δημιούργησε πρώτη σ΄όλη την Ευρώπη την Αυτοκρατορία της Pax Byzantina, αγνοούσε ότι όλων των ανθρώπων του κόσμου το αίμα είναι κόκκινο και σεβαστό.  Αυτό ειδικά έπρεπε να τονιστεί εκ μέρους της Ελλάδας, δίνοντας βήμα στην ίδια την αθλήτρια να δώσει κάποιες εξηγήσεις και όχι να προτείνει τον αποκλεισμό της. Πιστεύουμε ότι μια Ελληνίδα αγωνίστρια, μάλλον δεν θα υποστήριζε κάτι που ν΄αντιβαίνει τις αρχές του ολυμπιακού ιδεώδους, αφού το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο", αφορά " κάθε λαό.." Από κει και πέρα, θα ήταν στο χέρι της Ολυμπιακής Επιτροπής να εκτιμήσει τα πράγματα...    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου