Ετικέτες

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

174 σχολεία -190 τζαμιά στα κατεχόμενα

Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012

174 σχολεία -190 τζαμιά στα κατεχόμενα

>Απέκλεισαν από υποτροφίες Τ/κ μαθητές που χρησιμοποιούν κυπριακά διαβατήρια
Φωτογραφία
Σάλος ξέσπασε στα κατεχόμενα μετά την πρωτοβουλία των κατοχικών Αρχών να ζητήσουν από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας όπως μη δέχονται τους Τ/κ μαθητές που αποφοίτησαν από ιδρύματα του εξωτερικού και των ελεύθερων περιοχών. Την ίδια περίπου περίοδο κυκλοφόρησε εγκύκλιος με την οποία αποκλείονται υποτροφιών όσοι Τ/κ μαθητές χρησιμοποιούν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αναβαθμίστηκε η διδασκαλία των Θρησκευτικών με τη λειτουργία Θεολογικού Κολεγίου στη Μια Μηλιά, το οπόιο θα λειτουργήσει από το σχολικό έτος 2012/13 με 72 μαθητές και θα στεγάζεται στο Επαγγελματικό Λύκειο της περιοχής με προοπτική να μεταστεγαστεί σε δικό του κτήριο με την ονομασία Θεολογικό Κολέγιο Χαλά Σουλτάν (ο θεμέλιος λίθος κατατέθηκε από τον Τούρκο υπουργό για Κυπριακές Υποθέσεις, Μπεσίρ Ατάλαϊ, κατά την επίσκεψή του στο νησί για τα πανηγύρια της εισβολής). Ήδη λειτουργεί έδρα Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής. Τέλος Ιουνίου η αποκαλούμενη Πρωτοβουλία Φοιτητών πραγματοποίησε μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στη λεγόμενη προεδρία για τις επιστολές που διαβιβάστηκαν από τον νυν «υπουργό Εσωτερικών» και τέως «υπουργό Παιδείας» Ναζίμ Τσαούσογλου προς τον υπουργό Παιδείας της Τουρκίας, προειδοποιώντας τον ότι σε περίπτωση που οι απόφοιτοι λυκείων και κολεγίων των ελέυθερων περιοχών και του εξωτερικού γίνονται δεκτοί στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, μελλοντικά ίσως δημιουργηθεί πρόβλημα καθ’ ότι δεν έχουν μπολιαστεί με τα εθνικά ιδεώδη. Μετά από παραστάσεις και επικριτικά σχόλια για την στάση του «Υπουργού Παιδείας» , το Συμβούλιο Ανωτάτης Εκπαίδευσης Τουρκίας αποφάσισε όπως αναγνωρίσει τα GCΕΑ Levelτων αποφοίτων λυκείων των ελεύθερων περιοχών και τους παρέχει τα δικαίωμα εγγραφής σε 89 πανεπιστήμια της Τουρκίας. Ο «υπουργός Παιδείας» Κεμάλ Ντουρούστ αναγκάστηκε να υποκύψει και να δηλώσει: «Ουδέποτε θα απαγορεύαμε τη φοίτηση τουρκόπουλων στα κολέγια της νότιας Κύπρου αλλα και κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει από εμάς να προτρέψουμε τα παιδιά μας να σπουδάζουν εκεί». Ο τέως «υπουργός Παιδείας» Τσαούσογλου ισχυριζεται ότι η μόρφωση των τουρκόπουλων στις ελεύθερες περιοχές είναι αντισυνταγματική, καθ’ ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ούτε μπορεί να ελέγχει την πορεία προόδου των παιδιών. Στους ισχυρισμούς του Τσαούσογλου αντέδρασε ο γ.γ. του κόμματος Ενωμένη Κύπρος και μέλος του Δ.Σ. της Αγγλικής Σχολής Ιζέτ Ιστζιάν, ο οποίος δήλωσε ότι το «Σύνταγμα» δεν απαγορεύει τη φοίτηση σε σχολές εξωτερικού και αποδίδει τις επιστολές του «υπουργού» στο τουρκικό Υπουργείο Παιδείας ως μια προσπάθεια να παρεμποδιστεί η επαναπροσέγγιση.

Στα κατεχομενα λειτουργούν 174 «δημόσια» και ιδιωτικά σχολεία, στα οποία διδάσκουν 4.370 εκπαιδευτικοί (3.622 στα «δημόσια», 748 στα ιδιωτικά και 86 δημοτικά). Ο αριθμός των μαθητών είναι 43,186 και αντιστοιχεί ένας εκπαιδευτικός σε κάθε 11 μαθητές ενώ ο μέσος όρος μαθητών κατά τάξη είναι 21. Ο αριθμός των μαθητών στα «δημόσια» σχολεία είναι 3.7586 και στα ιδιωτικά 5.600. Και ενώ ο αριθμός των σχολείων είναι 174, αυτός των τζαμιών φθάνει τους 190, εκ των οποίων τα περισσότερα, πριν την εισβολή, ήταν εκκλησίες.
Ένας σημαντικός αριθμός Τ/κ επιλέγει για τις σπουδες του την Αγγλική Σχολή και την Αμερικανική Ακαδημία. Σε ρεπορτάζ της Γενί Ντουζέν οι μαθητές αυτοί δήλωσαν ότι προτιμούν τα σχολεία αυτά λόγω του ότι η προσφερόμενη ποιότητα εκπαίδευσης είναι καλύτερη από αυτήν των κατεχομένων, δεν απαιτούνται φροντιστήρια, οι μαθητές μαθαίνουν την αγγλική άριστα και έχουν την ευκαιρία για συνεχιση των σπουδών στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αγγλίας. Επεσήμαναν ακόμη το γεγονός ότι τους δίνεται η ευκαιρία να συναναστραφούν με συνομήλικούς τους από διαφορετικές εθνότητες και να πληροφορηθούν την κουλτούρα τους. Οι γονείς των μαθητών αυτών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους επειδή η εκπάιδευση στις ελέυθερες περιοχές δεν βασίζεται στην αποστήθιση αλλά στην έρευνα και αναφέρθηκαν στα εφόδια που αποκομίζουν τα παιδιά τους από το να φοιτούν στα εκπαιδευτήρια των ελεύθερων περιοχών. Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί, οι σύνδεσμοι γονέων, επικρίνουν την ψευδοκυβέρνηση για την αδιαφορία της σε θέματα που αφορούν στην ποιοτική αναβάθμιση των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβαθμιας Εκπαίδευσης και ερμηνεύουν ως ειρωνεία τη δήλωση του «υπουργού Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού», Κεμάλ Ντουρούστ, ότι τα σχολεία των κατεχομένων είναι καλύτερα από το 80% των ανά τον κόσμο σχολείων. Με αφορμή τη λήξη του σχολικού έτους και σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο γ.γ. της συντεχνίας των Τ/κ Εκπαιδευτικών, Σενέρ Ελτσίλ, αποκάλυψε ότι πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα, με τους συνδέσμους γονέων να αναγκάζονται να τα προμηθεύουν με είδη καθαρισμού, γραφικής ύλης... επειδή τα ταμεία των σχολείων είναι άδεια. Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Ελτσίλ ότι ένα σχολείο συντηρείται από την Εκκλησία. Η δήλωση αυτή σχολιάστηκε καθ ότι υπήρξε η εντύπωση ότι πρόκειται για την Εκκλησία της Κύπρου. Όταν ο ανταποκριτής της Κίπρις ερεύνησε το θέμα, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για την αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Κερύνεια, η οποία έχει αναλάβει όλα τα έξοδα 50 μαθητών του σχολείου για μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας των εκπαιδευτικών Γκιουβέν Βάρογλου δήλωσε ότι η ψευδοκυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τα σχολεία στη μοίρα τους και ότι μόλις το 25% των κονδυλίων για την Παιδεία παραχωρείται. Κατηγόρησε το ΚΕΕ ισχυριζόμενος ότι θέτει στο περιθώριο το κοσμικό κράτος και στρέφεται στο φανταμενταλισμό με τη λειτουργία φροντιστηρίων Κορανίου και διδασκαλίας Θρησκευτικών σε μια προσπάθεια προσέγγισης του κόμματος του Ερντογάν. Αρκετοί είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται την κλίση της ψευδοκυβέρνησης προς τη θρησκεία και, σε συνδυασμό με την συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα στα κατεχόμενα, ισχυρίζονται ότι ο μόνος δρόμος που θα σώσει τη νεολαία από το βούρκο και την ανηθικότητα είναι ο δρόμος του Ισλάμ, τον οποίο η νέα γενεά θα πρέπει να διδαχτεί στα ιεροδιδασκαλεία και φροντιστήρια Κορανίου. Οι ισχυρισμοί αυτοί, βεβαίως, δεν ευσταθούν. Αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, όπου λειτουργούν 537 λύκεια ιμάμηδων στα οποία φοιτούν 270.000 μαθητές, ενώ άλλες 300.000 μαθητές παρακολουθούν φροντιστήρια Κορανίου στα 10.000 φροντιστήρια. Σύμφωνα με τον Γκιουρντάλ Χουντάογλου (Χαμπερντάρ) εκατομμύρια Τούρκοι έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα από τα θεολογικά κολέγια και ιεροδιδασκαλεία της Τουρκίας αλλά η χώρα αυτή βρίσκεται στην τρίτη θέση από απόψεως εγκληματικότητας στην Ευρώπη με 4.000-5.000 νεκρούς κατ’ έτος. Και οι αξιόποινες πράξεις δεν περιορίζονται μόνο σε δολοφονίες ανθρώπων αλλά κατά μέσο όρο καθημερινώς σημειώνονται 234 διαρρήξεις οικιών , 114 χώρων εργασίας, κάθε τέσσερις ώρες μια γυνάικα είναι θύμα βιασμού , το 35% των παιδιών ηλικίας 13-15 ετών είναι εθισμένο στο αλκοόλ και το 50% στον καπνό, θραύση κάνουν τα ναρκωτικά, η πορνεία, ο τζόγος. Και μόνο αυτά τα στοιχεία διαψεύδουν παταγωδώς όλους όσοι προπαγανδίζουν υπέρ του φανταμενταλισμού, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι από μόνη της η θρησκευτική εκπαίδευση δεν μπορεί να αναχαιτίσει την εγκληματικότητα ή να μεταβάλει την κοινωνική δομή μιας κοινωνίας.

Συνέδριο εκπαιδευτικό στις Βρυξέλλες
Για τις 28 -29 Σεπτεμβρίου και ενώ η άσκηση της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία θα βρίσκεται στον τρίτο της μήνα, η Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών Οργανώσεων -Εuropean Τrade Union Committee for Εducation ( ΕΤUCΕ)- είχε προγραμματίσει συνέδριο στα κατεχόμενα με θέμα «3rd ΡartyViolence project-final conference». Για την ακύρωση του συνεδρίου έγιναν παραστάσεις οι οποίες καρποφόρησαν και αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Προηγουμένως , ο Γάλλος καθηγητής και πρόεδρος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο, Εric Debarbieux, μόλις πληροφορήθηκε ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει. Ας σημειωθεί ότι εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συνομοσπονδία αυτή είναι ο γ.γ. της Τ/κ Συντεχνίας Δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ. Η εκλογή του έγινε το 2009 στη Βαρσοβία και παρά την παρουσία εκπροσώπων Ε/κ εκπαιδευτικών οργανώσεων, ο Ελτσίλ εξασφάλισε την εκπροσώπηση της Κύπρου με ψήφους 2.232 έναντι 808 του Ε/κ. Την εκλογή Ελτσίλ πανηγύρισαν οι Τ/κ και σε ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι ήταν η πρώτη εκπροσώπηση της Κύπρου από Τ/κ σε διεθνή οργανισμό, από το 1963. 

Κόκκινο πανί για το καθεστώς οι συντεχνίες
ΦωτογραφίαΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑτων Τ/κ δασκάλων και αυτή των καθηγητών Μέσης είναι από τις πλέον δραστήριες συντεχνίες των κατεχομένων και το κόκκινο πανί για την εκάστοτε ψευδοκυβέρνηση, αφού διεκδικούν τα δικαιώματα των μελών τους και οραματίζονται μια ενωμένη Κύπρο όπου Ε/κ και Τ/κ θα ζουν μαζί στους κόλπους της ΕΕ. Ο γ.γ. της πρώτης και ο πρόεδρος της δεύτερης ήταν αυτοί που άνοιξαν πανό με συνθήματα για την κατοχή κατά την τελετή ανάληψης της Προεδρίας στο Κούριο. Με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών οργανώσεων από τις ελέυθερες περιοχές και άλλα κράτη διοργανώνουν διάφορες εκδηλωσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως το Συνέδριο Δημοκρατικής Εκπαίδευσης. Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ευρασίας, στο οποίο συμετείχαν εκπαιδευτικοί από Τουρκία, Κιργισία, Αζερμπαϊτζάν, Σκόπια, Καζακστάν.

Οι συντεχνίες επικρίνουν την ψευδοκυβέρνηση για την αδιαφορία της σε θέματα εκπαίδευσης, για τα κονδύλια που διαθέτει για τον τομέα αυτό αλλά και για κάποιες αποφάσεις που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, όπως η παραχώρηση έκτασης στην Κερύνεια σε ιδιοκτήτη καζίνο, η οποία προορίζονταν για ανέγερση σχολείου, η λειτουργία πρακτορείων στοιχημάτων δίπλα σε σχολεία, τα ιεροδιδασκαλεία και μαθήματα Κορανίου από άτομα που δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση. Οι ανακοινώσεις των συντεχνιών αλλά και οι δηλώσεις των προέδρων τους αποτελούν κόκκινο πανί για τους εθνικιστές και τα εκφραστικά τους όργανα. Πυρ και μανία οι εθνικιστές με τον πρόεδρο της συντεχνίας των καθηγητών Μέσης και τον γ.γ. της συντεχνίας διδασκάλων για τα πανό που άνοιξαν κατά την τελετή ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκράτια με τα οποία καταδίκαζαν την κατοχή. Ο αρθρογράφος της Χαμπερντάρ (8/7/12) Οζάν Τζεϊχούν διερωτάται κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί αυτοί βρίσκονται στον δρόμο που χάραξε ο Κεμάλ Ατατούρκ και αν μπορούν οι οικογένειες να είναι ήσυχες όταν οι άνθρωποι που είναι εξουσιοδοτημένοι να μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά τους τα εθνικά ιδεώδη.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ Οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ψευδοκράτους προς τον ισλαμικό τρόπο ζωής λόγω του μεγάλου αριθμού εποίκων και ανακοινώνουν ότι θα πρέπει να αναχαιτιστεί κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει το εκπαιδευτικό της σύστημα και στο νησί, σύμφωνα με το οποίο οι Τουρκοκύπριοι και έποικοι μαθητές θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν την αραβική ως μάθημα επιλογής από το δημοτικό.
http://www.philenews.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου