Ετικέτες

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

«Αγνωστο είδος» γιγάντιου πιθήκου εντοπίστηκε στο Κονγκό

«Αγνωστο είδος» γιγάντιου πιθήκου εντοπίστηκε στο Κονγκό

Ένα παράξενο πρωτεύον θηλαστικό, ανάμεσα σε γορίλα και χιμπατζή, και με ύψος δύο μέτρα, εντοπίστηκε στη ζούγκλα του Κονγκό στην κεντρική Αφρική. Αν ο πίθηκος είναι όντως νέο είδος, θα πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της Ζωολογίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ειδική στα πρωτεύοντα Σέλι Ουίλιαμς είναι η μόνη επιστήμονας που έχει δει το ζώο, στα βόρεια της Δημοκρατίας του Κονγκό. Εντόπισε τις φωλιές τους και βιντεοσκόπησε την ομάδα τους πριν από δύο χρόνια, και τώρα ετοιμάζεται για νέα αποστολή. Αρθρο για τον μυστηριώδη πίθηκο θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα στο περιοδικό New Scientist.

Όπως σχολιάζει το BBC, ο πίθηκος του Κονγκό φτάνει σε ύψος τα δύο μέτρα, όπως ο γορίλας, και το βάρος του κυμαίνεται από 85 έως 100 κιλά. Έχει επίσης παρόμοιο πρόσωπο με του γορίλα, ογκώδες και μαύρο, και τα αρσενικά, όπως οι αρσενικοί γορίλες, φτιάχνουν φωλιές στο έδαφος και δεν ανεβαίνουν στα δέντρα όπως οι χιμπατζήδες.

Όμως το μυστηριώδες πρωτεύον απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τους πλησιέστερους γορίλες και η δίατά του βασίζεται στα φρούτα, όπως του χιμπατζή.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα ταξινομήσει το είδος, έχουν όμως διατυπώσει τρία ενδεχόμενα: Είτε πρόκειται για νέο είδος, είτε για γιγάντιους χιμπατζήδες που συμπεριφέρονται σαν γορίλες, είτε για ένα υβρίδιο, που προέκυψε από διασταύρωση χιμπατζή και γορίλα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι μέχρι να αναγνωριστεί το είδος η περιοχή όπου ζει πρέπει να προστατευτεί από τους λαθροθήρες και τους υλοτόμους -η κυβέρνηση του Κονγκό αδυνατεί να αστυνομεύσει όλη την επικράτεια.

«Είναι μια περιοχή χωρίς νόμους» σχολιάζει ο Ελβετός φωτογράφος Καρλ Αμαν, που συνόδευσε την Ουίλιαμς στην αποστολή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου