Ετικέτες

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Επίθεση αμερικανικών UAV στο ΒΔ Πακιστάν

Επίθεση αμερικανικών UAV στο ΒΔ Πακιστάν

Τουλάχιστον 5 νεκροί από επιθέσεις αμερικανικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τρεις νεκροί σε βομβιστική επίθεση.
Τουλάχιστον πέντε φερόμενοι ως ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν χθες από επίθεση που εξαπέλυσαν τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ (Unmanned Aerial Vehicles, UAVs) σε μια περιοχή όπου κατοικούν φυλές στο βορειοδυτικό Πακιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Η επίθεση σημειώθηκε στη Χασοχέλ, 25 χλμ. ανατολικά της Μιρανσάχ, της μεγαλύτερης πόλης του Βόρειου Ουαζιριστάν. Επρόκειτο για την τρίτη επίθεση αυτού του είδους στην επαρχία, που θεωρείται προπύργιο των ταλιμπάν και μαχητών που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα, μέσα σε τέσσερις ημέρες.
«Αμερικανικά τηλεκατευθυνόμενα στοχοποίησαν ένα κτιριακό συγκρότημα των ανταρτών και ένα [αεροσκάφος] εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους σκοτώνοντας πέντε αντάρτες», είπε ένας πακιστανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. Το συγκρότημα υπέστη και μια δεύτερη επίθεση περίπου 20 λεπτά αργότερα, κι εκτοξεύτηκαν εναντίον του άλλοι τέσσερις πύραυλοι.
Ένας άλλος αξιωματούχος των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε την επίθεση και τον απολογισμό προσθέτοντας ότι η ταυτότητα των νεκρών δεν είναι γνωστή αλλά στην περιοχή «είναι γνωστό ότι φιλοξενούνται Ουζμπέκοι, Άραβες και άλλοι ξένοι αντάρτες».
Σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, το 2009 έγιναν τουλάχιστον 45 επιδρομές αμερικανικών UAVs στις περιοχές των φυλών, το 2010 τουλάχιστον 101 και το 2011 έγιναν τουλάχιστον 64.
Κατά το αμερικανικό ινστιτούτο έρευνας New America Foundation, οι επιθέσεις των τηλεκατευθυνόμενων αυτών αεροσκαφών έχουν στοιχίσει τη ζωή 1.715 - 2.680 ανθρώπων στο Πακιστάν μέσα σε οκτώ χρόνια.
Νωρίτερα χθες, μια βόμβα η οποία πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό κι είχε στόχο ένα διερχόμενο αυτοκίνητο της αστυνομίας, αλλά εξερράγη με μερικά δευτερόλεπτα καθυστέρηση, σκότωσε τρεις πολίτες και τραυμάτισε έξι ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν αστυνομικό, στην Κουέτα, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για τη χθεσινή επίθεση. Στην επαρχία Μπαλουτσιστάν δρουν ισλαμιστές αντάρτες, σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών, ενώ στην περιοχή δρουν αυτονομιστές αντάρτες.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου