Ετικέτες

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η Εμπάθεια της Τουρκίας και η Προνοητικότητα του Ισραήλ


Η Εμπάθεια της Τουρκίας και η Προνοητικότητα του Ισραήλ




του Αντγου (ε.α.) Ιωάν. Αθ. Μπαλτζώη

Τελικά η Τουρκία, δεν ξεχνά, ούτε πρόκειται να ξεχάσει το φιάσκο και την ήττα που υπέστη στην υπόθεση Μάβι Μαρμαρά, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 9 Τούρκων ακτιβιστών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Και να που επαληθεύονται όσοι από το Ισραήλ επέμειναν να μην ζητήσουν συγνώμη, άρα απόδειξη ενοχής, από την Τουρκία, όπως επίμονα και επιτακτικά ζητούσαν οι Τούρκοι. Τότε οι φωνές αυτές θεωρήθηκαν από πολλούς ακραίες και υπερβολικές και ότι κάνουν ζημιά στην εξωτερική πολιτική του Ισραήλ και στην "αποκατάσταση" των καλών σχέσεων των δύο χωρών. Από ξένους παράγοντες το Ισραήλ κατακρίθηκε για αδιαλλαξία, βαρβαρότητα, "διεθνή τραμπουκισμό" και υπερβολική βία. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου μετά από αμφιταλαντεύσεις, τελικά δεν ζήτησε συγνώμη και το θέμα παραπέμφθηκε στον ΟΗΕ για την διερεύνηση των συνθηκών και των γεγονότων της τραγωδίας αυτής.  


Η επιτροπή που συνεστήθη, υπό τον διπλωμάτη Σουηδό Πάλμερ εξέτασε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, γεγονότα και πρακτικές και από τις δύο πλευρές,καθώς και τις υφιστάμενες διεθνείς συνθήκες (Το Ισραήλ είχε το δικαίωμα της αυτοάμυνας, σύμφωνα με την συνθήκη του Σαν Ρέμο) και εξέδωσε πέρυσι το πόρισμά της, όπου στην ουσία δικαίωσε πλήρως το Ισραήλ για τις στρατιωτικές ενέργειες της επιχείρησης και απλώς έκανε μνεία για υπερβολική χρήση βίας (σιγά την κατηγορία!). Από τότε η Τουρκία "λύσσαξε" από το κακό της και κατέστρεψε κάθε σχέση και συνεργασία με το Ισραήλ, ανακηρύσσοντας το ως εχθρό της. Αυτό έκανε καλό σε μας, γιατί το Ισραήλ στράφηκε στην Ελλάδα για οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και στρατηγική συνεργασία, όπερ και εγένετο με τις υπογραφείσες πέρυσι συμφωνίες.

Το ερώτημα είναι γιατί το Ισραήλ δεν ζήτησε συγνώμη από την Τουρκία, αφού ήταν διατεθειμένο να αποζημιώσει τα θύματα από το Τουρκικής έμπνευσης φιάσκο "αποστολής βοήθειας προς του Παλαιστίνιους και άρση του αποκλεισμού της Γάζας";

Η απάντηση είναι απλή για τους γνωρίζοντες την νοοτροπία και την λειτουργία του Ισραηλινού κράτους. Το κράτος είναι υπεύθυνο, σοβαρό, υπάρχει, λειτουργεί σε όλες τις μορφές του και το κυριότερο σέβεται και προστατεύει τους πολίτες του με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο και με οιοδήποτε κόστος. Δεν τους "θυσιάζει" προς χάριν πολιτικών η διπλωματικών η εμπορικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων. Και σκέφτεται και προονοεί για το μέλλον.Θα πείτε που κολλάει αυτό. Αυτό κολλάει και ταιριάζει με την παρακάτω είδηση, που έρχεται από την Τουρκία. Τι λέει:

Διεθνές ένταλμα σύλληψης ετοιμάζεται να εκδώσει ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης σε βάρος του διοικητή των ισραηλινών δυνάμεων και άλλα μέλη της ομάδας των ειδικών δυνάμεων που επιτέθηκε στο πλοίο Mavi Marmara, το οποίο μετέφερε το 2010 ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης διεξάγει έρευνα για να εξακριβώσει την ταυτότητα ορισμένων ισραηλινών στρατιωτικών που συμμετείχαν στην επιδρομή εναντίον του Mavi Marmara στην οποία σκοτώθηκαν εννιά άνθρωποι, μέλη της τουρκικής ανθρωπιστικής αποστολής.

Με τη βοήθεια αυτοπτών μαρτύρων από το Mavi Marmara και άλλα πλοία της διεθνούς αποστολής και με βάση το φωτογραφικό και τηλεοπτικό υλικό που είχε συγκεντρωθεί, καθώς και από άλλα στοιχεία, αναγνωρίστηκε ο τότε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Γκάμπι Ασκενάζι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς και ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν είναι μεταξύ των 37 προσώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την επέμβαση στο Mavi Marmara.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οι άνθρωποι αυτοί, δεν θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Τουρκία (σιγά μη ταξίδευαν), καθώς και σε φιλικές με την Τουρκία χώρες, με τον φόβο της σύλληψής των. Και τώρα οι επικριτικοί προς το Ισραήλ και οι άφρονες διπλωματικά αντιλαμβάνονται την άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη, διότι έτσι θα παραδεχόταν ότι όντως έσφαλλε και ότι η επιχείρησή του ήταν παράνομη. Έτσι το Ισραήλ θα παρέδιδε στην Τουρκία κάθε όπλο του για να αμυνθεί και η Τουρκία θα είχε έναν άσσο κρυμμένο στο μανίκι της, για εκβιασμό του Ισραήλ μελλοντικά, για απαιτήσεις ή γενικά για πιέσεις, με το επιχείρημα ότι θα εξέδιδε διεθνές ένταλμα σύλληψης των εντολέων, των σχεδιαστών και των εκτελεστών της στρατιωτικής επιχείρησης. Και θα μπορούσε να το κάνει και να γίνει εκτελεστό από κάθε κράτος, αφού το Ισραήλ θα είχε παραδεχτεί το έκνομο της ενέργειας. Με την άρνησή του όμως οδήγησε την υπόθεση στον ΟΗΕ, το πόρισμα της επιτροπής Πάλμερ , δικαίωσε πλήρως το Ισραήλ και τώρα το ένταλμα του Τούρκου εισαγγελέα θα είναι για εντυπωσιασμό, για εσωτερική κατανάλωση και χρήση κατά πάσα πιθανότητα μόνο εντός της Τουρκία. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το διεθνές δίκαιο και τι προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντως το Ισραήλ εκεί απέβλεπε με την άρνησή του να ζητήσει συγνώμη και αυτά ήταν τα επιχειρήματα αυτών που επιτακτικά ζητούσαν από τον Νετανιάχου, να μην υποκύψει στις απαιτήσεις των Τούρκων.

Το παράδειγμα του Ισραήλ μας δεικνύει πως τα σοβαρά και υπεύθυνα κράτη, σέβονται και προστατεύουν τους πολίτες των και πως υπερασπίζονται τα εθνικά των συμφέροντα, αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο. Ας τα βλέπουν αυτά οι ηγεσίες μας και ας παραδειγματίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου