Ετικέτες

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η Ιστορία γράφεται με αίμα και χρήμα…



 
Ο ξακουστός κριός των Συρακουσών
1.
Colpo grosso
σοφίστηκε ο Διονύσιος ο Συρακούσιος, ότανχρειάστηκε σημαντικά ποσά για να ναυπηγήσει τριήρεις. Συγκάλεσε,λοιπόν, την Εκκλησία του Δήμου και ισχυρίστηκε πως του πουλούσανμία μικρή πόλη και δεν είχε χρήματα να την εξαγοράσει. Αξίωσεεισφορά δύο στατήρες χρυσού από κάθε πολίτη. Κι αυτοί τους έδωσαν.Μετά από λίγες μέρες, υποκρινόμενος πως το σχέδιο απέτυχε, τουςεπαίνεσε και επέστρεψε στον καθέναν την εισφορά του. Με αυτή τηνκίνηση κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. Στη συνέχεια, ξαναζήτησε ταχρήματα. Αυτοί νομίζοντας πώς θα τα πάρουν πίσω τα έδωσαν. Αφούτα μάζεψε, όμως, τα έδωσε για τη ναυπήγηση του στόλου και δεν ταεπέστρεψε ποτέ.
2. Το φαινόμενο subprime
δεν είναι σύγχρονο. Αντίστοιχη αντίδρασημε αυτήν της σύγχρονης Ιαπωνίας, η οποία, ελλείψει αγοραστών γιατα σπίτια των χρεωκοπημένων δανειοληπτών, τα ξαναπούλησε στουςίδιους τους ιδιοκτήτες τους, καταγράφεται και για τον
 Λύγδαμι τοΝάξιο,
τον πρώτο διδάξαντα την αντιμετώπιση του ντόμινο subrime.Αναλυτικότερα, επειδή κανείς δεν ήθελε να αγοράσει τις περιουσίεςόσων εξόρισε ο Λύγδαμις, τις πούλησε στους ίδιους τους εξόριστους.Ακόμη και τα αφιερώματα που άφησαν πίσω τους οι εξόριστοι και ταπροόριζαν για προσφορά στους θεούς, τους έβαλε και τα αγόρασανξανά, επιτρέποντας να χαράξουν πίσω απ΄αυτά τα ονόματά τους.
3. Ο Κύψελος ο Κορίνθιος,
έταξε στο Δία πως, αν γίνει κύριος τηςπόλης, θα του αφιέρωνε όλο τον πλούτο των Κορινθίων. Διέταξε,λοιπόν να απογράψουν τις περιουσίες τους. Όταν τέλειωσε η απογραφήπήρε από τον κάθε πολίτη το 1/10 και τους διέταξε να αξιοποιήσουνπαραγωγικά τα υπόλοιπα. Ένα χρόνο αργότερα, επανέλαβε το ίδιο.Έτσι, μέσα σε δέκα χρόνια κατάφερε αυτός να έχει συγκεντρώσει όσαείχε υποσχεθεί να αφιερώσει στο Θεό αλλά και οι Κορίνθιοι να έχουναυξήσει τις περιουσίες τους.
 
4.
 
Ο Αριστοτέλης ο Ρόδιος,
άρχοντας της Φώκαιας , ότανπαρατήρησε πως χρόνιζαν άλυτες, πάμπολλες, μακροχρόνιες,δικαστικές υποθέσεις των πολιτών σύστησε ένα δικαστήριο καιανακοίνωσε πως εάν δεν εκδικασθούν οι υποθέσεις τους μέσα σ΄έναορισμένο χρονικό διάστημα, δεν θα υπήρχε πλέον η δυνατότηταδικαστικής ρύθμισής τους. Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψουν διπλάέσοδα για τον άρχοντα. Και από τα παράβολα των δικών πουεπισπεύστηκαν και από τα πρόστιμα των δικών που δεν έγιναν.
5.
Ο Κλεομένης, διοικητής της Αιγύπτου,
όταν έπεσε πολύ μεγάληπείνα, απαγόρευσε την εξαγωγή σιταριού. Όταν οι νομάρχες τουανακοίνωσαν ότι δεν θα πλήρωναν φόρο για το σιτάρι, αφού δενγίνονταν εξαγωγές, ακύρωσε την απαγόρευση αλλά αύξησε τουςφόρους εξαγωγής στο σιτάρι. Τότε οι νομάρχες αναδιπλώθηκαν καιδεν ζήταγαν την απελευθέρωση των εξαγωγών. Το αποτέλεσμα ήτανπως ο Κλεομένης με ένα πολύ μικρό μέρος εξαγωγών εισέπραξε έναμεγάλο μέρος φόρων, ενώ οι νομάρχες έπαψαν να διαμαρτύρονται.
Επιμύθιο
: Όχι τόσο τα συγκεκριμένα, ιστορικά παραδείγματα που σε κάποιεςτων περιπτώσεων δεν ενδείκνυνται αλλά διατηρούν την ιστορική τους αξία,όσο η διαπίστωση πως η αρχαία Iστορία βρίθει μεθόδων εξεύρεσης εσόδωνγια το κράτος, είναι που βάζουν το χρηματιστή Λεβιάθαν - μελετώνταςτον Αριστοτέλη - να δείχνει... τον εκάστοτε υπουργό των Οικονομικών καιεπί του παρόντος τον Μπεννυ, κλείνοντας με την τριλογία του επιτυχημένουυπουργού:
 
"
Τρία προσόντα πρέπει να έχουν όσοι πρόκειται να αναλάβουν τηδιακυβέρνηση ενός κράτους:
α. Πρώτον φιλία προς το υπάρχον καθεστώς.
β. Δεύτερον την απαραίτητη ικανότητα.
γ. Τρίτον την αρετή και τη δικαιοσύνη που ταιριάζουν στο κράτοςτους.
Σημείωση: Στοιχεία για την αρθρογραφία αντλήσαμε από το χειρόγραφο του παλιού χρηματιστή Λεβιάθαν (Μέρος ΙΙΙ), που έκλεινε με το moto: "Καλύτερα να πίνεις το γάλα, παρά να τρώς την αγελάδα" .(Σουηδική παροιμία) 
Συμ-μετοχικά και ανθρώπινα Goldmine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου