Ετικέτες

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ποιο είναι το μέλλον για την Αράβισσα γυναίκα ενώπιον της ισλαμικής ανόδου;

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Ποιο είναι το μέλλον για την Αράβισσα γυναίκα ενώπιον της ισλαμικής ανόδου;

Μετά την αραβική άνοιξη,
οι γυναίκες φοβούνται το χειμώνα…
«Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάσχεσης μιας επανάστασης που ήταν επίσης δικιά τους ...»

Στη πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια των περυσινών εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο, οι γυναίκες φοβούνται σήμερα για τα δικαιώματά τους με την άνοδο των ισλαμιστών, οι οποίοι κέρδισαν τις εκλογές στην Τυνησία και την Αίγυπτο και σε πλήρη εξέλιξη στη Λιβύη.

Στην Τυνησία, το ισλαμικό κόμμα Ennahda πρότεινε να συμπεριληφθεί ο κώδικας του προσωπικού καθεστώτος, ο οποίος παρέχει στις Τυνήσιες απαράμιλλα δικαιώματα στον αραβικό κόσμο και απαγορεύει μεταξύ άλλων την πολυγαμία  -σε έναν θεμελιώδη νόμο, προκειμένου να περιπλέκει οποιαδήποτε αλλαγή. Αλλά οι πρόσφατες συζητήσεις στη Συντακτική Συνέλευση για την ενδεχόμενη εισαγωγή της σαρίας (ισλαμικός νόμος) στο Σύνταγμα ανησυχούν τις φεμινιστικές οργανώσεις και τα φιλελεύθερα κόμματα, που φοβούνται μια οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

LBCI-VIOLENCE AGAINST DOMESTIC WORKERS (Λίβανος)

Στην Αίγυπτο, η εκπροσώπηση των γυναικών στη Λαϊκή Συνέλευση μειώθηκε από το 12% σε 2%, και η ποσόστωση των 64 εδρών που είχε συσταθεί από το έκπτωτο καθεστώς ακυρώθηκε.

Εξ ου και η προειδοποίηση, σε μία έκθεση, από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH).
«Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους κατάσχεσης μιας επανάστασης που ήταν επίσης δική τους», δήλωσε η FIDH. «Βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με απόπειρες αποκλεισμού τους από τη δημόσια ζωή από τους ορισμένους φορείς της μετάβασης, με διακρίσεις και βία από εξτρεμιστικές ομάδες ή δυνάμεις ασφαλείας, το συχνότερο με ατιμωρησία», προσθέτει.

Δασκάλες απειλήθηκαν στην Τυνησία επειδή δεν φορούσαν το πέπλο. Στην Αίγυπτο, διαδηλώτριες υποβλήθηκαν σε «τεστ παρθενίας» από στρατιωτικούς, μια πρακτική που στοχεύει να «ταπεινώσουν τις γυναίκες», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

«Όταν θρησκευτικές ομάδες αναλαμβάνουν την εξουσία, οι πρώτες που θα επηρεαστούν θα είναι οι γυναίκες. Τα προβλήματά τους και τα δικαιώματά τους θα είναι το πρώτο πράγμα που θα αποθηκευτεί» από τα κοινοβούλια που κυριαρχούνται από τους ισλαμιστές, δήλωσε η Κουβεϊτιανή ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ebtehal Al-Khatib.


Πώς να δέρνετε τη γυναίκα σας

«Οι νόμοι της σαρίας είναι ευπρόσδεκτοι. Οι άλλοι όχι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Ghozlan, ένας εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Για την ισλαμικής αδελφότητα, οι γυναίκες μπορεί να είναι υπουργοί ή βουλευτές, αλλά όχι Πρόεδροι της Δημοκρατίας .

Στη Λιβύη, όπου οι ισλαμιστές είναι μια ανερχόμενη δύναμη στη μετα-Καντάφι εποχή, ο ηγέτης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβούλιου Μουσταφά Abdeljalil ανακοίνωσε ότι η Σαρία θα είναι η κύρια πηγή της νομοθεσίας. Ως εκ τούτου, «οποιοσδήποτε νόμος που παραβιάζει τη Σαρία θα είναι άκυρος και ανύπαρχτος», είπε, αναφερόμενος στο νόμο για το διαζύγιο και το γάμο.

«Υπάρχει κάποιος φόβος των ισλαμικών κομμάτων», αναγνωρίζει ο Ahlam αλ-Χατζ, του νέου κεντρώου Εθνικού Κόμματος της Λιβύης.
Ένα πρώτο σχέδιο του λιβυκού εκλογικού νόμου προέβλεπε ποσόστωση 10% γυναικών των εδρών της Συντακτικής Συνέλευσης που θα εκλεγεί τον Ιούνιο, αλλά εγκαταλήφθηκε.

Στην Αίγυπτο, αυτά τα δικαιώματα υποφέρουν επίσης επειδή συνδέονται με το παλαιό καθεστώς.
«Το παλαιό καθεστώς είχε ιδιοποιηθεί το θέμα, ιδιαίτερα με το Εθνικό Συμβούλιο της Γυναίκας, που συνδεόταν με την (πρώην Πρώτη Κυρία) Σουζάνα Μουμπάρακ. Αποτέλεσμα, το Συμβούλιο δέχεται επίθεση, καταδικάστηκε, ενώ οι Αιγύπτιες φεμινίστριες αγωνίζονται για δεκαετίες για τα δικαιώματα των γυναικών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ακαδημαϊκή και ακτιβίστρια Amina ElBendary.
Η Κα ElBendary εκφράζει φόβους ότι θα αναθεωρηθεί ο νόμος για το προσωπικό καθεστώς, που επιτρέπει στην γυναίκα να επιτύχει την έκδοση διαζυγίου αν παραιτείται από τα οικονομικά δικαιώματα της (η "khol'a"),.

Σ αυτό το πλαίσιο, η FIDH κάλεσε τις αραβικές χώρες «να περιλαμβάνουν στο Σύνταγμα τους την αρχή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και την απαγόρευση κάθε μορφής διάκρισης κατά των γυναικών». Αλλά αυτός ο αγώνας πρέπει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο εμπόδιο: η νοοτροπία των ίδιων πολλών γυναικών της περιοχής, για τις οποίες τα πολλά δικαιώματα στις γυναίκες παραβιάζουν τις θρησκευτικές αρχές και τα κοινωνικά πρότυπα.

«Κάθε ποσόστωση για τις γυναίκες δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20%. Η εργασία δεν μπορεί να παρέμβει στην αποστολή των γυναικών που είναι πρώτα και κύρια να αναθρέψουν τα παιδιά και να φροντίζουν το σπίτι», δήλωσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο στην Τρίπολη της Λιβύης μια Λίβυα που συμμετείχε σε ημερίδα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Καμιά φορά όμως τα πράγματα έρχονται ανάποδα ...


Όταν το ελάφι δέρνει ένα κυνηγό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου