Ετικέτες

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ PHOBOS-GRUNT Για διαστημικό σαμποτάζ κατηγορούν τη Δύση οι Ρώσοι


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ PHOBOS-GRUNT Για διαστημικό σαμποτάζ κατηγορούν τη Δύση οι Ρώσοι

Στις 15 Ιανουαρίου το ακυβέρνητο διαστημόπλοιο που θα ταξίδευε προς τον Αρη θα «πέσει στα κεφάλια μας» και οι Ρώσοι ανεβάζουν τους τόνους για τις βλάβες που γίνονται ενώ τα σκάφη τους πετούν πάνω από το δυτικό ημισφαίρο
Για διαστημικό σαμποτάζ κατηγορούν τη Δύση οι Ρώσοι

Την Τρίτη ο Βλαντίμιρ Ποπόβκιν, διευθυντής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roskosmos, εκτίμησε ότι οι πέντε αστοχίες του 2011, από τις 33 συνολικά εκτοξεύσεις σκαφών, είναι πιθανόν να οφείλονται σε δολιοφθορά.

«Δεν ξέρουμε γιατί τα επεισόδια με τα σκάφη μας συμβαίνουν ακριβώς τη στιγμή που υπερίπτανται αυτού που για τη Ρωσία είναι η «σκοτεινή» πλευρά της Γης, εκεί όπου δεν βλέπουμε τα σκάφη και όπου δεν λαμβάνουμε τα τηλεμετρικά δεδομένα τους», σημείωσε μιλώντας στην Ισβέστια. «Δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα, όμως υπάρχουν σήμερα πολύ ισχυρά μέσα εναντίον των διαστημικών σκαφών, η χρήση των οποίων δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Τον περασμένο Νοέμβριο σημειώθηκε η ηχηρότερη από τις αποτυχίες αυτές, με την απώλεια της επικοινωνίας με το Phobos-Grunt, που θα ταξίδευε μέχρι τον Αρη και τον δορυφόρο του Φόβο, για να φέρει πίσω δείγματα εδάφους, αλλά και με «επιβάτη» ένα κινεζικό όχημα.

Σημειώνεται ότι ο Φόβος, το ένα από τα δύο φεγγάρια του Αρη (το άλλο είναι ο Δείμος), παραμένει «στοιχειωμένος» προορισμός για το διαστημικό πρόγραμμα των Ρώσων, ήδη από την εποχή της ΕΣΣΔ.
Λίγο πριν την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης δύο διαστημόπλοια ρωσικής κατασκευής και με διεθνή συνεργασία (ακόμη και των ΗΠΑ), προσέγγισαν τον Φόβο. Και τα δύο παρουσίασαν απροσδόκητα σημαντικά προβλήματα και «χάθηκαν», με το Phobos-2 μάλιστα να στέλνει πίσω στη Γη μία αμφιλεγόμενη τελευταία φωτογραφία, στην οποία πολλοί «είδαν» τη σκιά ενός τεράστιου διαστημοπλοίου.
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου