Ετικέτες

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Η "εθνική ντροπή" της Ρωσίας


ΤΡΊΤΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2012

Η "εθνική ντροπή" της Ρωσίας

Η Ρωσία άρχισε να αναζητά τους ενόχους μετά την αποτυχία του διαστημικού της οχήματος Phobos-Grunt, κομμάτια του οποίου έπεσαν στον Ειρηνικό, ένα φιάσκο που υπονομεύει τις ελπίδες για την αναβίωση της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας.Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκοζίν, δήλωσε ότι θα "επιβλέπει προσωπικά την έρευνα" σχετικά με τα αίτια της αποτυχίας της αποστολής του διαστημικού οχήματος, ζητώντας από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos να του δώσει τα ονόματα των "αντί-ηρώων" που είναι υπεύθυνοι για αυτή την αποτυχία.


"Περιμένω από την Roskosmos την έκθεση που μου υποσχέθηκε σχετικά με τα αίτια του ατυχήματος, τα ονόματα των αντί-ηρώων, και τις προοπτικές της ανάπτυξης του διαστημικού τομέα έως το 2030", γράφει στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ρογκοζίν, πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, που διορίστηκε πρόσφατα στην κυβέρνηση.

Μια σύνοδος για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου, προσθέτει.

Το Phobos-Grunt, που εκτοξεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου, επρόκειτο να κατευθυνθεί προς τον δορυφόρο του Άρη, Φόβο, και να φέρει πίσω δείγματα, αλλά δεν μπόρεσε να διαφύγει από το βαρυτικό πεδίο της γης.

Κομμάτια του διαστημικού οχήματος κατέπεσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό γύρω στις 17.45 GMT, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας και επιβεβαιώθηκαν από τη Roskosmos.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Roskosmos Ανατόλι Σίλοφ, ωστόσο, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι δεν έχει "καμία οπτική απόδειξη ή κάποια άλλη" για την πτώση των κομματιών του Phobos-Grunt.

"Αυτό θα μπορούσε να γίνει η αιχμή του δόρατος στις διαπλανητικές μας έρευνες, και θα επέτρεπε στη Ρωσία να βελτιώσει την εικόνα της ως διαστημική δύναμη", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιγκόρ Μαρίνιν, αρχισυντάκτης του περιοδικού "Νέα της εξερεύνησης του διαστήματος. "

Ωστόσο, σημείωσε ότι πριν από την εκτόξευση "κανένας ειδικός δεν ήταν σίγουρος για την επιτυχία αυτού του παλιού σχεδίου που δεν είχαμε καταφέρει να εκσυγχρονίσουμε", λόγω της "πολύ κακής χρηματοδότησης των τελευταίων 15-20 ετών".

Μια πηγή του ρωσικού διαστημικού τομέα δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία θα είναι δύσκολο να εντοπίσει τις αιτίες αυτής της αποτυχίας "λόγω έλλειψης δεδομένων τηλεμετρίας".

"Τα ευρήματα της επιτροπής έρευνας θα πρέπει να βασίζονται σε εικασίες και όχι σε πραγματικά γεγονότα", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Phobos-Grunt, ένα διαστημικό όχημα που στοίχισε 165 εκατ. δολάρια, επρόκειτο να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ρωσίας στην εξερεύνηση του διαστήματος, που είχε εγκαταλειφθεί μετά την αποτυχία τον Νοέμβριο του 1996 του διαστημικού οχήματος Mars 96, το οποίο είχε καταπέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η ρωσική διαστημική βιομηχανία είχε μια κακή χρονιά το 2011, η απώλεια του Phobos-Grunt είναι μία από τις πέντε ρωσικές εκτοξεύσεις διαστημικών οχημάτων που απέτυχαν.

Ο Βαντίμ Λουκάσεβιτς, συγγραφέας πολλών βιβλίων για το διάστημα έγραψε το Σαββατοκύριακο στο μπλογκ του ότι η αποτυχία του Phobos-Grunt ήταν μια «εθνική ντροπή» για τη Ρωσία.

Το φιάσκο, αποκορύφωμα μιας σειράς αποτυχιών "που προκλήθηκαν από διάφορους λόγους, μαρτυρά τη σοβαρή παγκόσμια κρίση της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας", παρά την αύξηση της χρηματοδότησης του τομέα, "η οποία τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το 2005", τονίζει.

"Αν η Ρωσία καταφέρει να λάβει τα πολύπλοκα μέτρα για την εξυγίανση του διαστημικού τομέα και καταπολεμήσει τη διαφθορά, μπορεί να σώσει την διαστημικής της εξερεύνηση. Διαφορετικά, αυτή είναι καταδικασμένη σε θάνατο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια", καταλήγει ή ίδια πηγή.
http://www.nooz.gr/world/i-e8niki-ntropi-tis-rosias 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου