Ετικέτες

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τον πηγαίο κώδικα 204 τουρκικών F-16



ΔΕΥΤΈΡΑ, 31 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τον πηγαίο κώδικα 204 τουρκικών F-16



Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε κατ 'αρχήν, σχεδόν πριν από δύο μήνες, για τη μεταφορά των πληροφοριών σχετικά με τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού των αμερικανικής ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών F-16 της αεροπορικής δύναμης της Τουρκίας, αναφέρει η εφημερίδα Zaman. Μόλις η συμφωνία ολοκληρωθεί, και εφόσον εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει αυτομάτως τους κωδικούς λογισμικού των οπλικών συστημάτων των μαχητικών με εγχώριο λογισμικό, ανέφερε αμερικανική πηγή, η οποία δεν κατανομάζεται. Η Τουρκία είναι να γίνει η πρώτη χώρα μεταξύ των 26 χρηστών τoυ μαχητικού αεροσκάφους F-16, αποκτώντας τη δυνατότητα να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το πηγαίο κώδικα του λογισμικού του, και ως εκ τούτου να το αντικαθιστά με το εγχώρια αναπτυγμένο λογισμικό, όποτε είναι αναγκαίο.


Η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για τις τεχνικές λεπτομέρειες της μεταφοράς είναι περίπου 50 σελίδες, και βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης του Αμερικανικού Κογκρέσου. Το Κογκρέσο δεν επέτρεψε μεταφορές όπλων στην Τουρκία, κυρίως ως αντίδραση στις τεταμένες σχέσεις της με το Ισραήλ. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ζητήσει από το Κογκρέσο την άδεια για την πώληση 3 επιθετικών ελικοπτέρων AH-1W. Αυτό δείχνει μια χαλάρωση από την πλευρά του Κογκρέσου προς την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, δεν είναι σαφές κατά πόσον η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιδιώξει την άδεια του Κογκρέσου για ένα άλλο μακροχρόνιο τουρκικό αίτημα για την πώληση τεσσάρων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων(UAV) Predator, όπως και δύο εξοπλισμένων τύπου Reaper. Μερικά από τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των Predator, οι ΗΠΑ φέρεται να δεσμεύθηκαν να μεταφέρουν στην Τουρκία, δεδομένου ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αποσύρονται από το Ιράκ τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Αυτά τα UAV δεν χρειάζονται την έγκριση του Κογκρέσου. Αυτά είναι αμερικανικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, συνεχίζει η φιλοκυβερνητική Zaman.
Η έγκριση της Τουρκίας να αναπτύξει ένα σύστημα ραντάρ της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας φαίνεται να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη συμφωνία με την Ουάσιγκτον στην μεταβίβαση του πηγαίου κώδικά των F-16 προς την Τουρκία. Το ρανάρ AN/TPY-2 στην Τουρκία θα ενισχύσει την ικανότητα της αντιπυραυλικής ασπίδας έναντι του Ιράν.
Η αμερικανική Lockheed Martin φέτος άρχισε να παραδίνει στην Τουρκία 14 F-16C και 16 F-16D, μετά από μια συμφωνία που υπογράφηκε το Μάιο του 2007. Το συνολικό κόστος των 30 επιπλέον F-16 προς την Τουρκία είναι 1.780.000.000 δολάρια. Σύμφωνα με μια ξεχωριστή συμφωνία που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2005 μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, 213 Τουρκικά F-16 αναβαθμίζονται με κόστος 1,1 δισ. δολάρια στην τουρκική TAI στην Άγκυρα. Η Τουρκία θα είναι σε θέση να αλλάξει τους αμερικανικούς κώδικες λογισμικού των οπλικών συστημάτων σε ένα σύνολο από 204 F-16, εάν επιτευχθεί η τελική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου