Ετικέτες

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Sanzdak – Tο νέο Kοσσυφοπέδιο


Sanzdak – Tο νέο Kοσσυφοπέδιο


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Το Sanzdak, περιοχή στην ΝΔ Σερβία με επίκεντρο το Νόβι Παζάρ, αποτελούμενο στην πλειοψηφία του από μουσουλμάνους που αποκαλούνται ‘’Bosniaks’’, αποτελεί πάντα για τους Σέρβους μια ακόμη έγνοια, που όσο και αν είναι καλά κρυμμένη περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να πάρει σειρά μετά το Κοσσυφοπέδιο ή παράλληλα με αυτό.

Ο επικεφαλής και ηγέτης αυτών, μουφτής της Ισλαμικής Κοινότητας στη Σερβία Muamer Zukorlic έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για προσπάθειες αποσταθεροποίησης του Sanzdak, με διάδοση αντιλήψεων μίσους, ριζοσπαστικές εθνικιστικές δηλώσεις, εκμετάλλευση των θρησκευτικών πεποιθήσεων και ιδρυμάτων, με απώτερο σκοπό την επιδείνωση των σχέσεων με το κεντρικό κράτος και τελικό στόχο την απόσχιση. Η εν γένει συμπεριφορά του περιγράφεται ως απολυταρχική και αυταρχική. Ουσιαστικά μεταμόρφωσε την Ισλαμική κοινότητα σε μια προσωπική του ιδιοκτησία με απεριόριστη εξουσία την οποία χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται, προκειμένου ο αλαζονικός του έλεγχος να επεκτείνεται επί όλων των μουσουλμάνων του Sanzdak της ευρύτερης διασποράς.
Για το θέμα των ενεργειών του Ζούκορλιτς ο επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας της Σερβίας στο Βελιγράδι και κρατικός λειτουργός Άντεμ Ζίλκιτς σε δηλώσεις του απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσχισης του Σαντζάκ και συμπλήρωσε ότι «κανένας μουσουλμάνος (Μπόσνιακ) δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη, ούτε ο αρχιμουφτής της Ισλαμικής Κοινότητας στη Σερβία, Μουαμέρ Ζούκορλιτς. Σύμφωνα με τον κ. Ζίλκιτς «οι απόψεις περί απόσχισης του Σαντζάκ που αποδίδονται στον Ζούκορλιτς είναι πολιτικές μηχανορραφίες από ανεύθυνα και φιλόδοξα άτομα, αλλά οι Μπόσνιακ δεν έχουν τέτοιους στόχους».
Σε ερώτηση σχετικά με το διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας για το ξεπέρασμα των αντιθέσεων στους κόλπους της ισλαμικής κοινότητας, ο κ. Ζίλκιτς υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι ένας πραγματικός μεσολαβητής καθώς είναι «πατρίδα» 5 εκ. Μπόσνιακ. Παράλληλα, ο κ. Ζίλκιτς υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να προβεί σε υποχωρήσεις, που θα συνέβαλαν στην επίτευξη βιώσιμης λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ισλαμική κοινότητα.
Είναι ολοφάνερο ότι εννοεί τα ακριβώς αντίθετα σε μια προσπάθεια καθησυχασμού ή αντιπερισπασμού. Θα φαινόταν ίσως ειλικρινής αν δεν είχε προχωρήσει στις δηλώσεις περί Τουρκίας, που ως γνωστόν είναι ο σχεδιαστής όλης αυτής της αστάθειας αν κρίνουμε και από άλλες παρεμβάσεις της στην ίδια περιοχή, όπως αναλυτικά έχουμε εκθέσει και σε άλλα άρθρα, αλλά και από ανάλογες παρεμβάσεις της και σε άλλες μειονότητες όπως στην Ελλάδα, Βουλγαρία,…
Το όλο αυτό άσχημο κλίμα έρχεται να επιβεβαιώσει και ο ΟΑΣΕ με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Σερβία, πρέσβη Δημήτρη Κυπραίο που σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού, θα ζητήσει από τις αρχές του Βελιγραδίου να προχωρήσουν σε μια λύση στα προβλήματά του κατοίκων στην περιοχή του Sanzdak. Ο κ. Κυπραίος και οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Δανίας και Αυστρίας, Mary Warlick, Mette Kjuel Nielsen και Clemens Koja αντίστοιχα, έμειναν στο Νόβι Παζάρ για μια διήμερη επίσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ για να συναντηθούν με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας,εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα μέσα ενημέρωσης του Σαντζάκ.
Ο πρέσβης της Αυστρίας δήλωσε ότι θα επιμείνει το Βελιγράδι να διατηρήσει την προσοχή του στοΣαντζάκ και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ ενδιαφέρετε να βοηθήσει και ότι η τοπική κοινωνία θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία μιας ειρηνικής ατμόσφαιρας και ήπιου κλίματος.
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η εξάλειψη της εθνοτικής, θρησκευτικής και πολιτικής δυσπιστίας θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση της τοπικής οικονομίας σε πιο μακροπρόθεσμη βάση.
Αναλογιζόμενοι όλα αυτά, είναι απόλυτα φυσιολογικό να τα συνδυάζουμε και με διάφορες μυστικές δραστηριότητες που αποκαλύπτονται. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κροατική υπηρεσία ασφαλείας και πληροφοριών (SOA) εκπαιδεύει Αλβανούς στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ η ιρανική υπηρεσία πληροφοριών ενεργοποιείται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε), τη Σερβία και την Κροατία, σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Μελετών Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου Darko Trifunovic. Ο ίδιος δήλωσε δε ότιη SOA εκπαιδεύει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου σε μεθόδους ασύμμετρου πολέμου, ηλεκτρονικέςυποκλοπές και ειδικές τεχνικές εκτέλεσης. Η δραστηριότητα αυτή της SOA δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η Κροατία ελέγχει τη μεγαλύτερη εγκληματική συμμορία την ομάδα Osmani, η οποίαδιευθύνεται από τους αδελφούς Cazim, Baskim και Burim. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Κροατίας έχουνστενή συνεργασία με τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, των οποίων η παρουσία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την Κροατία αποδεικνύεται από έγγραφα σχεδόν όλων των μεγάλων μυστικώνυπηρεσιών στον κόσμο. Οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες οργάνωσαν επίσης το πρώτο τρομοκρατικόστρατόπεδο εκπαίδευσης στη Fojnica, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του ΟΗΕ. Οι εκπαιδευόμενοι σεαυτό το στρατόπεδο ήταν μέλη της AID (υπηρεσία πληροφοριών της Βοσνίας). Τέλος σχεδόν όλες οιπαγκόσμιες δυνάμεις είναι παρούσες στο έδαφος της Σερβίας, καθώς και των γειτονικών χωρών. Επίσης είναι ιδιαίτερης σημασίας ότι Υπηρεσίες από τη Σαουδική Αραβία και ορισμένες άλλες μουσουλμανικές χώρες, δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Σερβίας.
Η κρίση στο Sanzdak φαίνεται να πλησιάζει και οι ευρύτερες συνθήκες το κάνουν πλέον περισσότερο ανησυχητικό. Μπορεί να έχουμε δράση μεμονωμένη ή τέτοια στα πλαίσια μεγαλύτερου σχεδίου αποσταθεροποίησης, που απ’ ότι φαίνεται προετοιμάζεται με επιμέλεια. Οι λογαριασμοί που ανοίγουν με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, που πλέον προχωράει στο τελικό στάδιο είναι εμφανείς, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτήσει σειρά εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με το ενδιαφέρον της Ελλάδας προφανές. Η περιοχή μας που απολαμβάνει μια φαινομενική σταθερότητα δεν απέχει πολύ από ανατροπές τύπου μιας νέας ‘’βαλκανοποίησης’’ αναθεωρητικής μορφής, επηρεάζοντας δραματικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου