Ετικέτες

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ Γ.ΑΒΕΡΩΦ


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ Γ.ΑΒΕΡΩΦ

Αναρτήθηκε από τον/την ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ στο Σεπτεμβρίου 8, 2011



Φωτογραφικη επιμελεια GI
Είναι ζήτημα εάν στην παγκόσμια ιστορία του πολεμικού ναυτικού θα μπορούσαμε να συναντήσουμε άλλο πολεμικό πλοίο που να συνδέθηκε για σχεδόν μισό αιώνα με την ιστορία και τα πεπρωμένα ενός έθνους.
Το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», μοναδική ίσως εξαίρεση, μαζί με την προσωπικότητα και το πατριωτικό ήθος του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση ιστορικών γεγονότων εθνικής εμβέλειας χωρίς ουδέποτε να γνωρίσει την ήττα και την ατίμωση.
Ακόμα και μετά τον ειρηνικό επίλογο της πολεμικής του δράσης, μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η ψυχή του «Μπάρμπα Γιώργη» εξακολουθούσε να παραμένει ζωντανή, έτοιμη για την τελευταία μάχη.
Το 1983, ύστερα από αρκετές περιπέτειες, το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε τη γενναία απόφαση να επισκευάσει το «Γ. Αβέρωφ» και να ανακηρύξει το θωρηκτό εθνικό κειμήλιο, παρακαταθήκη ιστορικής μνήμης και διδαχής.
ΔΩΜΑΤΙΟ ΝΑΥΑΡΧΟΥ
ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ ΝΑΥΑΡΧΟΥ
ΠΡΟΘΗΚΕΣ ΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ
ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΣΚΕΥΗ
Ο έρανος που προκήρυξε το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να συμβάλει στα έξοδα αποκατάστασης του πλοίου, επέφερε εξαιρετικά αποτελέσματα, απόδειξη του ισχυρού συμβολισμού που το θωρηκτό είχε εδραιώσει για δεκαετίες στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων.
Ως «πλοίο εν ενεργεία», το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» στέκεται σήμερα αγέρωχο, φωτεινό σύμβολο της ελληνικής ναυτοσύνης και του πολεμικού ηρωισμού. Η τελευταία μάχη, η μάχη με την ιστορική μνήμη, έχει πια κερδηθεί.
ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟ
ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟ
Διαβάστε περισσότερα:ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου