Ετικέτες

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Η “Βαλκανική” μονάδα του Αφγανιστάν


Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Η “Βαλκανική” μονάδα του Αφγανιστάν

Φεβρουάριος 18, 2011.

Στρατιώτες από την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την  πΓΔΜ, την Βοσνία/Ερζεγοβίνη, την Σλοβενία και την Αλβανία, θα αποτελέσουν  μια κοινή μονάδα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Η μονάδα αυτή, της οποίας τα μέλη θα είναι από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας- εκτός της Σερβίας και της Αλβανίας- ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και έλαβε την ονομασία ‘Βαλκανική’, όπως ανακοινώθηκε από το κροατικό υπουργείο Άμυνας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κράτη μέλη της Α5- ΗΠΑ και χώρες της Αδριατικής (ΗΠΑ, Αλβανία, Κροατία, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη)- είχαν αρκετές διμερείς αλλά  και πολυμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, προκειμένου να  διοργανώσουν κοινές περιφερειακές εκπαιδευτικές ομάδες για την άσκηση και καθοδήγηση των αφγανικών δυνάμεων στα πλαίσια λειτουργίας της ISAF, ανέφερε το Υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι είναι μια συμβολή των χωρών  των ΗΠΑ και της Αδριατικής Χάρτας,  για  επιχειρησιακή σύμπραξη στην ISAF.
Η Κροατία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ίδρυση Σχολής Στρατιωτικής Αστυνομίας στο Αφγανιστάν. Πρότεινε, μάλιστα, την σύμπραξη των χωρών του Α-5, αλλά και άλλων από την περιοχή, σε αυτήν την πρωτοβουλία.
 Μέχρι στιγμής, εκτός από τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Κροατίας έδειξαν προθυμίας συμμετοχής η Σλοβενία με δύο εκπαιδευτές, η Β/Ε με δέκα καθηγητές. Αναμένεται ότι συν τω χρόνω θα συμμετάσχουν και άλλες χώρες του Α5, ήτοι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η πΓΔΜ, όπως δήλωσε το κροατικό υπουργείο Άμυνας, τονίζοντας ότι τέτοιες κοινές στρατιωτικές αποστολές θα πρέπει να χαιρετιστούν από όλα τα μέλη του  ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Το υπουργείο θεώρησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην πολυεθνική σύνθεση της μονάδας αυτής, άλλωστε,  ότι η σύσταση κοινών πολυεθνικών ομάδων δεν αποτελεί καινοτομία.
Η αμυντική συνεργασία περιλαμβάνει τη συγκρότηση πολυεθνικών ομάδων από χώρες της ΕΕ. Η Κροατία κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους συμμετέχει στην σκανδιναβική ομάδα μάχης η οποία απαρτίζεται από τη Σουηδία, την Φιλανδία, την Εσθονία, την Νορβηγία και την Ιρλανδία.
Η  Κροατία για ακόμη μια φορά δήλωσε συμμετοχή στην ομάδα μάχης της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, στην οποία εκτός από αυτήν θα περιλαμβάνει στρατιώτες από την Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχικής Δημοκρατία, την Ιρλανδία και την πΓΔΜ.
-
Τίτλος: «Балканска“ единица во Авганистан»
Δημοσίευση: 17.2.2011. , TimeSitelZurnal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου