Ετικέτες

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΕ Ο ΟΘΩΝΑΣ


Ντοκουμέντο: Την επιστροφή των Γλυπτών διεκδικούσε ο Όθωνας
Ένας φαιοπράσινος φάκελος με τον τίτλο – στα γερμανικά- «Akropolis von Athen» (Η Ακρόπολις των Αθηνών) και την ένδειξη «Koenigreich Griechenland» (Βασίλειο της Ελλάδος) αποτελεί ντοκουμέντο ότι οι προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα είχαν αρχίσει από την εποχή του Όθωνα.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο φάκελος των 223 εγγράφων, που καλύπτει χρονολογικά την περίοδο από το 1834 έως το 1842, είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσημη κρούση του νεοσύστατου (1830) ελληνικού κράτους για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα που είχε λεηλατήσει επί Τουρκοκρατίας ο λόρδος Ελγιν.

«Είναι χαρακτηριστικό δείγμα συγκροτημένου φακέλου», τονίζει ηΧριστίνα Σάρρα, προϊσταμένη του Τμήματος Οργάνωσης και Μελετών των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, σε ένα εντυπωσιακής αισθητικής αρχιτεκτόνημα στο Ψυχικό, διατήρησαν σε καλή κατάσταση το ντοκουμέντο, η ύπαρξη του οποίου δεν ήταν έως τώρα ευρέως γνωστή.
Έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την έκθεση «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια Ιστορία» που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου από σήμερα, Δευτέρα (3/11/2014) έως τις 30 Νοεμβρίου.
www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου