Ετικέτες

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Αφιερώματα σε οπλικά συστήματα: Άρμα μάχης Ariete



Γράφει ο Γιώργος Γεωπόνος για το ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ
Το κύριο άρμα μάχης C1 Ariete σχεδιάστηκε από τις ιταλικές εταιρείες Iveco και OtoMelara   το χρονικό διάστημα 1985-1988.
Σκοπός ήταν η σχεδίαση ενός σύγχρονου άρματος μάχης που θα κάλυπτε τις ανάγκες του Ιταλικού στρατού ξηράς (Esercito Italiano) . Το 1988 κατασκευάστηκαν 6 πρωτότυπα

Η παραγωγή του άρματος μάχης Ariete άρχισε το 1990-1991 με τις πρώτες παραδόσεις να είναι προγραμματισμένες το 1993 αλλά τελικά λόγω καθυστερήσεων στη γραμμή παραγωγής οι πρώτες παραδόσεις ξεκίνησαν το 1995. Ο μοναδικός χρήστης του Ariete είναι ο ιταλικός στρατός.
Ariete Main Battle Tank Drawing Designs

Το ΜΒΤ(MainBattleTank= κύριο άρμα μάχης) Ariete έχει πλήρωμα 4 ατόμων.
Έχει βάρος 54 τόνους. Διαθέτει 12 κύλινδρο πετρελαιοκινητήρα MTCA 12-Vπου αποδίδει 1270 ίππους. Υπάρχει βελτιωμένη έκδοση του συγκεκριμένου κινητήρα με απόδοση 1600 ίππων. Το άρμα είναι επίσης εφοδιασμένο με αυτόματο σύστημα μετάδοσης της κίνησης  REND LSG 3000.
Η αναλογία ισχύος προς βάρος κυμαίνεται από 25-28 ίπποι/τόνο.
Ο κύριος οπλισμός του αποτελείται από ένα σταθεροποιούμενο πυροβόλο λείου σωλήνα 120mm L44 ισοδύναμου του πυροβόλου του άρματος μάχης Leopard 2A4. Διαθέτει επίσης 2 πολυβόλα των 7,62mm.
Τα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί ανήκουν στις δύο κλασσικές κατηγορίες των APFSDS-T (διατρητικά θώρακα απορριπτόμενου περιβλήματος με σταθεροποίηση από πτερύγια) και τα ΗΕΑΤ (High Explosive AntiTank= Υψηλής Εκρηκτικότητας Αντιαρματικά)


Το άρμα μπορεί να αποθηκεύσει στο εσωτερικό του 42 βλήματα των 120mm.
Όπως όλα τα ανάλογα σύγχρονα άρματα της γενιάς του διαθέτει σύστημα ΡΒΧΠ προστασίας, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός TURMS OG14L, διόπτρα ημέρας και διόπτρα θερμικής απεικόνισης για τον πυροβολητή (την οποίο «μοιράζεται» με τον αρχηγό πληρώματος)  με ενσωματωμένο τηλέμετρο λέιζερ. Μπορεί να προσβάλει επιτυχώς ακίνητους και κινούμενους στόχους είτε το ίδιο κινείται είτε όχι.
Το συνολικό μήκος του Ariete μαζί με το κύριο πυροβόλο  είναι 9,55 μέτρα ενώ χωρίς είναι 7,60 μέτρα.
Το πλάτος 3,52 μέτρα και το ύψος 2,45 μέτρα. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 65 Km/h. Η αυτονομία του φτάνει 550-600 χιλιόμετρα.
Το Ariete είναι ένα σύγχρονο δυτικό άρμα μάχης με δύο χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα: Καλή ταχύτητα και ελαφρύ σε βάρος για τη κατηγορία του. Μοναδικός χρήστης του άρματος είναι ο Ιταλικός στρατός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου