Ετικέτες

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Σταματά την συνεργασία με τα ευρωπαϊκά μουσεία η Κριμαία εάν δεν επιστραφεί ο «Θησαυρός των Σκύθων»

Διατεθειμένη να σταματήσει κάθε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά μουσεία είναι η Ρωσική Δημοκρατία της Κριμαίας εάν η Ολλανδία δεν επιστρέψει στα μουσεία της χερσονήσου τη χρυσή συλλογή από τον περίφημο Θησαυρό των Σκύθων. 
Η συλλογή «Κριμαία: Ο χρυσός και τα μυστικά της Μαύρης Θάλασσας» βρίσκεται στο μουσείοAllard Pierson του Άμστερνταμ από τις αρχές Φεβρουαρίου όπου εκτίθενται αρχαιολογικοί θησαυροί από πέντε μουσεία της Ουκρανίας , τέσσερα εκ των οποίων βρίσκονται στην Κριμαία. Οι συμφωνίες για τα εκθέματα είχαν συναφθεί πριν από την πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CrimeaInform, ο επικεφαλής της μόνιμης επιτροπής του Συμβουλίου Επικρατείας Κριμαίας για την εκπαίδευση, την επιστήμη, τη νεολαία και τον αθλητισμό Βαλερί Κοσάρεφ δήλωσε πως «εάν η συλλογή δεν επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, τίθεται σοβαρό θέμα συνεργασίας της Κριμαίας με τα ευρωπαϊκά μουσεία, στα πλαίσια των ανταλλαγών εκθεμάτων. Η συλλογή ανήκει στην Κριμαία, η οποία δεν είναι πλέον ουκρανική αλλά ρωσική».
Την ανάγκη άμεσης επιστροφής της χρυσής συλλογής των Σκύθων έχει επισημάνει πρόσφατα και ο προεδρικός απεσταλμένος της Ρωσίας για  τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία Μιχαήλ Σβιτκόι. «Είναι σαφές πως πρέπει να επιστραφεί στην Κριμαία.  Αλλά προβλέπω προβλήματα νομικού χαρακτήρα, καθώς το μουσείο του Αμστερνταμ έχει υπογράψει εγγυήσεις με την Ουκρανία. Τα μουσεία όπου ανήκει όμως ο θησαυρός τώρα βρίσκονται στη Ρωσία. Προκύπτει μια σοβαρή νομική διαμάχη», δήλωσε ο Σβιτκόι.  
Σε παλιότερη δήλωσή του (26 Μαρτίου) στο πρακτορείο Itar Tass, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, στο οποίο ανήκει το μουσείο  Allard Pierson, είχε πει πως δεν είχε ακόμη αποφασίσει πού θα στείλει τα εκθέματα της Κριμαίας.
Στην έκθεση « Κριμαία: Ο χρυσός και τα μυστικά της Μαύρης Θάλασσας» παρουσιάζονται ανεκτίμητα αρχαιολογικά αντικείμενα που βρέθηκαν στην Κριμαία, όπως χρυσά κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα που δείχνουν την πλούσια ιστορία της χερσονήσου. Η αξία τους υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.
Η Ρωσία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου