Ετικέτες

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ο Σαρκοζί, η μαντάμ L’Oreal και η φάρσα με τις εκλογές του UMP

 



Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατέθεσε για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις
Επιμέλεια Μάρω Βακαλοπούλου
Ο πρώην ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς, ο Νικολά Σαρκοζί, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, με την κατηγορία ότι εκμεταλλεύτηκε μία ζάπλουτη ηλικιωμένη κληρονόμο που πάσχει από Αλτσχάιμερ για να εξασφαλίσει την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007.
Ο νυν, ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, πρωταγωνιστεί στη σαπουνόπερα της διαδοχής παλεύοντας να αποδείξει ότι αυτός είναι ο νέος ηγέτης της κεντροδεξιάς Ενωσης για ένα Λαϊκό Κόμμα (UMP).

Την παραπομπή ή όχι του Σαρκοζί στη Δικαιοσύνη θα αποφασίσει ο δικαστής Ζαν Μισέλ Ζαντί. Ο πρώην πρόεδρος μετέβη χθες ινκόγκνιτο στο δικαστικό μέγαρο του Μπορντό, προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση Μπετανκούρ. Εφόσον αποδειχθούν βάσιμες οι καταγγελίες της πρώην λογίστριας της Λίλιαν Μπετανκούρ, σχετικά με τη μεταφορά 150.000 ευρώ από τον λογαριασμό της χρυσής κληρονόμου της L'Oreal στο ταμείο του UMP, ο Σαρκοζί θα οδηγηθεί κατευθείαν σε δίκη.

Και από εκεί στην πολιτική του εξορία αποχαιρετώντας τα σενάρια περί επιστροφής του στις προεδρικές εκλογές του 2017, εάν οι σοσιαλιστές αποτύχουν να αναζωογονήσουν την οικονομία της χώρας.Την ίδια ώρα, το ψυχόδραμα της διαδοχής στην ηγεσία του UMP - που κατά τον γαλλικό Τύπο εξελίσσεται σε επιθεώρηση - συνεχίζεται.
Ο έτερος διεκδικητής της εξουσίας, ο Φρανσουά Φιγιόν, άλλαξε γνώμη και αποφάσισε πως θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος υπό τον όρο ότι θα αναλάβει προσωρινά την ηγεσία μία ομάδα υπό τον Αλέν Ζιπέ.
Τη μεσολαβητική πρόταση του πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών πάλι - που επίσης είχε «συναπαντήματα» με τη Δικαιοσύνη και καταδικάστηκε το 2004 για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος - αποδέχθηκε χθες το βράδυ ο Κοπέ.
Αφού όμως πρώτα την απέρριψε κατηγορηματικά ως ανώφελη.
Οι ημέρες κυλούν - σχεδόν μία εβδομάδα πέρασε από τις εκλογές στο UMP την περασμένη Κυριακή - και το αποτέλεσμα ακόμη αμφισβητείται.
Το κόμμα βαλτώνει μέρα με τη μέρα και την ίδια ώρα το 52% των συντηρητικών ψηφοφόρων της Γαλλίας - περισσότεροι από τους υποστηρικτές και του Κοπέ και του Φιγιόν - βλέπουν τη σωτηρία στην επιστροφή του Σαρκοζί.
Με μια φράση: χάος επικρατεί στο στρατόπεδο της γαλλικής Δεξιάς.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ.
Η τελευταία δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, είναι ενδεικτική του πόσο εξακολουθεί να πολώνει την πολιτική ζωή της χώρας ο πρώην πρωθυπουργός.
Μεγάλη μερίδα των Γάλλων υποψιάζεται τους στενούς δεσμούς του Σαρκοζί με την οικονομική ελίτ. Αυτός μάλιστα ήταν ένας από τους λόγους που τον καταψήφισαν τον περασμένο Μάιο και τοποθέτησαν στη θέση του τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ. Λίγους μήνες αργότερα, οι οπαδοί του θεωρούν πως είναι ο μοναδικός που θα μπορούσε να σώσει την οικονομία της χώρας.
Εάν επιστρέψει όμως. Διότι χωρίς πολιτική ασυλία πλέον, ο Σαρκοζί φλερτάρει όλο και πιο πολύ με τον ρόλο του «επικουρούμενου μάρτυρα», ένα ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα σε αυτό του απλού μάρτυρα και του κατηγορούμενου.

Η υπόθεση Μπετανκούρ άλλωστε δεν είναι το μοναδικό σύννεφο στον πολιτικό ορίζοντα του πρώην προέδρου.
Εκκρεμεί επίσης η υπόθεση Καράτσι, σχετικά με τις μίζες που φέρεται να δόθηκαν για την πώληση ενός υποβρυχίου στο Πακιστάν το 1995, όταν ο Σαρκοζί ήταν υπουργός Προϋπολογισμού του Εντουάρ Μπαλαντίρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου