Ετικέτες

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΟ ΚΛΟΙΟ ΓΥΡΩ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


TO NATO ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΠΑΤΡΙΟΤ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πλέον, και γύρω από τη Συρία. Η απόφαση του ΝΑΤΟ να αναπτύξει δυνάμεις στο έδαφος της Τουρκίας, έρχεται μετά την εντολή του αμερικανικού Πενταγώνου, σε τρία πολεμικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να ανέστρεψαν πορεία για να κατευθυνθούν προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Για τους στρατιωτικούς παρατηρητές, η κίνηση αυτή θέτει νέα δεδομένα στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στη Συρία όσο και στο Ισραήλ μετά την απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου, τρία πολεμικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανέστρεψαν πορεία για να κατευθυνθούν προς την Ανατολική Μεσόγειο. Για τους στρατιωτικούς παρατηρητές, η κίνηση αυτή θέτει νέα δεδομένα στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στη Συρία όσο και στο Ισραήλ.


Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτύξει δυνάμεις στο έδαφος της Τουρκίας «έτσι ώστε να την υπερασπιστεί σε περίπτωση που παραβιαστεί η ακεραιότητά της από τη Συρία.

Γερμανικός πύραυλςο "Πάτριοτ"

Όπως ανακοίνωσε το πρωί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, το ΝΑΤΟ έκανε δεκτό το αίτημα της Άγκυρας για την ανάπτυξη μονάδων Patriot στο έδαφός της. Βάσει του ίδιου σχεδίου μονάδες από συμμαχικές χώρες πρόκειται να καταφθάσουν στην Ν.Α. Τουρκία.

Τα τρία αμερικανικά πολεμικά USS Iwo Jima, USS New York και USS Gunston Hall, βρίσκονταν δυτικά του Γιβραλτάρ με πορεία εξόδου από τη λεκάνη της Μεσογείουπριν όταν πήραν την εντολή για αναστροφή της πορείας τους ενώ κατευθύνονταν πίσω στις ΗΠΑ, στον ναύσταθμο Norfolk της Virginia. Σε αυτά επιβαίνουν τουλάχιστον 2.500 πεζοναύτες. Εάν προστεθούν και οι περίπου 2.000 Βρετανοί πεζοναύτες που μεταφέρονται με βρετανικά σκάφη που βρίσκονται στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της άσκησης Cougar 12, τότε διαμορφώνεται μια δύναμη από περίπου 4.500 πεζοναύτες εν πλω και με προορισμό τις ακτές της Ανατ. Μεσογείου.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, σύμφωνα με το σχεδιασμότ ου ΝΑΤΟ θα αποστείλουν η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Αλλά και η Ολλανδία έκανε γνωστή την πρόθεσή της να στείλει μονάδες του αντιαεροπορικού συστήματος στην Τουρκία. Όπως είχε κάνει και στον πόλεμο του Κόλπου.
Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο από τη συριακή Αεροπορία, ούτε από επίθεση ενώ τα αντιαεροπορικά της συστήματα που διαθέτει (HAWK, Rapier) είναι απόλυτα ικανά να προστατευόσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Έτσι η στρατιωτική κίνηση του ΝΑΤΟ δεν αφορά την υποτιθέμενη προστασία της Τουρκίας, αλλά την προετοιμασία ενδεχόμενης επέμβασης στη Συρία.

Η Τουρκία διαθέτει το δεύτερο σε μέγεθος στρατό μετά τις ΗΠΑ εντός του ΝΑΤΟ. Η αίτηση συνδρομής για εγκατάσταση Πάτριοτ στα τουρκο-συριακά σύνορα έχει ως κύριο στόχο τη διεθνοποίηση της κρίσης στη Συρία, υποστηρίζει ο γερμανικός Τύπος.
Από τότε που έγινε γνωστό ότι η Τουρκία προτίθεται να καταθέσει αίτημα συνδρομής του ΝΑΤΟ, στη Γερμανία διεξάγεται δημόσια συζήτηση για το αν για την αποστολή του πυραυλικού συστήματος και στρατιωτών απαιτείται προηγούμενη απόφαση του κοινοβουλίου.

Δύο Γερμανοί ειδικοί, ο Τόμας Γκίγκεριχ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Ζάρλαντ και ο Χανς Γκέοργκ Ερχαρντ από το Κέντρο Μελετών για την Ειρήνη και την Ασφάλεια του Αμβούργου συμφωνούν ότι είναι απαραίτητη προηγούμενη απόφαση του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι αν εξέταζε το Συνταγματικό Δικαστήριο το ενδεχόμενο εγκατάστασης Πάτριοτ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας θα διαπίστωνε ότι είναι πολύ πιθανό να εμπλακούν γερμανικοί πύραυλοι σε ένοπλη αντιπαράθεση», δήλωσε ο Τόμας Γκίγκεριχ.

Ο γερμανός υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει αν είναι απαραίτητη η εντολή του κοινοβουλίου για την αποστολή συστοιχιών Πάτριοτ στην Τουρκία. Δήλωσε ωστόσο ότι το θεωρεί πιθανό. Ακόμα και σε αντίθετη περίπτωση όμως, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η βουλή θα έχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ρόλο και λόγο στην λήψη της σχετικής απόφασης.

Το ζητούμενο για την Άγκυρα δεν είναι συνεπώς να αντιμετωπιστεί μια στρατιωτική απειλή από τη Συρία, αλλά να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων της Τουρκίας. Ακόμη πιο ευνοϊκό για την Άγκυρα είναι το σενάριο ο γερμανικός στρατός να έστελνε πυραύλους Πάτριοτ και στρατιώτες στα τουρκο-συριακά σύνορα. Ο τουρκικός στρατός είναι μεν καλά εξοπλισμένος και δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται μια επίθεση από τη γειτονική Συρία. Αυτό που επιθυμεί ωστόσο η Άγκυρα και φαίνεται να το πετυχαίνει, είναι η διεθνοποίηση της κρίσης στη Συρία.

Πηγή :http://www.styx.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου