Ετικέτες

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ο Θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ, ή Το πρώτο σκαλί (παραφράζοντας τον Καβάφη)




Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με τους υποψηφίους για την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων Ρένα Δούρου και Γαβριήλ Σακελλαρίδη
Πολλοί το ρίξαμε στη γκρίνια προχθές το βράδυ, ενώ παντού στο εξωτερικό μιλάνε για ξεκάθαρο θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ. Ας δούμε λοιπόν την… αισιόδοξη πλευρά της… απαισιοδοξίας μας, ας τη σκεφτούμε θετικά, μπας κι έχουμε -επιτέλους- αναπτύξει πολύ υψηλά στάνταρντ. Όπως και με το… ελαιόλαδο, που στην Ελλάδα όλοι μας το θεωρούμε δεδομένο, πάντα απαιτώντας το πιο πούρο και πιο παρθένο, αλλά στο εξωτερικό…ελαιόλαδο νάναι, κι ό,τι νάναι (χεχε)…

-και παραφράζοντας τον Καβάφη:
Εις τον Αριστερόκριτο παραπονιόταν
Έλλην αριστερός προβληματισμένος:
«Τέσσερα χρόνια μετά τα μνημόνια
μέτριες επιτυχίες είδαμε, μονάχα.
στην Αττική και στην Ευρωβουλή
Αλλοίμονον, είναι υψηλή, το βλέπω,
πολύ υψηλή του Αγώνα μας η σκάλα
κι απ’ το σκαλί το πρώτο εδώ που είμαι
ποτέ δεν θα ανεβεί λαός δυστυχισμένος».
Είπε ο Αριστερόκριτος: «Αυτά τα λόγια
ανάρμοστα και βλασφημίες είναι.
Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει
να ’σαι υπερήφανος κι ευτυχισμένος.
Εδώ που έφτασες, λίγο δεν είναι,
η πρωτιά που πέτυχες, μεγάλη δόξα.
Κι αυτό ακόμα το σκαλί το πρώτο
πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει.
Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο
πρέπει με το δικαίωμά σου να ’σαι
πολίτης εις των ιδεών την πόλι.
Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι
και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν.
Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας
που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης.
Εδώ που έφτασες, λίγο δεν είναι,
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα»…
(αρχικό ποίημα εδώ)

Από την άλλη πλευρά, βέβαια…
Το βράδι της Κυριακής τα κανάλια μας φλόμωσαν στα… παραμύθια, από πολύ νωρίς (πριν τα τελικά αποτελέσματα, πριν κι από τη νίκη της Δούρου) για μια δήθεν “σοφή επιλογή του λαού”, ότι δήθεν “ο λαός έστειλε μήνυμα”, π.χ. “μήνυμα αλλαγής και σταθερότητας ταυτόχρονα” (και λοιπές… άρες, μάρες κουκουνάρες). Ε, στην πραγματικότητα, αν το πάμε έτσι… ο “λαός” αποδείχτηκε σχεδόν αδιόρθωτος, ηλίθιος, παρτάκιας, παραπληροφορημένος και (πάνω απ΄όλα) μαζόχας / αυτόχειρας… που δεν έστειλε κανένα “σοφό” μήνυμα.
Χμ… Ίσως υπερβάλλω, μόνο που δεν υπάρχει ενιαίος “λαός”! Αυτός ο… τσουβαλάτος “λαός” δηλαδή, περιλαμβάνει και το 1/10 του πληθυσμού που ψήφισε συνειδητά τον φασισμό, ή όσους ψήφισαν τον Μπέο στο Βόλο και γενικά τους χειρότερους στις δημοτικές εκλογές, λόγω πελατειακών σχέσεων ή προσωπικών συμφερόντων του καθενός, κ.ο.κ. (Δείτε: Στον Πειραιά πρώτος ο Μαρινάκης, στο Βόλο ο Μπέος και η Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα. Θέλετε και σχόλιο;)
Πρέπει λοιπόν να δούμε όλες τις πλευρές του θέματος, χωρίς παρωπίδες. Και υπάρχει, τελικά, η θετική πλευρά του.. αρνητισμού μας, η εξής:
  • Πολύ καλά κάνουμε να… γκρινιάζουμε, ΑΝ η γκρίνια γίνει γόνιμη αυτο-κριτική που θα μειώσει τα λάθη μας! (χεχε)  :mrgreen:
dourou6-1024x680
Ο Παναγιώτης Χατζηστεφάνου έγραψε στο facebook:
Με ρωτάς αν άλλαξε κάτι με τα αποτελέσματα των εκλογών. Θα σου πω το εξής – πριν από δέκα χρόνια, η αριστερά και οι διεκδικήσεις της ήταν περιθωριακές. Σήμερα διεκδικούν άμεσα τον κεντρικό ρόλο στην εξουσία, και αν είχαν καλύτερο επικοινωνιακό επιτελείο και στρατηγική θα είχαν ήδη τα ηνία στα χέρια. Όσο να’ ναι έχουν αλλάξει πολλά. Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι κάποιος που να έχει την παραμικρή, ελάχιστη γνώση από Μ.Μ.Ε. και ο νεοφιλελεύθερος τρόμος θα εξανεμιστεί.

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου