Ετικέτες

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟΣ ΕΠΙΤΑΦΕΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Κύπρος: Επιτάφιος μετά από 57 χρόνια στην Αμμόχωστο

Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και ξένοι διπλωμάτες βρέθηκαν σήμερα στον ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού

Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και ξένοι διπλωμάτες βρέθηκαν σήμερα στον ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να λάβουν μέρος στον στολισμό και τη περιφορά του επιταφίου, μετά από 57χρόνια.
Ο ναος λειτούργησε για τελευταία φορά το 1957 καθώς ο ιερέας αναγκάστηκε να τον εγακαταλήψει παίρνοντας μαζί του και τα ιερά σκεύη για να αποφύγει επιθέσεις των τουρκοκυπρίων. Μετά το 1974 ο ναός έμεινε ερειπωμένος στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου στην οποία τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα δεν επέτρεπαν τη πρόσβαση.

Σήμερα από νωρίς το πρωί δεκάδες πρόσφυγες από την Αμμόχωστο βρέθηκαν στην πόλη τους και στόλιθσαν τον επιτάφιο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Υπολογίζεται ότι από την εκκλησία πέρασαν περίπου 5000 προσκυνητές.

Στην περιφορά θα παραστούν ελληνοκύπριοι πολιτικοί, ο ελληνοκύπριος και ο τουρκοκύπριος δήμαρχος της Αμμοχώστου, πρέσβεις και πολλοί τουρκοκύπριοι.

Η περιφορά αναμένεται να γίνει στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας λόγω των αντιδράσεων ακραίων Τουρκοκυπρίων που απειλούσαν με επεισόδια.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από ελληνοκυπριακά κόμματα που θεωρούν πως υπό συνθήκες συνεχιζόμενης κατοχής δεν θα έπρεπε να γίνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις οι οποίες κατά την άποψη τους δίνουν άλλοθι στη Τουρκία.
Ads by Keep NowAd Options
Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options

Ο Κοινοτάρχης μετέφερε τον σταυρό για μισό χιλιόμετρο
Ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες καθώς και κάτοικοι του χωριού Κάθηκας στη Πάφο της Κύπρου συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί σήμερα για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού από τον Ιησού Χριστό από το Πραιτόριο στον Γολγοθά. Το έθιμο συνεχίζεται για περισσότερα από 40 χρόνια δήλωσε ο Κοινοτάρχης του Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας ο οποίος μετέφερε το Σταυρό.
Ο κ. Τούρβας περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής αλλά και κατοίκων της κοινότητας διένυσε πορεία μήκους μισού χιλιομέτρου περίπου, από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι και την Παναγία την Ευαγγελίστρια.
Το έθιμο είπε “τηρείται ευλαβικά από τους κατοίκους της Κοινότητας κάθε Μεγάλη Παρασκευή”.
Παλαιότερα το Σταυρό μετέφερε ο αείμνηστος ιερέας της κοινότητας Σάββας Παπασάββας, ο οποίος είχε μεταφέρει το έθιμο από τους Άγιους Τόπους τους οποίους επισκέφτηκε ένα Πάσχα.
Ο κ. Τούρβαςανέφερε πως πρόκειται για μια παράδοση την οποία η κοινότητα παρέλαβε, την συνεχίζει και θα την παραδώσει στις νεότερες γενιές, σημειώνοντας πως ο κόσμος συμμετέχει σ’ αυτό το έθιμο, το οποίο παρακολουθούν επισκέπτες από τις άλλες πόλεις του τόπου μας, αλλά και από το εξωτερικό.

Πηγή : protothema.gr 
================================================================
β) Μετά την λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό ξέσπασαν ανηλέητες πολιτικές κόντρες μέσω Facebook
19/4/14 | 1 σχόλια | 0 απαντήσεις | 78 εμφανίσεις

- Μετά από την ολοκλήρωση της χθεσινής κατανυκτικής λειτουργίας ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων
- Μερίδα του πολιτικού φάσματος, αλλά και απλοί πολίτες μιλούν για έμμεσο κλίμα αναγνώρισης των κατεχομένων
- Η εκατέρωθεν επιχειρηματολογία μέσω Facebook και κάποια τ/κ σχόλια
- Η θέση του αρχιεπισκόπου και το show που εξυπηρετεί “πολιτικές σκοπιμότητες”

Κλίμα αντιπαράθεσης στα social media, αναφορικά με την χθεσινή κατανυκτική ομολογουμένως λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όπου έγινε η περιφορά του Επιταφίου, χωρίς παρατράγουδα, ενώ εκπρόσωπος του Eastern University παρέδωσε χθες κατά την τελετή το κλειδί του ναού “στους νόμιμους κατόχους, εκεί όπου ανήκει”, όπως είπε.
Τη Θεία Λειτουργία και περιφορά του Επιταφίου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού παρακολούθησαν περίπου τέσσερις χιλιάδες πιστοί, με δέος και κατάνυξη, ενώ ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου δήλωσε ότι: “Ήταν ένα θαύμα που φάνταζε αδύνατο…”.
Ωστόσο, πολλοί συμπολίτες μας έχουν διαφορετική γνώμη, όπως αποτυπώνεται στις αναρτήσεις στο facebook, με το γάντι στα social media να το σηκώνουν οι υπερασπιστές της λειτουργίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, χαιρετίζοντάς την ως ένα πρώτο σημαντικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Ads by Keep NowAd Options
Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options
Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options
Ads by Keep NowAd Options
Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options
Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
«Τα show δεν μου αρέσουν» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος φιλοξενήθηκε σε μεσημεριανή εκπομπή.
Το γεγονός ότι επιτρέπεται να λειτουργήσει μια εκκλησία, κλειστή για δεκαετίες είναι θετικό όπως θετικός είναι και ο διάλογος που έχει η Αρχιεπισκοπή με τον Μουφτή.
Ωστόσο η περιφορά σε γειτονιές οι οποίες δεν έχουν ούτε ένα σπίτι που να κατοικούν χριστιανοί (πλέον) δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος άφησε να νοηθεί ότι πρόκειται για «πολιτική εκμετάλλευση» του όλου γεγονότος.
newsit.com.cy
===================================================================
Γ)
Τρεις Ε/κ νοσηλεύονται στα κατεχόμενα μετά τον Επιτάφιο στον Εξορινό – Ο ένας σοβαρά στην εντατική – Τουρκικές σημαίες και πανό από τ/κ εθνικιστές
19/4/14 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 91 εμφανίσεις

- Τρεις Ε/κ νοσηλεύονται από χθες στα κατεχόμενα – Ένας σε σοβαρή κατάσταση, νοσηλεύεται στην εντατική, μετά από καρδιακό επεισόδιο – Ήταν μέρος των περίπου 4.000 συμπολιτών μας που επέλεξαν να πάνε στον Επιτάφιο στο Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό – “Δυναμική” παρουσία με σημαίες και πανό των λιγοστών “Γκρίζων Λύκων” και του “Συνδέσμου Μουτζαχεντίν”

Το μήνυμα που έστειλε ψες η τέλεση της Ακολουθίας του Επιταφίου στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού είναι ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να επιδεικνύουν ανοχή η μια στην άλλη ανεξάρτητα από τις διαφορές τους στο διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τον ούτω καλούμενο δήμαρχο Αμμοχώστου Οκτάι Καγιάλπ. Αναφερόμενος στη λειτουργία, ευχήθηκε όπως πραγματοποιηθεί παρόμοια τελετή και στις ελεύθερες περιοχές για τους Τ/κ. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γραφείου θρησκευτικών υποθέσεων Φουάτ Τοσούν δήλωσε ότι ο διάλογος μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών είναι σημαντικός, προσθέτοντας ότι η ψεσινή λειτουργία είναι απόδειξη αυτού του διαλόγου. Εξάλλου, όπως δήλωσε αργά χθες το βράδυ στο ΚΥΠΕ ο κ. Καγιάλπ, τρεις Ελληνοκύπριοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου από ψες το βράδυ. Ένας άνδρας υπέστη καρδιακό επεισόδιο και νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα ενώ δύο γυναίκες ένιωσαν αδιαθεσία και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Και οι τρεις βρίσκονταν, μαζί με χιλιάδες άλλους συνανθρώπους τους, στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού όπου παρακολουθούσαν την Ακολουθία του Επιταφίου. Η μία Ε/κ είχε χαμηλή πίεση και η άλλη πόνους στο στομάχι, σύμφωνα με τον κ. Καγιάλπ. Χτες, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στο χώρο γύρω από την κατεχόμενη εκκλησία, κάποιοι ύψωσαν τουρκικές και «τ/κ» σημαίες, αντιδρώντας στα όσα διαδραματίζονταν ενώ ομάδα νεαρών του συνδέσμου μουτζαχεντίν κρατούσαν πανό με φωτογραφίες «μαρτύρων».
newsit.com.cy
Category: Ειδησεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου