Ετικέτες

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Κομάντος αβέρτα στέλνει το Παρίσι



ΜΑΛΙ Αλλους 2.500 άντρες των ειδικών δυνάμεων αποστέλλει στην αφρικανική χώρα η Γαλλική κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τα δύσκολα μελλούμενα
 Της Μαργαρίτας Βεργολιά-http://www.efsyn.gr/?
 Μιθριδατικά η σοσιαλιστική ηγεσία του Παρισιού προσπαθεί να προετοιμάσει την ψυχολογία της κοινής γνώμης στη Γαλλία για τα μελλούμενα στις νέες «περιπέτειές» της στα πρώην αποικιοκρατούμενα αφρικανικά εδάφη, καθώς η στρατιωτική της επιχείρηση κατά ισλαμιστών εξτρεμιστών στο βόρειο Μάλι συνεχίζεται -από χθες και με τις «ευλογίες» του Σ.Α. του ΟΗΕ- για έκτη συνεχή ημέρα…


«Η επέμβασή μας στο Μάλι, που γίνεται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, θα τερματιστεί όταν θα έχουν αποκατασταθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στη δυτικοαφρικανική χώρα», διεμήνυσε χθες με νόημα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, από το Αμπου Ντάμπι όπου πραγματοποιεί περιοδεία.

Λίγο νωρίτερα, πηγές από το γαλλικό υπουργείο Αμυνας άφηναν να διαρρεύσουν στον Τύπο σχέδια για την εν ευθέτω χρόνω σταδιακή ανάπτυξη 2.500 στρατιωτών στο Μάλι, υπερτριπλασιάζοντας έτσι τη γαλλική δύναμη που έχει ήδη αναλάβει δράση στην περιοχή, ενώ φάλαγγα 40 τεθωρακισμένων, μεταξύ αυτών τανκς και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έκανε -επικοινωνιακή και μη- «απόβαση» στην πρωτεύουσα Μπαμάκο από τη γειτονική Ακτή του Ελεφαντοστού.

«Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι η Γαλλία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα στον αγώνα της κατά της Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ», παρατηρεί η πολιτική επιθεώρηση «Stratfor». «Παράλληλα, το Παρίσι στέλνει σαφές μήνυμα ότι περιμένει από τα αφρικανικά κράτη που έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν στην επιχείρηση να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας και να συνδράμουν στην προσπάθεια ενεργά».

Ο προβληματισμός στο Παρίσι πλέον περισσεύει για το ενδεχόμενο τυχόν καθυστέρησης στη μετάβαση στην επόμενη επιχειρησιακή φάση -από τους γαλλικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε μια χερσαία επιχείρηση-, που ίσως δώσει στους ισλαμιστές εξτρεμιστές την ευκαιρία να βρουν δίοδο διαφυγής στην έρημο και στις ορεινές περιοχές, να ανασυνταχθούν και να εξαπολύσουν αντεπιθέσεις.

Ηδη, οι πρόσκαιρες στρατιωτικές επιτυχίες των Γάλλων στο βόρειο Μάλι -με την εκδίωξη των ένοπλων ισλαμιστών από στρατηγικής σημασίας πόλεις, όπως το Γκάο και το Τιμπουκτού- σχεδόν αντισταθμίστηκαν με την κατάληψη της κομβικής πόλης Ντιαμπάλι από τους ισλαμιστές, κατά την υποχώρησή τους, στα δυτικά της χώρας.

Παρ” όλα αυτά, η ανάπτυξη της αφρικανικής δύναμης 3.300 ανδρών στο Μάλι -που το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε σχεδόν απρόθυμα στα τέλη Δεκεμβρίου, με προοπτική έναρξης τις αρχές του φθινοπώρου, αλλά αυτή τώρα επισπεύδεται λόγω των εξελίξεων, υπό την προσταγή της Γαλλίας- δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί τόσο γρήγορα όσο επιτάσσουν οι καταστάσεις.

Εκφράζοντας περισσότερο την προσωπική επιθυμία του παρά μια ρεαλιστική προοπτική, ο Φρανσουά Ολάντ τοποθέτησε χρονικά την άφιξη των -αμφιβόλου αποτελεσματικότητας- αφρικανικών ενισχύσεων περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας…

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, παρακολουθούν από απόσταση ασφαλείας τις εξελίξεις, συνδράμοντας μόνον με επιμελητειακή υποστήριξη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως ξεκαθάρισε χθες νέτα σκέτα ο -περιοδεύων στην Ευρώπη- Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Πανέτα.

Το «συμμαχικό» κενό καλούνται τώρα να αναπληρώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, που κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη αναμένεται να αποφασίσουν (σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών) μια εσπευσμένη έναρξη της 15μηνης αποστολής της Ε.Ε. στο Μάλι, με την ανάπτυξη 500 Ευρωπαίων στρατιωτών για την υποστήριξη της αφρικανικής δύναμης επέμβασης και την αναδιοργάνωση του εγχώριου στρατού.

Στο μεσοδιάστημα, μπροστά στον ορατό πια κίνδυνο περιφερειακής διάχυσης της κρίσης, η Αλγερία έκλεισε χθες τα νότια σύνορά της με το βόρειο Μάλι, ενώ το ίδιο έκανε από τα δυτικά και η Μαυριτανία -την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση στη δυτικοαφρικανική χώρα κλιμακώνεται, με περισσότερους από 150.000 πρόσφυγες να έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες και άλλους 230.000 χιλιάδες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα μέτωπα των μαχών…

Μουδιασμένοι οι Παριζιάνοι, από την άλλη, βλέπουν ομάδες στρατιωτών να ξαναρχίζουν τις περιπολίες σε ιστορικά μνημεία και κεντρικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, υπό τον φόβο αντιποίνων, καθώς η μία μετά την άλλη ισλαμικές οργανώσεις, από τη σομαλική αλ Σααχάμπ έως τους Αφγανούς Ταλιμπάν, καταδικάζουν απερίφραστα τη στάση της Γαλλίας.

Μοιραία, μετά την ευρεία πολιτική συναίνεση στη στρατιωτική επιχείρηση στο Μάλι, έχουν αρχίσει τώρα να ακούγονται οι πρώτες επικριτικές φωνές στο Παρίσι. «Ο πρόεδρος Ολάντ πήρε τη σωστή απόφαση για την επέμβαση στο Μάλι, αλλά η Γαλλία δεν μπορεί να μείνει μόνη της», σχολιάζει σε κύριο άρθρο του ο διευθυντής της έγκριτης «Le Monde», Αλέν Φρανσόν. «Η επιχείρηση Σερβάλ» -όπως είναι γνωστή στη Γαλλία- υπογραμμίζει, «δεν θα πρέπει να συνεχιστεί επί μακρόν».

«Στο Μάλι, δεν υπήρξε καμία από τις προϋποθέσεις για νίκη», είπε μασώντας λιγότερο τα λόγια του ο δεξιός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, συντασσόμενος στο ίδιο μέτωπο με τον ηγέτη της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν και τον Νοέλ Μαμέρ των Οικολόγων. «Η Γαλλία», υπογραμμίζει, «θα πρέπει να πάρει μαθήματα από τους πολέμους που προηγήθηκαν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Λιβύη, οι οποίοι λειτούργησαν σαν αλυσίδα, με τον καθένα να δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αρχίσει ο επόμενος»…

m.vergolia@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου