Μπορεί ο διαγωνισμός για την αγορά του προηγμένου MiG-35 από την Ινδία να κόλλησε το 2010, τώρα όμως το αθάνατο μαχητικό αναμένεται να πετάξει στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο. Μόσχα και Κάιρο προωθούν την υπογραφή σειράς συμβάσεων, ύψους 3 δις δολαρίων για την παροχή πολεμικού υλικού, μεταξύ των οποίων και την αγορά 24 νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών MiG-35, από αυτή την στρατηγικά σημαντική χώρα της Μέσης Ανατολής.
Αναμφίβολα, η πώληση του MiG-35, η οποία συζητήθηκε κατά την επίσκεψη της ρωσικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας στην Αίγυπτο τον Απρίλιο, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, στις σχέσεις Καΐρου και Μόσχας. Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Μιχαήλ Ριγιάκοφ, μέλος της ρωσικής στρατιωτικής συμβουλευτικής ομάδας κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου το 1973, δήλωσε στην A lAhram Weekly του Καΐρου ότι πολύ σύντομα θα κλείσουν όλες οι συμβάσεις και πως Κάιρο και Μόσχα τα έχουν βρει.
Επειδή, η κυβέρνηση της Αιγύπτου ήταν ακόμη προσωρινή, τότε οι δύο αντιπροσωπείες κατέληξαν σε προφορική συμφωνία. Οι Ρώσοι στοιχημάτισαν στην εκλογική νίκη του στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, επιδιώκοντας την εφαρμογή της συμφωνίας από την αρχή της θητείας του και τελικά, ο Αλ Σίσι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, αναλαμβάνοντας την εξουσία, πριν από λίγες ημέρες.
Το πεδίο εφαρμογήςτης συμφωνίαςδεν αποκλείεται να διευρυνθεί, συμπεριλαμβάνοντας περαιτέρω αμυντικό εξοπλισμό, όπως μαχητικά ελικόπτερα Mi-35, αντιαρματικούς πυραύλους κα ισυστήματα διαχείρισης παράκτιας άμυνας.
Υψηλές προδιαγραφές
Η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία, ως επί το πλείστον εξαρτημένη από τα παρωχημένα πλέον αμερικανικά μαχητικά F-16, έχει κάθε λόγο να είναι ενθουσιασμένη με το νέο ρωσικό μαχητικό αεροπορικής υπεροχής. Το νέο MiG, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε αεροπορική επίδειξη στη Μπανκαλόρι το 2007, θεωρείται μαχητικό πολλαπλού ρόλουμε καλές δυνατότητες σε καταστάσεις «αέρας – αέρας» και «αέρας - επιφάνεια» και σε επιθέσεις ακριβείας σε στόχους εδάφους, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Η εξαγωγική έκδοση του μαχητικού, θα είναι εξοπλισμένη με το ραντάρ «Zhuk-A» με κεραία ενεργής διάταξηςηλεκτρονικής σάρωσης (ραντάρ AESA), ενώ ταυτόχρονα το αεροσκάφος είναι συμβατό με τα ρωσικά όσο και με τα δυτικά οπλικά συστήματα.
Οι επικριτές του λένε ότι το MiG-35 είναι απλά ένα MiG-29 με νέα εμφάνιση, στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ βελτιωμένο, 30% μεγαλύτερο, και σύμφωνα με τις τεχνικές δυνατότητες και τον εξοπλισμό του, μπορεί άνετα να ενταχθεί στην «πέμπτη γενιά» μαχητικών.
Δεν είναι μόνον ένας άσος στην αερομαχία– μπορεί να παρακολουθεί τριάντα και να επιτίθεται σε οκτώ στόχους ταυτόχρονα εξουδετερώνοντας επιθετικά αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ,- αλλά μπορεί να καταστρέψει θαλάσσιους στόχους και στόχους επιφανείας από μεγάλη ακτίνα, καθώς επίσης και να διεξάγει αποστολές αναγνώρισης. Διαθέτει και ορισμένα χαρακτηριστικά τεχνολογίας απόκρυψης ίχνους (stealth).
Η Ρωσία έχει υπογράψει συμβόλαιο 473 εκατ. δολαρίων για 16 μαχητικά MiG-35, οι παραδόσεις των οποίων αρχίζουν το 2016. Σύμφωνα με την αεροπορική βιομηχανία «ΟΑΚ» (συνενώνει τις μεγαλύτερες αεροναυπηγικές εταιρείες στη Ρωσία) «σε σύντομο χρονικό διάστημα» αναμένεται η προμήθεια περίπου 100 MiG-35.
Επιστροφή στην καρδιά της Μέσης Ανατολής
Πάντως εάν η πώληση των 24 μαχητικών στο Κάιρο προχωρήσει, θα πρόκειται για ένα γεγονός στρατηγικής σημασίας, που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ρωσίας στην καρδιά της Μέσης Ανατολής- μετά από 40 χρόνια διπλωματικής ερήμου. Το 1972 ο αιγύπτιος πρόεδρος, Ανουάρ Σαντάτ, είχε εκδιώξει πάνω από 17.000 Σοβιετικούς στρατιωτικούς συμβούλους από τη χώρα, ενώ προχώρησε στη σύναψη μιας αντιλαϊκής συμμαχίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.


Ένα τέτοιο deal, δίνει ένα σήμα εξασθένησης της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή, προσθέτοντας παράλληλα ένα ακόμη επίτευγμα της Ρωσίας- μετά τη Συρία και την Κριμαία-στη στρατηγική διαμάχη Μόσχας- Δύσης. Σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές του Ινστιτού του Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Γιφτάχ Σαπίρ, Ζβι Μάγκεν και Γκολ Περελ. 
«Η Ρωσία έχει ορίσει τη Μέση Ανατολή, ως ένα ακόμη μέτωπο εναντίον της Δύσης, προκειμένου να εξισορροπήσει εν μέρει, τις πιέσεις στην Ανατολική Ευρώπη....Οπότε είναι σαφές, το ενδιαφέρον της Ρωσίας για συμφωνία πώλησης όπλωνμε την Αίγυπτο, καθώς θα μπορούσε νααναβαθμίσεισημαντικά τη διεθνήθέση της,και να χρησιμεύσει ωςκαλό παράδειγμα για επέκταση της συνεργασίας με τις άλλεςχώρες της περιοχής».
Εξάλλου, οι ισραηλινοί πιστεύουν ότι η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στην αμερικανική πολιτική και διπλωματία στη Μέση Ανατολή, και μια άμεση άρνηση στην Ουάσιγκτον. Τοπικός αναλυτής χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «Ήττα του Ομπάμα στην Αίγυπτο από τον Πούτιν».
Ποιος θα πληρώσει την αγορά;
Είναι γνωστό ότι η Αίγυπτος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση. Από τη δεκαετία του 70, όταν έφυγαν οι Ρώσοι, η άμυνα της χώρας καλύπτεται από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2013 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα «επαναξιολογήσουν» την αμυντική βοήθεια προς την Αίγυπτο, αναστέλλοντας μέρος αυτής, λόγω του νόμου που απαγορεύει την παροχή οπλισμού σε καθεστώτα που ανέρχονται στην εξουσί αύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η ικανότητα της Αιγύπτου για αυτοχρηματοδότηση μιας τέτοιας αγοράς είναι αμφίβολη. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρονται πρόθυμοι να πληρώσουν για τα MIG, αλλά το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αν θα το πράξουν τελικά!
Και οι δύο δικτατορίες του κόλπου είναι σταθερά προσδεμένες στο αμερικανικό άρμα, τον τελευταίο καιρό, όμως, έχουν προσπαθήσει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα. Οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν μεν ανοιχτά τους φονταμενταλιστές ισλαμιστές στη Συρία, για να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, απογοητεύτηκαν όμως όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν στροφή στο συριακό, αποφασίζοντας να μην επιτεθούν στη Δαμασκό.

Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία ανησυχεί για το αμερικανικό άνοιγμα προς τον μεγάλο της εχθρό, το Ιράν, και βλέπει την ενίσχυση της Αιγύπτου, (η οποία είναι η μόνη αραβική χώρα–μετά την εξουδετέρωση του Ιράκ - που μπορεί να αποτελέσει φόβητρο για τους Πέρσες) ως συμφέρουσα για το Ριάντ.
Ωστόσο, ακόμη και αν η χρηματοδότηση με τα πετροδολάρια δεν φτάσει ποτέ, αυτό δεν σημαίνει ότι η Μόσχα θα κάνει πίσω από αυτή την στρατηγικής σημασίας ευκαιρία.Το ρωσικό καρτέλ εξαγωγής όπλων, η Rosoboronexport, έχει καταγράψει πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, βασιζόμενο στην εύκολη χρηματοδότηση από τη ρωσική κυβέρνηση. Ο Σεργκέι Τσιμίσοφ, Ρώσος αξιωματούχος στον τομέα των εξοπλισμών, δήλωσε στην εφημερίδα του Κουβέιτ Αλ-Ρέι ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να δείξει «μεγάλη ευελιξία» στις πληρωμές, εφόσον ενδιαφέρεται για την εδραίωσητης σχέσης τηςμε το Κάιρο.
Μια χαμένη ευκαιρία για την Ινδία
Όταν τοMiG-35 προσφέρθηκε στην Ινδία, το κύριο πρόβλημαήταν η έλλειψη στήριξης του προγράμματος από το κράτος. Το γεγονός αυτό στάθηκε εμπόδιο στην εξασφάλιση παραγγελιών από το εξωτερικό.
Το δεύτερο θέμα ήταν η συντήρηση των μαχητικών. Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας Kommersant, για την επισκευή του κινητήρα απαιτούνται τουλάχιστον 2000 ώρες και για την συνολική διάρκεια ζωής 4.000 ώρες, το RD-33 όμως δεν πληρούσε αυτές τις παραμέτρους.
Τώρα και τα δύο αυτά θέματα έχουν διευθετηθεί, και το αεροπλάνο είναι έτοιμο για απογείωση. Σημειώνεται ότι και η Σερβία έχει υπογράψει σύμβαση αγοράς των MIG -35.
Πάντως, το ερώτημα που τίθεται είναι, αν η Ινδία θα μετανιώσει που δεν αγόρασε τα MiG-35, με το καθένα να κοστίζει μόλις 30-40 εκατ. δολάρια, σε αντίθεση με τα Rafale που επέλεξε τελικά, και των οποίων η τιμή ξεκινά από τα 100 εκατ. δολάρια και πάνω. 
Η Ρωσία Τώρα