Ετικέτες

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ελλάδα. Μήλον έριδος και σημείο αναφοράς





Η Βουλγαρία χωρίς κυβέρνηση. Η Αλβανία έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα και αστάθεια. Η ΠΓΔΜ είναι σε αποσύνθεση. Η Ρουμανία φοβάται και κοιτάει προς Ρωσία μεριά. Η Σερβία και η Ουγγαρία έχουν αντίθεση με την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει τεράστια εσωτερικά προβλήματα και θέματα σταθερότητας και εμπιστοσύνης.


Η Ελλάδα ως δεμένη στα άρματα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αποτελεί σημείο αναφοράς για την Δύση. Εξ΄ού και οι επισκέψεις από J.Stavridis, οι δηλώσεις για πιθανή επίσκεψη J.Kerry, οι δηλώσεις στήριξης από την Ε.Ε. (καρότο και μαστίγιο) καθώς και οι προσεγγίσεις κατά επανάληψη από την Ρωσία προς την αντιπολίτευση (κατά κύριο λόγο).


Δεν προκαλεί εντύπωση. Θα επαναλάβουμε πώς τα κοιτάσματα ενέργειας της χώρας καθώς και η γεωγραφική της θέση την καθιστά ένα κομμάτι της Μ.Ανατολής όσον αφορά την σημαντικότητα και την στρατηγική της θέση (εφόσον η Τουρκία έχει κριθεί αναξιόπιστη και το χρωστάμε στον Ερντογάν αυτό). Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μερικός τροφοδότης της Ε.Ε. χωρίς προβλήματα που έχει η περιοχή της Ισλαμικής ανατολής, ενώ είναι εντός Ένωσης και θα υπάγεται (καλύτερα υπακούει) σε διαταγές από Βρυξέλλες, χωρίς καμία δυνατότητα άσκησης εθνικής πολιτικής λόγω μνημονίου.


Όσο τα θέματα εντείνονται σε Ουκρανία και Μ.Ανατολή και μέχρι να ιδρυθεί και να οριοθετηθεί το Κουρδιστάν όπως θέλουν να γίνει, η άντληση αερίου και πετρελαίου από την Ελλάδα είναι καίριας και άκρως στρατηγικής σημασίας.


Πολλοί ίσως μειδιάσουν και κοροϊδέψουν για το πώς μετράμε την αξία της Ελλάδος αυτή την στιγμή ως σημασία σε γεωοικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Ίσως να ξεχνούν πως η χώρα μας , έχει ίδιο θρήσκευμα (Χριστιανισμό), έχει ίδια κουλτούρα πάνω κάτω πλέον (Δυτικά πρότυπα), είναι μέλος σε ένα χώρο της Δύσης (Ευρώπη) και έχει τα ίδια γεωγραφικά χαρακτηριστικά με την Τουρκία (σύνορα με 3 ηπείρους). Προσθετικά όλων αυτών έχει όπως είπαμε άμεση εξάρτηση και σύνδεση με κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης και φυσικά διαθέτει ενέργεια.

Η δήλωση της Χ.Κλίντον το 2012 , πώς τα αποθέματα στο Αιγαίο είναι "εθνικής σημασίας" για τις ΗΠΑ, είχαν συγκεκριμένο σκοπό αναφοράς. Πόσο μάλλον μετά τον αποκλεισμό και εξαναγκασμό από την Ρωσία στο θέμα παροχής ενέργειας μέσω Ουκρανίας προς Ε.Ε. Τα πράγματα θα "τρέξουν" τώρα όσον αφορά τα ενεργειακά στην Ελλάδα.Ήδη γίνεται διαγωνισμός για αναθέσεις στο Ιόνιο πέλαγος.

Υπάρχει όμως και μια σειρά αντι-επιχειρημάτων που δείχνουν πως εκείνος που θα μείνει εκτός αυτού του χορού γύρω από εμάς, θα αντιδράσει με ευθείες ή και παρασκηνιακές παρεμβάσεις. Υπάρχουν αρκετοί για παράδειγμα που θεωρούν πως επειδή η Ρωσία βρίσκεται πίσω σε αυτό το παιχνίδι θα υποκινήσει καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές που έγιναν από ΗΠΑ το 2003-2008 στην Ελλάδα (υποκλοπές, κάψιμο Αθήνας κτλ). Η θεωρία, λέει πως θα κάνει χρήση ανθρώπων από ακραία πολιτικά κόμματα.

Η συνέχεια αυτής της θεωρίας είναι πώς η Τουρκία που νιώθει πως απομονώνεται τόσο απο την Κύπρο όσο και απο την Ελλάδα , θα κινηθεί με βίαιο τρόπο για δημιουργία επεισοδίων με σκοπό την βίαιη κατάκτηση νήσων έτσι ώστε να έχει πόδι σε ζώνες εκμετάλλευσης ή έστω την απόσπαση δικαιώματος συνεκμετάλλευσης κατά το "γνωστό" 60-20-20 που θα λαμβάνει η εταιρία εξόρυξης και κάθε χώρα ώς μερίδιο.


Τι σημαίνουν όλα αυτά όμως από πλευράς ασφαλείας και στρατηγικής; Η Ελλάδα καθίσταται πλέον ως μια χώρα στόχος τόσο για τα παραπάνω που αναφέρθησαν , αλλά και για συμφέροντα πιο μικρά που θα υποκινούνται πλέον από Αραβικά συμφέροντα (το Κατάρ, η Σ. Αραβία, το Κουβέιτ δεν είναι τυχαία στην χώρα). Θα είναι ίσως ακόμα και στόχος για Βαλκανικές χώρες και ακραίες οργανώσεις (UCK) στο μακρύ μέλλον αν είναι όντως η Ελλάδα παραδίδει ενέργεια στην Ευρώπη σε μεγάλο ποσοστό. Η Ελλάδα χρειάζεται μια στρατηγική ασφαλείας σε σχέσεις αλλά και σε ιδανική αντιμετώπιση καταστάσεων με ικανότητα καλής πρόβλεψης πριν συμβεί κάτι.

Θα επαναλάβουμε πως τα παραπάνω είναι σενάρια ανάλυσης πάνω σε ήδη διαμορφωμένα δεδομένα. Οι πιθανότητες να συμβούν ή να μην συμβούν είναι εξίσου μοιρασμένες, με τις παραμέτρους να αλλάζουν καθημερινά.


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA group


===================================================================

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2014.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου