H
ελληνική παροικία της Κωνσταντινούπολης ετοιμάζεται να ιδρύσει ιδιωτικό
Πανεπιστήμιο, φιλοδοξώντας να αποτελέσει πόλο έλξης ακαδημαϊκών απ'
όλον τον κόσμο.
Τα
μαθήματα θα διδάσκονται στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά και ο χώρος
όπου θα στεγαστεί το πανεπιστήμιο είναι το Ελληνικό Λύκειο Merkez στη
συνοικία Beyoglu της Πόλης.Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2011 όταν το τουρκικό κράτος πήρε την ιστορική απόφαση επιστροφής της ακίνητης περιουσίας στα ιδρύματα των μειονοτήτων που ζουν στην χώρα και τα οποία είχαν δημευθεί πριν από 75 χρόνια. Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Yeni Yuzil, η Ersi Abaci Kalfaoglu εξελέγη διευθύντρια του Λυκείου του Ιδρύματος.
Μόλις έγινε γνωστή η πρωτοβουλία, υπήρξε μεγάλη υποστήριξη μέσα και έξω από την κοινότητα ενώ είχε και την πλήρη υποστήριξη του Ανώτερου Συμβουλίου Παιδείας της Τουρκίας. Τώρα απομένει να λυθούν μερικά διαδικαστικά θέματα ώστε το κτίριο να χρησιμοποιηθεί σαν Πανεπιστήμιο αλλά η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων βοηθά ήδη για την επίλυσή τους.
Η Α.Kalfaoglu πιστεύει ότι η δημιουργία αυτού του Πανεπιστημίου θα προσελκύσει Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες ακαδημαϊκούς απ’ όλο τον κόσμο και θα δημιουργήσει ένα ρεύμα επιστροφής στην Τουρκία διακεκριμένων επιστημόνων. “Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με κάποιους πολύ γνωστούς ακαδημαϊκούς”, τόνισε η πρύτανης.
Η Ελληνική Κοινότητα της Κωνσταντινούπολης αντιμετωπίζει το πρόβλημα ερημωμένων και εγκαταλελειμμένων σχολείων λόγω έλλειψης μαθητών και αυτά τα κτίρια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τις πανεπιστημιακές σχολές.
“Το βασικό μας πρόβλημα, λέει η πρύτανης, είναι ο προϋπολογισμός. Χρειαζόμαστε πολλά χρήματα για την ανακαίνιση των κτιρίων και σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με άλλα ελληνικά ιδρύματα γι΄αυτό τον σκοπό.Αυτό το Πανεπιστήμιο,τόνισε ,δεν θα είναι ανοιχτό μόνο για τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας. Είναι το σχέδιο ενός Ιδρύματος που θα ωφελήσει όλη τη χώρα. Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι η ενδυνάμωση της ελληνοτουρκικής φιλίας, μέσω της επιστήμης.”
Άποψη του ιστορικού ελληνικού σχολείου που θα στεγάσει το πανεπιστήμιο, στην περιοχή Galata.
Ο Λάκης Βίνγκας, εκπρόσωπος των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία τόνισε ότι το πρόγραμμα πρέπει να υποστηριχθεί.< Η ανάπτυξη των μειονοτικών κοινοτήτων βοηθά την ανάπτυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας και αποδεικνύει την αρμονία που υπάρχει σε μια κοσμοπολίτικη κοινωνία,υπογραμμίζει ο Λ. Βίνγκας τονίζοντας ότι προσπαθεί να συνεισφέρει σε κάθε τι που προωθεί αυτό τον στόχο.Μόνο έτσι μπορούμε να αναπτύξουμε μια νέα και ισότιμη κοινωνία καταλήγει.
Μετά την λειτουργία του Δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο αυτή η είδηση μας φέρνει ελπίδα και αισιοδοξία !
επταημέρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου