Το ΝΑΤΟ καλεί ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράκ να καταστρέψουν τα χημικά τους όπλα
Οκτωβρίου 10, 2011 — ΛουκάςΚαθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει τον προϋπολογισμό των χωρών σε παγκόσμια κλίμακα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε από το βήμα της τελευταίας μέρας της ετήσιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στο Βουκουρέστι από τις 7 Οκτωβρίου, ότι τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό ενός κράτους αυξάνουν και την τρωτότητά του.
Επίσης, στη Συνέλευση υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα για την «αντιμετώπιση βιολογικών και χημικών απειλών», με το οποίο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράκ καλούνται να προβούν σε πλήρη καταστροφή του αποθέματος χημικών όπλων που διαθέτουν. Το ψήφισμα απευθύνει, επίσης, έκκληση προς όλες εκείνες τις χώρες που δεν έχουν δηλώσει πως κατέχουν χημικά και βιολογικά όπλα να το πράξουν και να τα καταστρέψουν άμεσα, αλλά και προς όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να στηρίξουν τις προσπάθειες κατά της απειλής των βιολογικών και χημικών όπλων και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν τρομοκρατικών απειλών.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ντέιβιντ Σκοτ, στην τοποθέτησή του στις εργασίες της συνεδρίασης επισήμανε ότι το ψήφισμα αυτό αποτελεί ένα σήμα πως θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των χημικών και βιολογικών απειλών. “Η βελτίωση των μέτρων και των μηχανισμών ασφαλείας είναι σημαντική κι έχει έρθει η ώρα για να γίνει αυτό. Τυχόν βιολογική επίθεση θα έχει πολλά θύματα, θα έχει ψυχολογικές συνέπειες στους ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη και θα έχει, επίσης, επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία”, υπογράμμισε ο Αμερικανός γερουσιαστής.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ από την πλευρά του, εστίασε στην ομιλία του στη “στενή σύνδεση μεταξύ της οικονομίας και των στρατιωτικών δυνάμεων”, αφού, όπως είπε, “οι υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές σημαίνουν επίσης και υγιείς πολιτικές ασφάλειας”.
Ο Ράσμουσεν αναφέρθηκε στην ιδέα της “έξυπνης” άμυνας, που είχε αναπτύξει ο ίδιος από τον περασμένο Φεβρουάριο, σε μια συνάντηση για την ασφάλεια, στο Μόναχο, επαναλαμβάνοντας ότι η ιδέα αυτή στηρίζεται σε τρία βασικά στοιχεία: το δυναμικό, τη διασύνδεση και την αποστολή/δέσμευση.
“Θα πρέπει να κάνουμε καλύτερο καταμερισμό καθηκόντων μεταξύ των κρατών-μελών”, τόνισε, επισημαίνοντας πως η επιτυχία στη Λιβύη στηρίχθηκε μόνο στο στρατιωτικό δυναμικό που παρείχαν οι ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η ιδέα της “έξυπνης” άμυνας δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών ή για μοίρασμα των βαρών. Όπως είπε, θα πρέπει να βρεθούν πολυεθνικές λύσεις για κοινά προβλήματα, δεδομένου ότι η θέσπιση προτεραιοτήτων και η συνεργασία ήταν, ανέκαθεν, βασικές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ.
Επίσης, ο Ράσμουσεν δήλωσε “αισιόδοξος” για την πλήρη μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας στο Αφγανιστάν στις τοπικές δυνάμεις έως το 2014, αναγνωρίζοντας ότι μένουν “πολλά να γίνουν” για την εκπαίδευση της αφγανικής αστυνομίας.
Ο Ράσμουσεν υπενθύμισε ότι οι αφγανικές δυνάμεις έχουν ήδη την ευθύνη της ασφάλειας σε επτά επαρχίες όπου “ζει το 25% του αφγανικού πληθυσμού”.
“Περιμένω ο πρόεδρος Καρζάι να ανακοινώσει το προσεχές στάδιο της διαδικασίας μεταβίβασης αργότερα εντός του μηνός”, πρόσθεσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. “Αναμένω ότι μετά το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, το 40% έως 50% του πληθυσμού του Αφγανιστάν θα ζει σε περιοχές όπου οι αφγανικές δυνάμεις θα έχουν την ευθύνη της ασφάλειας”, διευκρίνισε.
Ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, με τον πρόεδρο της ρουμανικής Γερουσίας Μίρτσεα Γκεοάνα, όπως και με την πρόεδρο της ρουμανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Ρομπέρτα Αναστάσε. θα έχει, επίσης, συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας Τέοντορ Μπακόσνκι και τον υπουργό Άμυνας Γκάμπριελ Οπρέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου