Ετικέτες

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Αρχαιολογικός μακεδονικός θησαυρός κατασχέθηκε σε χέρια αρχαιοκαπήλων



ΚΥΡΙΑΚΉ, 9 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

Αρχαιολογικός μακεδονικός θησαυρός κατασχέθηκε σε χέρια αρχαιοκαπήλων

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό
Αρχαιολογικός μακεδονικός θησαυρός κατασχέθηκε σε χέρια αρχαιοκαπήλων 
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εν μέσω των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο μπροστά στο μακεδονικό θησαυρό
Παρουσία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου άνοιξε απόψε το βράδυ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το μεγάλο σακ - βουαγιάζ με τους θησαυρούς της αρχαίας Μακεδονίας, που κατασχέθηκαν το πρωί σε χέρια αρχαιοκαπήλων στη Θεσσαλονίκη. 
Τέσσερα κράνη, δύο χρυσά προσωπεία με εμφανή τα χαρακτηριστικά του νεκρού, μεγάλος αριθμός άλλων χρυσών προσωπείων, επιστομίων, δύο χρυσά πέλματα και χρυσά κοσμήματα που ράβονταν στα ενδύματα των νεκρών (ταινίες, ρόδακες με το μακεδονικό αστέρι κ. α), χρυσά δακτυλίδια, περόνες, ακόμη και ένα ασημένιο μικρογραφικό κουταλάκι, απλώθηκαν στα τραπέζια των συντηρητών του Μουσείου καθώς τα ξετύλιγαν ένα προς ένα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής και ο υπουργός Πολιτισμού κ.Παύλος Γερουλάνος ήταν επίσης παρόντες μαζί με τους επικεφαλής της Αστυνομίας και της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, στους οποίους οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του εντοπισμού και της κατάσχεσης των αρχαίων πριν να βγουν στο εξωτερικό.
Αγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των αντικειμένων, αφού η καταγραφή τους άρχισε μόλις οι επίσημοι αποχώρησαν από το μουσείο, θα πρέπει ωστόσο να είναι περισσότερα από εβδομήντα (μετρώντας πάντως και κομμάτια τα οποία μπορεί να συνενωθούν στη συνέχεια). Ανάμεσά τους ήταν επίσης ένας γυάλινος αμφορίσκος με εξαιρετικά χρώματα και σχέδια, μία ασημένια φιάλη με τη γνωστή ακτινωτή κόσμηση (αστέρι), μία εκπληκτικής τέχνης τρυφηλόσχημη μικρή οινοχόη, η λαβή της οποίας καταλήγει στο χείλος σε τρία κεφαλάκια λιονταριών, ασημένια κύπελλα, το άνω τμήμα μιας μεγάλης χάλκινης οινοχόης, μικρά πήλινα ειδώλια και... ένα πλαστικό τάπερ γεμάτο με φύλλα χρυσού διακοσμημένα με τα χαρακτηριστικά μακεδονικά μοτίβα.
Η προέλευσή τους είναι μετά βεβαιότητος η κεντρική Μακεδονία, όπως είπε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη. Η περιοχή της Σίνδου αλλά και η περιοχή του Αρχοντικού της Πέλλας έχουν βγάλει τα τελευταία χρόνια παρόμοια αντικείμενα. Μάλιστα η έκθεση για τη Μακεδονία που πρόκειται να εγκαινιαστεί στο Λούβρο στις 13 Οκτωβρίου έχει σαν «σήμα» της, που κοσμεί και την επίσημη πρόσκληση ένα παρόμοιο κράνος πολεμιστή με το χρυσό προσωπείο του από νεκροταφείο της Σίνδου.
Πρόκειται άλλωστε για αρχαιότητες που βρίσκονται μόνον μέσα σε τάφους, αφού ο πολεμιστής θάβονταν πάντα με τα όπλα του ενώ ο πλούτος που απολάμβανε στη ζωή έπρεπε να τον συνοδεύει και στο θάνατο με τα πολυτιμότερα αντικείμενα που είχε στην κατοχή του. Από τον αριθμό των κρανών εξάλλου συμπεραίνεται ότι οι ταφές που συλήθηκαν από τους αρχαιοκάπηλους ήταν τέσσερις. Οσο για την χρονολόγησή τους αρχικά εκτιμώντας οι αρχαιολόγοι θεωρούν, ότι ανάγονται στα τέλη του 6ου π. Χ. αιώνα.
Αμύθητης πραγματικά αξίας χαρακτηρίζεται αυτός ο θησαυρός, για την απόκτηση του οποίου δόθηκε μάχη στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε αστυνομικούς και στους αρχαιοκάπηλους, έξι τον αριθμό από τους οποίους συνελήφθησαν οι δύο. Πρόκειται άλλωστε για μία υπόθεση που απασχολεί την Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας εδώ και ένα χρόνο. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί αναφέρθηκαν πάντως στη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών ώστε να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.
Επίσημη παρουσίαση των αρχαιοτήτων θα γίνει στο προσεχές μέλλον αφού δεχθούν τις πρώτες φροντίδες των συντηρητών _ειδικά τα χάλκινα αντικείμενα χρήζουν άμεσης επέμβασης_ αν και η κατάσταση των περισσοτέρων είναι πολύ καλή.
Η ευχάριστη είδηση ωστόσο της ανεύρεσής τους παρ΄ ολίγον να μη γίνει γνωστή λόγω της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού να προσκαλέσει μόνον την κρατική τηλεόραση αποκλείοντας _ προφανώς χωρίς επιτυχία _ όλο τον υπόλοιπο Τύπο.
(Στη φωτογραφία δεξιά, κράνος πολεμιστή με το χρυσό προσωπείο του από νεκροταφείο της Σίνδου το οποίο θα εκτεθεί στο Λούβρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου