Ετικέτες

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Διπλωματική εκστρατεία για την κυπριακή ΑΟΖ


Διπλωματική εκστρατεία για την κυπριακή ΑΟΖ

Ο ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΟ, ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Με διπλωματική αντεπίθεση επιχειρεί η Αθήνα να αναστρέψει υπέρ της το κλίμα στο θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού η Αγκυρα συνεχίζει τις παρεμβάσεις για να εμποδίσει τις σχετικές συνομιλίες, αλλά και να ακυρώσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο διακριτικός διπλωματικός πόλεμος εξελίσσεται παράλληλα με την ένταση που δημιουργούν στην περιοχή οι τουρκικές απειλές και τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών υδάτων με την αυξανόμενη ναυτική και αεροπορική παρουσία δυνάμεων από την Τουρκία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, αλλά και την έλευση τον επόμενο μήνα δύναμης του ρωσικού στόλου.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης, επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου και συνοδευόμενος από επιχειρηματίες και στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία. Η επιλογή των συγκεκριμένων χωρών δεν είναι τυχαία, καθώς, εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στην ατζέντα θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και το ενεργειακό, συμπεριλαμβανομένων των ΑΟΖ.
Οπως είναι γνωστό, το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο κ. Λαμπρινίδης με τον αιγύπτιο ομόλογό του στη Ν. Υόρκη. Το Κάιρο, όπως λένε διπλωματικές πηγές, έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα σφοδρή πίεση από την Αγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία που υπέγραψε το 2003 για καθορισμό ΑΟΖ με την Κύπρο, ενώ η Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού, έχει προσφύγει στον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτή παραβιάζει τη δική της υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, η τουρκική διπλωματία συνεχίζει τις προσπάθειες να βάλει τρικλοποδιά σε αντίστοιχη ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, η οποία έχει παγώσει, ζητώντας από τους Αιγύπτιους να μην αναγνωρίσουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο Καστελόριζο.
Ανάλογες προσπάθειες καταβάλλει η Αγκυρα και με τον Λίβανο, το Κοινοβούλιο του οποίου δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Κύπρο, ενώ η Βηρυτός έχει καταγγείλει τη συμφωνία Ισραήλ – Κύπρου, χαρακτηρίζοντας τις κυπριακές έρευνες «απειλή για τις σχέσεις της με τη Λευκωσία».
Στο δύσκολο αυτό κουβάρι συμφερόντων πρέπει να συνυπολογιστούν οι ευαισθησίες του Λιβάνου, ο οποίος υποστηρίζει ότι το Ισραήλ σφετερίζεται αυθαίρετα τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, ενώ η Χεσμπολάχ απειλεί ακόμη και με στρατιωτικά αντίμετρα. Επίσης, τα δικά τους συμφέροντα στη λεκάνη του Λεβαντίνου (Levantin basin – Αν. Μεσόγειος) διεκδικούν και οι Παλαιστίνιοι, λόγω ΑΟΖ της Γάζας.
Στις διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας περιλαμβάνεται και η κινητικότητα στο θέμα της συμφωνίας για θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία, την οποία ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ύστερα και από τουρκικό δάκτυλο, αφού αναγνώριζε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στις Διαπόντιες Νήσους.
Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι δεν είναι τυχαία η χρονική σύμπτωση με την ανακοίνωση σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, αλλά και με το «πράσινο φως» που έδωσε η κυβερνητική επιτροπή για έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, στα δυτικά των Ιωαννίνων και στο Κατάκολο Ηλείας.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ελληνικές προσπάθειες για αλλαγές στο κείμενο της ετήσιας Εκθεσης Προόδου για την Τουρκία, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι σ’ αυτήν δεν γίνεται σαφής αναφορά στις «προειδοποιήσεις» Ερντογάν ότι η χώρα του θα παγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε. εάν η Λευκωσία αναλάβει την προεδρία στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 χωρίς επίλυση του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου